Szalagos fánk
Szalagos fánk
Hozzávalók: 1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
késhegynyi só
1/2 l tej
1 pohárka rum
1 l étolaj a sütéshez
Sok helyen írják a szakácskönyvek, hogy nagyon kényes a fánk
elkészítése és, hogy nagy gyakorlatot kíván.
Szeretném eloszlatni a kételyeket, szerintem ugyanúgy kell
csinálni, mint bármely kelt tésztét.
Elkészítése: 2 dl langyos tejjel, 1 kanál pocukor, 2 kanál liszttel
és az élesztővel (én száraz élesztőt használok)
kovászt készítek.
A többi cukorral a tojásárgáját habosra keverjük és
az érett kovászhoz adjuk, bele tesszük az olvasztott
vajat, a megmaradt langyos tejet és összekeverjük.
A kimért liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm
az élesztős keveréket.
Én kézzel szoktam dagasztani míg hólyagos nem lesz.
kb. 15-20 perc. Lágy, kalácstészta sűrűségű legyen a
tészta.
A tetejére lisztet szórók és langyos helyen másfélszeresére
kelesztem.
Ha megkelt lisztezett sütőpapírra borítom és kézzel ujjnyi
vastagra szétnyomkodom.
Vizespohár mérető szaggatóval kiszaggatom és még egy
fél órát kelesztem.
Sütése: A fánkot középforró bő olajban, egyenletes tűznél sütöm.
Próbafánkot szoktam sütni, hogy megnézzem nem marad-e
a belseje nyers.
A megkelt fánk felső fele kerüljön sütéskor alulra és amikor
teszed bele egy kicsit benyomom a közepét ettől lesz egy
kis mélyedés sütéskor benne. ( Ide lehet majd a lekvárt bele-
tenni )
Egyszerre nem szabad sokat berakni az olajba, mert megnő
sütés közben.
A sütés elején tegyél az edényre fedőt, amikor megsült át-
fordítom és fedő nélkül sütöm tovább. Szűrőkanállal szedem
ki és még melegen vaniliás cukorral meghintem.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
HelyiVilága magazin ajánló
Helyi látnivalók
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók