Koronavírus: összefogtak a piacosok Baján

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
Kovács István


Koronavírus: összefogtak a piacosok Baján


Koronavírus: összefogtak a piacosok Baján

 
A koronavírust a kiskereskedők is megsínylik, ám a Bács-Kiskun megyei Baján olyan
összefogásba kezdtek, ami lehetőséget ad arra, hogy átvészeljék a nehéz időszakot.

A járványügyi helyzet miatt rendkívül súlyos korlátozásokat vezettek be világszerte,
köztük persze Magyarországon is. Itthon lezárták a határokat, csak magyar állampolgárok
léphetnek be az országba. Az éttermek, kávézók, üzletek 15 óráig maradhatnak nyitva,
kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.

A szórakozóhelyek, mozik és kulturális intézmények látogatása tiltólistára került,
de a sporteseményeket is csak zárt kapuk mögött lehet megtartani, ha vállalják a szervezők.

A családi eseményeken kívül minden más összejövetelt erősen ajánlott elhalasztani,
a diákok távoktatásban tanulnak tovább. A koronavírus hátrányos hatásait a turizmus, szórakozás
és vendéglátás szektorokon lehet leginkább érzékelni,
de most térjünk ki inkább a kiskereskedőkre, a piaci árusok helyzetére.

 

Egyik napról a másikra szűnt meg a piac

A szabályozások után bezárt többek közt a bajai piac, több tucat termelő,
árus maradt munka nélkül – nyakukon rengeteg áruval. 

 – A termelők napokon át dolgoznak azért, hogy mehessenek árulni a piacra. Sok minden le volt gyártva,
majd hétfőn megtudtuk, hogy nincs piac, be kellett zárni. Teljesen kétségbeestem, mi lesz így, hiszen volt
egy csomó túróm, tejfölöm, friss portékám. Az egy dolog, hogy én nem fogok “éhen halni”, de más embernek
szüksége lenne ezekre
– kezdte a Startlapnak Hantos Dóra bajai piaci árus, aki a közösségi médiában buzdította összefogásra a társait.

Koordinálva a termékeket és a többi árust elkezdtek kialakítani egy házhozszállítási rendszert, aminek köszönhetően
az eladó és a vevő is jól jár a körülményekhez képest.

Eldöntöttem, ha a piacon nem árulhatok, akkor házhoz viszem az árut annak, aki kéri.
Aztán jött egy gondolat, hogy a közösségi oldalamon megszólítom a piacos társaimat, akik hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek, mint én. Nekünk a mindennapi megélhetésünk a tét, és ha én úgyis szállítom a saját termékeimet, akkor miért ne vihetném másokét is? Minden piacos társamnak embert próbáló időszak ez, és még nagyon az elején vagyunk. Valószínűleg egy központi helyen veszem át tőlük a csomagokat, odaadom nekik a pénzt, majd kihordom és a vevő pedig engem fizet ki. Én ezt nem azért csinálom, hogy profitáljak, hanem azért, hogy az emberek ellátáshoz jussanak, ne menjenek multikba, ami a vírus gócpontja, inkább maradjanak otthon, majd én elviszem nekik, ami kell. Egyúttal pedig azoknak a termelőknek is segítek, akik nem tudják ezt ilyen formában kivitelezni.

“Az a célom, hogy mindenki élelmiszerhez jusson biztonságos módon. Hogy ne kelljen bemenniük a boltokba, amikor tartanak a fertőzéstől” – fogalmazott. 

Dóri és a szerveződő csapata Baján és széles vonzáskörzetében szállítanak, lehetőségeikhez mérten próbálnak minél több helyre eljutni.

Nem azt mondom, hogy 10 kilométeres körzetben, nincs egy ilyen fix határ. Elmegyünk akár Szekszárdig vagy Bonyhádig, ami jóval több, nagyjából 50 kilométer. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi a legtöbben nem csak a bajai piacon árulunk, minden napra megvan az adott városunk. Nem akarom a vevőimet cserben hagyni, ha a bajaiakért megteszem ezt, akkor a távolabb élőkért is. És ez arra a településre is igaz, ahol eleve nem árulnék, hiszen ha már Bonyhádon vagyok, és hazafelé Szekszárdon jövök át, miért ne adhatnék a termékekből nekik is? – folytatta Dóri, aki bármennyire szeretne még távolabbi helyekre eljutni, sajnos nem tudja az egész országot bejárni.

Éppen ezért azt javasolja, hogy az emberek vegyék fel a környékbeli termelőkkel a kapcsolatot, ők is biztosan készséggel segítenek.Összefogás a bajban

A kezdeményezés mondhatni “felrobbantotta az internetet”, folyamatosan csatlakoznak a támogatók, vásárlók, eladók. 

Nagy port kavart a bejegyzésem – persze pozitív értelemben. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen formában próbál segíteni. Rengeteg felajánlást kaptunk, például egy üzlethelyiséget. Ezt sajnos nem használhattuk fel, mert megszerezni az engedélyeket hosszas folyamat, de egy hölgy készített egy Bajai Piac oldalt, ide bárki fel tudja tenni saját magát. Sokat dolgozott azért, hogy ez létrejöhessen, ráadásul ingyen ajánlotta fel nekünk, amit ezúton is köszönünk – folytatta Hantos Dóri, akinek az erőfeszítéseire Baja Város Önkormányzata is felfigyelt. Az egyeztetések után két lehetőséget látnak a kisvállalkozók segítésére.

Az egyik segítségnyújtási forma az valójában a kapcsolat építése, kontaktokat próbálunk összekötni. Jelentkezett egy hölgy, aki felajánlotta, hogy készít egy webes felületet erre a célra, hiszen ez sokkal több funkciót kínál, mint egy Facebook-csoport. Emellett szakemberekkel értekezünk, milyen ajánlásokat tudnánk tenni a rendelésre (telefonos, e-mailes), házhozszállításra – persze a járványügyi előírásokkal összhangban, ügyelve arra, hogy a fizikai kontaktus eladó és vevő között a lehető legminimálisabb legyen. A város maga csak egy kapcsolattartó, nem mi vagyunk a kivitelezői – mondta a Startlap megkeresésére a Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke, Traszer Vivien, aki hozzátette: jelen projektben az élelmiszerárusok kapnak kiemelt figyelmet annak érdekében, hogy a szükséges termékek eljussanak azokhoz az emberekhez, akik nem tudnak vagy nem akarnak üzletekbe járni. Bajai Piac / Fotó: baja.hu

“Fő mozgatórugó az, hogy ezek a kkv-k 24-48 óra alatt kerültek egy olyan helyzetbe, ami komoly egzisztenciális probléma, ezzel együtt a városlakók is számítottak olyan szolgáltatásokra, amihez a piac bezárásával nem jutottak hozzá. Ezen próbálunk a törvényi és járványügyi előírások betartásával valamilyen megoldást találni.”

Van egy másik lehetőség is: ugye a városnak vannak közétkeztetési feladatai, naponta 120-200 adag ételt le kell főzni, és könnyen elképzelhező, hogy ez a szám emelkedni fog. Egyrészt vannak ügyeletben lévő gyerekek, másrészt a kormány hozott egy rendeletet a 70 éven felüli idősellátásban való közreműködésre. Ezt nem ingyenesen kell megtennie az önkormányzatnak, mégis egyfajta ellátási kötelezettség. Nyilván itt is figyelembe kell venni az erre vonatkozó NÉBIH-előírásokat és egyéb szabályozásokat. Szakember koordinálja, honnan lehet beszerezni az alapanyagokat, de törekszünk arra, hogy lehetőség szerint ezektől a helyi vállalkozóktól vásároljuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és egyéb hozzávalókat, amit a közétkeztetéshez fel kell használni – zárta Traszer Vivien kabinetfőnök.

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »