Kategória:
Receptek, Desszert receptek

Cikk írója:
Vécsey Lászlóné


Szalagos fánk


Szalagos fánk

Hozzávalók: 1/2 kg liszt

                     2 dkg élesztő

                     5 dkg porcukor

                     5 dkg vaj

                     2 tojássárgája

                     késhegynyi só

                     1/2 l tej

                     1 pohárka rum

                     1 l étolaj a sütéshez


Sok helyen írják a szakácskönyvek, hogy nagyon kényes a fánk

elkészítése és, hogy nagy gyakorlatot kíván.

Szeretném eloszlatni a kételyeket, szerintem ugyanúgy kell

csinálni, mint bármely kelt tésztét. 


Elkészítése: 2 dl langyos tejjel, 1 kanál pocukor, 2 kanál liszttel

                     és az élesztővel (én száraz élesztőt használok)

                     kovászt  készítek.

                     A többi cukorral a tojásárgáját habosra keverjük és 

                     az érett kovászhoz adjuk, bele tesszük az olvasztott

                     vajat, a megmaradt langyos tejet és összekeverjük.

                     A kimért liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm

                     az élesztős keveréket.

                     Én kézzel szoktam dagasztani míg hólyagos nem lesz.

                     kb. 15-20 perc. Lágy, kalácstészta sűrűségű legyen a

                     tészta.

                     A tetejére lisztet szórók és langyos helyen másfélszeresére

                     kelesztem.

                     Ha megkelt lisztezett sütőpapírra borítom és kézzel ujjnyi

                     vastagra szétnyomkodom.

                     Vizespohár mérető szaggatóval kiszaggatom és még egy 

                     fél órát kelesztem.

Sütése:         A fánkot középforró bő olajban, egyenletes tűznél sütöm.

                     Próbafánkot szoktam sütni, hogy megnézzem nem marad-e

                     a belseje nyers.

                     A megkelt fánk felső fele kerüljön sütéskor alulra és amikor

                     teszed bele egy kicsit benyomom a közepét ettől lesz egy 

                     kis mélyedés sütéskor benne. ( Ide lehet majd a lekvárt bele-

                     tenni )

                     Egyszerre nem szabad sokat berakni az olajba, mert megnő

                     sütés közben.

                     A sütés elején tegyél az edényre fedőt, amikor megsült át-

                     fordítom és fedő nélkül sütöm tovább. Szűrőkanállal szedem

                     ki és még melegen vaniliás cukorral meghintem.


                     Jó étvágyat kívánok hozzá!

                     


 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »