Oktatási intézmények

Település:
Budapest, 3. kerület


Óbudai Árpád Gimnázium


Cím: 1034 Budapest, Nagyszombat u. 19.. Telefon: (+36-1) 388-71-20, (+36-1) 388-23-71, E-mail: titkarsag@arpad.sulinet.hu

A képen a következők lehetnek: 2 ember, gyalogló emberek, cipők, gyermek és túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: fű, fa és túra/szabadtéri

KÖZÉPISKOLA 2020 – A 100 LEGJOBB GIMNÁZIUM 

A 2017-2018-as tanév adatai alapján a HVG ma tette közzé A 100 legjobb gimnázium című kiadványában a középiskolák legutóbbi rangsorát. Ebben (mintegy 1 000 iskola között) gimnáziumunk a 36. helyen szerepel, a fővárosban 20, Óbuda-Békásmegyeren pedig 2 gimnázium áll előttünk a listán.

Tizedik évfolyamos tanulóink az országos kompetenciamérésen matematikából a 40., szövegértésből az 51. helyet érték el, érettségiző diákjaink magyar nyelv és irodalomból a 99., matematikából a 29., történelemből a 22., idegen nyelvekből a 32. helyen végeztek, a (magyar) felsőoktatásba felvett tanulóink átlagos pontszáma alapján a 35. helyen szerepelünk.

TEHETSÉGPONT

Iskolánk kiválóan akkreditált tehetségpont az alábbi területeken:

  • logikai-matematikai
  • természeti
  • nyelvészeti
  • zenei

A tehetséggondozás gyakran szakköri formában történik. Már az általános iskola ötödik évfolyamos tanulói számára is szervezünk pl. matematika-szakkört, de működik több nyelvi szakkör is.

Rendszeresen készítjük fel a tehetséges tanulókat versenyekre kifejezetten ilyen célú szakkörök keretében. Ez szinte minden tantárgyból működik, és nagy hagyománya van az iskolában.

Az iskola falain kívül szolgálja a tehetséggondozást az erdei iskola, amely elsősorban a természettudományos érdeklődésű gyerekeket segíti hozzá az élményen, tapasztalaton alapuló tudáshoz.

Az iskolai kórus rendszeresen fellép tehetséggondozó, minősítő versenyeken. Ezeken többször értek el arany minősítést.

A könyvtár minden évben alkotópályázatot hirdet, amelyben projektmunkákat várunk el tanulóinktól. A pályázat egy központi téma különböző megközelítéséből áll (pl. levegő, tűz, híd). Igyekszünk minél nagyobb kreativitást igénylő feladatokat adni (pl. fotó, makett készítése stb.), és örülünk annak, ha csoportmunkában dolgoznak a tanulók. A legjobb eredményeket az iskolai tehetségnapon értékeljük és mutatjuk be.

TAGOZATAINK

Hat évfolyamos, emelt óraszámú angol nyelvi tantervű gimnáziumi osztály
(A osztályok)

Ezek az osztályok öt éven át emelt óraszámban (heti 5-6 óra) tanulják az angol nyelvet.

Hat évfolyamos, speciális matematika tantervű gimnáziumi osztály
(B osztályok)

Ezek az osztályok hat éven át emelt óraszámban (heti 6-7 óra) tanulják a matematikát.
Ilyen jellegű képzést – az Óbudai Árpád Gimnáziumon kívül – a fővárosban csak a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Szent István Gimnázium, vidéken további 8 iskola folytat.

Hat évfolyamos, emelt óraszámú természettudományi tantervű gimnáziumi csoport
(C osztályok egyik fele)

Ezek a fél osztályok emelt óraszámban és mindvégig csoportbontásban tanulják a biológiát és a kémiát, továbbá mindvégig csoportbontásban tanulják a fizikát és a földrajzot is.

Hat évfolyamos, emelt óraszámú német nyelvi tantervű gimnáziumi csoport
(C osztályok másik fele)

Ezek a fél osztályok öt éven át emelt óraszámban (heti 5-7 óra) tanulják a német nyelvet, továbbá (tekintettel az osztály másik felére) mindvégig csoportbontásban tanulják az összes természettudományos tantárgyat is.

Négy évfolyamos, speciális angol tantervű gimnáziumi csoport
(D osztályok egyik fele)

Ezek a fél osztályok emelt óraszámban (5-6 óra) tanulják az angol nyelvet.

Négy évfolyamos, német nemzetiségi nyelvoktató gimnáziumi csoport
(D osztályok másik fele)

Ezek a fél osztályok emelt óraszámban (heti 6 óra) tanulják a német nyelvet. A német irodalom, a hon- és népismeret tantárgyak szintén helyet kapnak nyelvi programunkban. Az itt tanuló diákok rendszeresen német kulturális programokon és németországi cserelátogatáson vesznek/vehetnek részt.

További csoportbontások

A korábban már említett csoportbontásokon kívül valamennyi osztályunkban csoportbontásban tanítjuk a matematikát, az informatikát és az idegen nyelveket.
Ezen kívül az A osztályok csoportbontásban tanulják 7-8. évfolyamon a magyar nyelv, fizika, kémia, 10. évfolyamon a biológia, 11-12. évfolyamon pedig a magyar irodalom és történelem tantárgyakat.
A B osztályok mindvégig csoportbontásban tanulják a fizikát és a kémiát, 7-8. évfolyamon a magyar nyelvet, 10. évfolyamon pedig a biológiát is.
A C osztályok csoportbontásban tanulják 7-8. évfolyamon a magyar nyelvet, a D osztályok pedig 10. évfolyamon a biológiát.

Részletes, évfolyamokra lebontott óraterveink felvételi tájékoztatónkban olvashatók.

Nyelvtanulás

Minden gimnáziumi tanuló – a tantervekben meghatározottak szerint – két idegen nyelvet köteles tanulni. A választható idegen nyelvek: első nyelvként vagy az angol, vagy a német nyelv; második nyelvként (az első idegen nyelvtől különbözően) vagy az angol, vagy a német, vagy a francia, vagy a spanyol vagy az orosz nyelv. A második idegen nyelvi csoportokat a jelentkezők számától függően indítjuk.

Hat évfolyamos képzéseinken

A hetedik évfolyamtól az első két évben csak az első idegen nyelvet oktatjuk. Az idegen nyelvi csoportokban ezt meghatározza a csoportok jellege (vagy angol vagy német nyelv), a matematika tagozatos osztályban és a természettudományi csoportban az első idegen nyelv az angol nyelv. Ezt követően a kilencedik évfolyamon indul a második idegen nyelv tanítása*, kezdő szinten.

Négy évfolyamos képzéseinken

A kilencedik évfolyamot a speciális angol tantervű csoportban nálunk kezdők első idegen nyelvként az angol nyelvet tanulják.
A képzés jellegéből fakadóan a német nemzetiségi nyelvoktató csoportban tanított első idegen nyelv a német, mely kiegészül a német nyelven oktatott német irodalom és a hon- és népismeret tantárgyakkal.
Mindkét csoport tagjai második idegen nyelvüket a fentebb felsoroltakból választhatják.*

* Nyolcadik osztály végén, illetve a kilencedik évfolyamra felvettek körében a második idegen nyelvet tekintve felmérjük a tanulói igényeket, s ezeket a gimnázium lehetőségeivel egyeztetve, igazgatói döntés alapján hozzuk létre a csoportokat.

ÖKOISKOLA

Két dologra vagyunk büszkék ezzel kapcsolatban: hogy ott voltunk az elsők között, akik elnyerték a címet, és arra, hogy harmadszor is elnyertük.

Három esztendőre szól egy-egy ilyen ciklus, amelyben vállalunk és teljesítünk. Lássuk csak, milyen területeken dolgozunk!

A szelektív hulladékgyűjtés következtében az alagsori kuckónk egy valóságos bűnbarlang. Mindent gyűjtünk! A használt étolaj számára van két hordónk, melyet a Biofilter Környezetvédelmi Kft. szállít el. A használt elemek gyűjtésével többször is beneveztünk már a RE’LEM Kft. versenyébe, a nyereményt környezetünk szépítésére fordítottuk. Az alumíniumpalackokat taposva hozzák a gyerekek, a PET-palackokat pedig taposva, sőt zsugorítva is gyűjtjük. A műanyag kupakokat nagy zsákokban gyűjtjük, és egy-egy apuka elviszi Tinnyére, a műanyagüzembe, ahol pénz kapunk értük. A papírt folyamatosan gyűjtjük egy másik kuckóban.

A szemétszedésről annyit, hogy örökbe fogadtuk a kerület egyik védett területét, a Mocsarast, ahol minden tavasszal és ősszel kitakarítunk.

„Zöldítés” keretében több száz növényt hoztak be a gyerekek az iskolába. A kezdő osztályok tanulói egy-egy virággal lesznek igazi árpádosok. Elnyertük az önkormányzat megtisztelő „Tiszta, virágos iskola” címét. A címmel járó pénzből szépült és zöldült az udvarunk.

Madárbarát kert lettünk. A Zápor utca felőli oldalon etetőket és madárodúkat szereltünk fel, amelyekre a Guckler Károly Természetvédelmi Alapítvány pályázatán nyertünk pénzt.

Természetismereti versenyeken, például a Csapody Vera Természetvédelmi Tanulmányi Versenyen diákjaink szépen szerepelnek. A Herman Ottó Verseny országos döntőjét idén a mi tanulónk nyerte meg.

Akadályversenyeket is szervezünk az év végén az öko-pontverseny zárásaként. Osztályaink a természetben mindig más-más helyszínen oldanak meg feladatlapokat.

Természetbúvárkodásra adnak alkalmat az érdekes helyszínekre szervezett kirándulások. Jártunk már a Veresegyházi Medveotthonban, fogadtak bennünket a Csepeli Szennyvíztisztítóban, az Alcsúti Arborétumban, a Nagy-Szénáson, a Füvészkertben, az Állatkertben. Évről évre meglátogatják bátor, kalandvágyó diákjaink a Mátyás-hegyi barlangot, a solymári Ördöglyuk-barlangot és sátorkőpusztai kristálybarlangot. Ezek mellett a „természettudós” csoportok rendszeresen tartják óráikat külső helyszíneken szakemberek vezetésével.

Jeles nappal ünnepeljük a vizet, az állatokat, a Földet, a madarakat és a fákat. Előadások, vetélkedők, rajzpályázatok jelzik a diákságnak ezeket a szép napokat.

Ennyi ízelítőként egy ökoiskola életéből.

Sziliné Dienes Irén

Az írást a Tíz év könyve – képek az Árpád Gimnázium életéből (2002-2012) című kiadványból vettük át.

Óbudai Árpád Gimnázium

Címünk: 1034 Budapest, Nagyszombat u. 19.
Telefon:
(+36-1) 388-71-20,
(+36-1) 388-23-71
Fax: (+36-1) 388-71-20
E-mail: titkarsag@arpad.sulinet.hu
OM azonosító: 035223

Megközelítés

  • 9-es, 29-es, 109-es, 111-es autóbuszokkal
  • 17-es, 19-es, 41-es villamossal
  • H5-ös HÉV Tímár utcai megállójától gyalog

 

Forrás: arpadgimnazium.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »