Szilvás lepény
Éppen a napokban készítettem el a lenti receptet. Egyszerű, gyors, és finom. Az idősebbek /anyáink, nagyanyáink/ nagyon szeretik.
Hozzávalók:
/Normál méretű tepsihez./
25 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukor, csipet só, 1 db tojás, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, tej az élesztő felfuttatásához, és a gyúráshoz.
A lisztet cukrot, margarint, sót elmorzsoljuk, majd a közepére mélyedést készítünk. Beleütjük a tojást. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Ha az élesztő feljött, akkor beleöntjük a tésztánkba, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
Mielőtt befejeznénk a dagyasztást még egy evőkanál étolajjal is alaposan átdolgozzuk a tésztánkat. Szépen le fog válni az edény faláról.
Enyhén belisztezzük, és letakarjuk. 30 percig kelesztjük.
Töltelék anyagai:
Bontott szilva, cukor, őrölt fahéj izlés szerint. Keverjük össze.
Nyáron friss gyümölcsből készítem, télen pedig fagyasztott gyümölcsöt használok. Fagyasztott állapotba teszem a tésztára, nem engedem ki a szilvát.
Tetejére morzsókát készítek.
Anyagai:
5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg liszt.
Ezeket összemorzsoljuk, és kész is a morzsókánk.
Közben a tésztánk biztosan szépen megkelt. Kizsírozott, lisztezett tepsibe terítjük, tetejére egyenletesen rárakjuk a cukros szilvát, majd megszórjuk a morzsókával.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
Fogpiszkálóval sütési próbát végzünk. Megszúrkáljuk itt-ott a tésztát, ha nem ragad rá a tészta akkor biztosan megsült a lepényünk.
Jó étvágyat hozzá!
/Forrás: Raj Devpreet Kaur/
HelyiVilága magazin ajánló
Helyi látnivalók
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók