Kategória:
Cukiságok, Állati cukiságok

Cikk írója:
Szeged HelyiVilága


Papagáj


Trécselő papagáj

 
Trécselő papagájok

A ’papagáj’ szó hallatán szinte mindenkinek egy nagy, színes madár jut eszébe, amelynek legfőbb és legérdekesebb tulajdonsága, hogy nagyon ügyesen tudja utánozni az emberi beszédet. Sokan pont emiatt döntenek a papagájtartás mellett, mert szeretnék megtanítani kedvencüket bizonyos szavakra, hangokra. Ám, nagyon fontos, hogy arra is figyeljünk, vajon melyik faj illik a leginkább hozzánk, azaz a mi természetünkhöz és életvitelünkhöz.

Nagyon fontos tudni, hogy a kiemelkedően intelligens nagytestű papagájfajok tartása csak nagyon kevés embernek ajánlott. Ezek a madarak társas lények, nagyon sok időt igényelnek, hogy minden fizikai és mentális igényeiket kielégítsük. Nagyon sok nagytestű papagájnak vannak a nem megfelelő tartás miatt viselkedészavarai, amelyek akár agresszív viselkedésben, tolltépésben is megnyilvánulhatnak. Soha ne vegyünk nagy madarat pusztán azért, mert vonzó számunkra, hogy beszél. Gondoljuk végig, hogy valóban képesek vagyunk-e egész további életünkben megfelelő minőségben gondoskodni egy ilyen kiemelkedően értelmes, igényes állatról, hiszen ne feledjük, ezek a madarak hosszú életűek. Sok lelkiismeret furdalástól kímélhetjük meg magunkat, és sok szenvedéstől az állatot, ha valóban átgondolt felelősségteljes döntést hozunk. Ha minden nap hosszú órákat vagyunk távol, mert dolgozunk, hét végén pedig szívesen csinálunk programokat, és mégis madárra vágyunk, akkor inkább válasszunk a kevésbé igényes fajok közül, mint például a hullámos papagáj. Fontos, hogy ezek a madarak társas lények, ezért ne tartsuk őket soha egyedül. Lehet, hogy ha egy madárnak van társa, akkor nehezebben tanul meg beszélni, ha egyáltalán megtanul, de a legfontosabb szempont, hogy kedvencünk a lehetőségekhez képest teljes és boldog életet élhessen.

  1. Ara papagáj

Az ara az egyik legismertebb papagájfaj gyönyörű színének, merész személyiségének, és a fejlett beszélőkéjének köszönhetően. Egy jól képzett ara papagáj körülbelül 100 szót képes elsajátítani, és némelyiket még megfelelő kontextusban is tudja használni. Egyes papagájok rövidebb mondatokat és dalokat is le tudnak utánozni. Mint minden papagájfajnál, az egyes arák közötti beszédképesség minősége és mennyisége is változó, sőt, néhány szárnyas közülük egyáltalán nem beszél.

  1. Kakadu

A kakadu szintén egy olyan nagyobb termetű papagáj, amely híres a beszédképességéről. Bár, van, akik szerint a kakadukat nehezebb megtanítani beszélni, mint más fajokat, mellettük szóló érv, hogy lágyabb, édesebb hangjuk van, mint más papagájoknak. Összességében elmondható, hogy szavakat, kifejezéseket és egyéb hangokat is leutánozhat kakadunk, és még az is lehet, hogy szinte ugyanolyan hangon szólal majd meg, mint mi.

  1. Afrikai szürke papagáj

Az afrikai szürke papagájok a világ legügyesebb beszélő madarai, akár 1000 szót is meg tudnak tanulni, és egyes szavakhoz még a jelentésüket is hozzá tudják társítani. És bár nem mindig érhető, amit egy afrikai szürke papagáj mond, némelyik csőrös viszont képes lehet kommunikálni tulajdonosával.

  1. Amazon papagáj

A színes, szemet gyönyörködtető amazon papagájok is lenyűgöző szókincset képesek kifejleszteni. Beszédük tisztább és szebben artikulált, mint az afrikai szürke papagájoké. Még énekelni is meg tudnak tanulni, ha sokat hallanak bizonyos dalokat. A legismertebb videómegosztó portálon több énekes papagájt is meghallgathatunk. Ha valóban egy trécselő madarat szeretnénk, akkor az amazon papagáj lesz a tökéletes választás.

  1. Nemespapagáj

A tojó nemespapagájok csodaszép vöröses-lilás tollazattal rendelkeznek, a hímek pedig világoszöld színben pompáznak. Azt hihetnénk, hogy a színük a legmeghatározóbb tulajdonságuk ezeknek a gyönyörű madaraknak, de akkor még nem hallottuk őket beszélni. Igaz, nem mindegyik példány képes rá, és esetenként sok gyakorlás szükséges hozzá, de alapvetően megvan hozzá a tehetségük, csak ügyesen elő kell csalogatni.

  1. Hullámos papagáj

Bár a hullámos papagájok nagyon népszerűek, mégis sokszor figyelmen kívül marad beszédtudásuk. Bár hangjuk nem a legkedvesebb, azért ők is ügyeskednek a szavak elsajátításában. Ha hullámos papagájunkat szeretnénk beszélni tanítani, akkor nagyon fontos a sok ismétlés és a türelem. Eleinte csak egyszerű kifejezéseket használjunk, és csak fokozatosan haladjunk az összetettebbek felé.

 

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »