TÉLI MADÁRETETÉS

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Tábiné Alapi Erzsébet


TÉLI MADÁRETETÉS


 
 
Téli madáretetés
 
 
Sok madárfaj tölti nálunk a telet, ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre.
 
 
Ilyenkor sokkal nehezebb a megfelelő energia dús táplálék beszerzése, ezért a felállított etetőket szívesen látogatják.
 
Ne hagyd abba, ha elkezdted!
Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet. Az etetés akár április közepéig, végéig is eltarthat. Az ideális etetési intervallum október végétől április közepéig, végéig tart. Ha új helyen szeretnénk megkezdeni a madarak etetését, akkor már Szeptember első harmadában is elkezdhetjük.
 
 
Hová tegyük az etetőt?
 
Az etetőket lehetőleg olyan helyen helyezzük el ahol a madarak nyugodt, de könnyen megközelíthetően tudják használni. Főként a kisseb testű madarak félénkebbek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megijednek, akkor legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely. Ha kutyánk vagy macskánk is van, akkor lehetőség szerint tegyük megfelelő magasságba az etetőt, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.
 
 
 
Higiénia
 
Természetesen az etetőkre is vonatkoznak a megfelelő higiéniai elvárások. Ha nyirkos esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát. Seperjük ki a megmaradt táplálékot és NEOMAGNOLOS vízzel mossuk át az etetőt. A hígítási arány 1 liter vízhez 1 tabletta. Utána tiszta vízzel is mossuk át az etetőt. Ha virágcserép alátéteket is használunk etetésre, akkor előtte jól mossuk át az alátéteket is nehogy valamilyen vegyszer maradjon rajtuk. Érdemes az alátétekre pici lukat fúrni, így ha esik az eső akkor a lyukon a víz el tud folyni és nem állnak a magvak a vízben. Az etetőket rengeteg madár felkeresheti, és ha fertőzött vagy beteg madár is látogatja az etetőnket, könnyen a betegségek terjedésének gócpontjává válhat. Ide sorolható a főként cinegéknél terjedő madárhimlő.
 
 
 
Az etetőket 5 fő csoportba lehet sorolni:
 
Ablaketető:
 
Ide tartoznak az előre gyártott boltokban kapható ablaketetők tapadókoronggal szerelve, de ide sorolható az egyszerű PET palackból készített és fixen rögzített etetők is. Ezek az etetők általában úgy kerülnek kialakításra, hogy szabad belátásunk legyen a táplálkozó madarakra. A tapadókorongos etetőknél fenn állhat az a veszély, hogy az egész etető leesik, mert a tapadókorong idővel elengedhet.
 
 
 
Függesztett etető:
 
 
 
Ebbe a kategóriába sorolható minden olyan eszköz, amit fa ágaira vagy egyéb helyekre lógatva teszünk fel. Cinkegolyók, madárkalácsok egyszerű virágcserép alátét függesztve, vagy a tetővel ellátott előre gyártott fa etetőházak is.
 
 
 
 
 
Dúcetető: 
 
Általában földbe ásott egy vagy több lábon álló fixen rögzített etetők. Főként nagyobb kertekben köztereken vagy parkokban találkozhatunk vele. Robosztus strapabíró eszközök jobb esetben tetővel ellátva, ami általában nádszövet vagy kátránytető borítás.
 
 
 
 
 
Etetőtálca:
 
 
 
Ide tartoznak az olyan kialakítású etetők, amik általában egy kerettel ellátott fa tálcából állnak, de erre a célra is megfelel egy nagyobb virágcserép alátét.
 
 
 
 
 
Talajetető:
 
 
 
Talán a leg egyszerűbben kialakítható. A talajszinten keresgélő madarak számára a legmegfelelőbb etetési módszer. A földön vagy nagyobb virágcserép alátétre kihelyezett táplálékot a keresgélő madarak könnyen megtalálják és felcsipegetik. Előnyösebb, ha a talajetető fölé valamilyen tetőszerkezet is van építve, hiszen egy hóeséses napon az egész etetőt belepheti a hó vagy más csapadék.
 
 
Mivel etessünk?
 
 
MAGVAK
 
 
 
- napraforgó tányér
 
- fekete napraforgó
 
- cirokmag
 
- fenyőmag
 
- köles
 
- lenmag
 
- fénymag
 
- muhar
 
- dió
 
- sótlan és nem
 
  pörkölt mogyoró
 
- kesudió
 
- feketedió
 
- pisztácia sótlan
 
- papagáj eleség
 
- pinty eleség
 
- szezámmag
 
- kukorica dara
 
- búza
 
 
 
Gyümölcsök bogyósok
 
 
 
- alma
 
- körte
 
- szőlő
 
- csipke
 
- kökény
 
 
 
 
 
Állati zsiradékok
 
 
 
- cinkegolyó
 
- marhafaggyú
 
- sótlan szalonna
 
  akár kifőzve
 
- ipari tepertő
 
- vaj
 
- lágy sótlan sajtok
 
- túró
 
 
 
 
 
Húsok apró darabokra vágva
 
 
 
- csirkemáj
 
- csirkeszív
 
- csirkemell
 
 
 
Egyéb táplálékok
 
 
 
- főtt tészta
 
- főtt rizs
 
- főtt zöldségek
 
- főtt répa
 
- keményre főtt tojás
 
- lágy macskaeledel
 
- lágy kutyakonzerv
 
- lisztkukac
 
 
 
 
 
 
Mivel NE etessünk?
 
FONTOS!
MADÁRNAK KENYERET, MORZSÁT, LISZTET, PATTOGATOTT KUKORICÁT, NEM ADUNK!! Ezek az ételek megsavanyodhatnak és bélbetegségeket és pusztulást okoznak!
 
kenyér
 
kalács
 
liszt
 
kifli
 
zsemle
 
ropi
 
nyers tészta
 
gépsonka
 
száraz kutyaeledel
 
étkezési fűszerezett tepertő
 
morzsa
 
paprikás szalonna -sós szalonna
 
sós mogyoró
 
sós sajt
 
csontkukac II! (nagyon fertőző)
 
kolbász
 
gomolya
 
 csípsz
 
patogatott kukorica
 
nyers rizs
 
nyers galuska tészta
 
 
 
 
A madaraknak bátran adhatjuk a következő eleségeket, de fontos hogy ezek ne sózott vagy pörkölt eleségek legyenek: napraforgó tányér (ezt már nyár végén be kell szerezni) napraforgómag, cirokmag, fenyőmag, köles, muhar, dió, mogyoró (nem sós), kesudió. Ezek a magvak könnyen beszerezhetőek állatkereskedésekben, ha mégse sikerülne, akkor megfelel az előre csomagolt papagájeleség vagy pintyeleség is.
 
 
 
Elengedhetetlen eleségforrásnak számítanak az állati zsiradékok. Ezeket is könnyen be tudjuk szerezni húsboltokban vagy hipermarketekben. Marhafaggyú, nem sózott szalonna, teavaj, vagy az összes nagyobb boltban beszerezhető cinkegolyó, melyben faggyúba ágyazott magvak is vannak. Bátran adhatunk friss sajtot, de ne legyen túl sózott.
 
Tűzzünk ki almákat, körtéket, csipkét, kökényt az etetőkre, vagy akár a faágakra is felszúrhatjuk. A Cinkék, rigók és sok más madár is szívesen csipkedi a fagyott gyümölcsöket. Tipp: ha levágod, az alma egyik oldalát könnyebben hozzáférnek a gyümölcs húsához.
 
 
 
Etessük a madarakat a talajon is!
A rigófélék az erdei pinty a fenyőpinty nem, vagy csak ritkán használják az etetőket, inkább a kiszóródott magokat a földről csipegetik össze. Ezért jó, hogyha a talajon is szórunk szét magokat vagy egyéb élelemforrásokat. A rigók a földre vagy cserépalátétbe helyezett almákat főtt tésztát, főtt zöldségeket szívesen csipkedik.
 
 
 
Miből etessünk?
Nagyon sok féle előre gyártott etető létezik, de magunk is könnyen, akár 5 perc alatt is készíthetünk etetőt. PET palack oldalát kivágjuk, eleség bele kötél vagy drót a nyakára és kész is vagyunk. Jó, ha az etetőnek van teteje, mert ez megakadályozza a csapadék bejutását az etetőbe. Készíthetjük virágcserép alátétből is vagy az ügyesebb ezermesterek szép fa etetőket is készíthetnek.
 
Az etetés mellet fontos az itatás is! Erre a célra tökéletesen megfelel egy virágcserép alátét, amit előtte mossunk át nehogy tápoldat vagy egyéb növényi kemikália maradjon rajta. Legjobb, ha műanyag alátétet használunk, mert ezekből könnyebben kilehet szedni ha, megfagy a víz. Ha nagy fagyok vannak, keverhetünk kevés cukrot is a vízbe ezzel gátolva a víz megfagyását.
 
 
Sok örömet tud szerezni egy madáretető az egész családnak, akár órákon át is le tudja foglalni a gyerekeket, időseket, vagy a fotós természetbúvárokat is.
 
Sok madárkát kívánunk az etetőkbe.
Lehoczky Krisztián
MTE
 
 
 Forrás: mteweb.hu
 
 
 
 
 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »