Település:
Budapest, 3. kerület


Óbudai Gázgyár - Graphisoft Park


Cím 1031 Budapest, Gázgyár utca, Graphisoft park 1-3

Óbudai Gázgyár

Cím: 1031 Budapest, Gázgyár utca

Az Óbudai Gázgyár szénből városi gázt előállító üzem volt Budapest III. kerületében, amely 1913-tól 1984-ig üzemelt. Területén jó néhány ipari műemlék található.

Fekvése

Az Óbudai Gázgyár Budapesten az Újpesti vasúti hídtől délre, a Duna jobb partján, az Óbudai sziget bejáratáig (Mozaik utca) tartó közel háromszög alakú, 27 hektáros területen helyezkedett el. Ez a terület kijelölésekor még a város peremét alkotta, és minden szükséges infrastruktúrával rendelkezett. Ezek közül a nagy tömegű nyersanyag beszállításához kiemelkedően fontos volt a vasút és a vízi szállítás lehetősége a Dunán.

Története

A 20. század elején a terjeszkedő Budapesten egyre nőtt a gázfogyasztás. Ennek a növekvő keresletnek a kielégítésére a főváros 1908-ban úgy határozott, hogy Óbudán a Homokos-dűlőn új légszeszgyárat hoznak létre.

A tervek elkészítésével egy elismert zürichi gázgyárost, Weiss Albertet bízták meg. Segítségére volt még Bernauer Izidor világítási igazgató és Schön Győző mérnök. A tervezést két éven belül befejezték.

1910-ben elkezdődött a gázgyár építése. Első lépésként egy dunaparti védművet készítettek, majd a vasút iparvágányai és a közutak következtek. 1913-ra a gyár épületeinek és gépeinek nagy része már készen állt a termelésre. Az év októberétől kezdve fokozatosan megkezdték a gyár üzemeltetését. A hivatalos megnyitót 1914. június 13-án tartották.

A gyár a maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazta, amely napi 250 ezer köbméter gáz termelését is lehetővé tette. A területen tizenegy kilométernyi vasúti pálya kapott helyet, amely közvetlenül a budai, jobb parti körvasútra és az esztergomi vasútvonalra kapcsolódott.

A gyár területét saját lakóteleppel és egyéb kiszolgáló épületekkel vették körül. Ezek voltak az Almási Balogh Loránd által tervezett, szintén 1914-ben épült Munkástelep és a Reichl Kálmán tervezte Tisztitelep. A munkástelep még ma is a kor hangulatát idézve ad otthont az itt élő volt gázgyári munkásoknak.

Az első világháborúban Óbuda lakosainak a villamos áramot a gyár területén található, Sulzer által gyártott dízel-aggregát biztosította. A ma is álló és működőképes gép 180 fordulat/perc-nél 800 LE teljesítményt ad le, és 110 voltos egyenáramot termel. A háborúk után a gázgyártás újraindult az üzemben.

A gyár a gáz mellett még egyéb melléktermékeket is előállított, mint a koksz és kátrány. A kátrányt a ma is megtekinthető kátrány-tornyokban tárolták, és itt választották szét gravitációs úton könnyű és az útépítéshez használt nehéz kátrányt.

A főváros földgázra való átállása miatt már 1980-ban be akarták zárni az üzemet, de erre csak négy évvel később, 1984 októberében került sor. Ennek oka, hogy az energiaválság miatt az itt termelődő kokszra szükség volt.

1984-től 2004-ig a területen csak adminisztratív munkát végzett a gázművek. Ezt követően került át a terület a főváros tulajdonába. A területen található kiemelkedő értékű épületeket műemléki védettséggel látták el. Néhánynak a közelmúltban sikerült új funkciót találni. Azokat felújították és a környéküket parkosították. Az egykori gyár déli részében irodaházakat és lakóparkokat hoztak létre, itt található a Graphisoft Park is.

A meglévő tervek alapján a műemléki épületegyüttesből múzeumot, illetve kultúr- és fesztiválparkot kívánnak létrehozni.

Védett épületei

  • Száraztisztító földszintes, nagy belmagasságú, csarnokszerű épület
  • Óraház Ebben az épületben voltak a gyárból kikerülő gáz mérésére szolgáló órák
  • Víz- és kátránytornyok
  • Villamos központ Itt található a gyár áramellátásáért felelős Diesel-generátor és a hozzá tartozó kapcsoló- és elosztóhelyiség

 

Graphisoft Park

Cím: 1031 Budapest, Graphisoft park 1-3.

Graphisoft Park egy ipari park, mely az egykori óbudai gázgyári terület szívében, közvetlenül a Duna-parton fekvő 16 hektáros zöldterületen terül el. Az 1998 óta folyó ingatlanfejlesztés eredményeképpen a komplexumban 12 különböző méretű irodaház található, ahol zömében információtechnológiai és biotechnológiai cégek irodái és laboratóriumai találhatóak, de itt működik a Bojár Gábor által alapított Aquincum Institute of Technology magánegyetem is.
 

A Graphisoft Park története

Az irodapark építését a névadó cég, a Graphisoft eredetileg saját céljaira kezdte meg 1998-ban. A kezdetben főként a Duna-parti sétány mentén felhúzott irodák kisebb, villaszerű épületekben kaptak helyet. A későbbiekben a rendelkezésre álló szabad területek beépítésével és további, egykori gázgyári területek akvizíciójával az újabb bérlők igényeinek megfelelően zártabb tömegű, nagyobb, egyterű irodahelyiségeket magába foglaló épületek járultak hozzá a Park építészeti együttesének mai képéhez. Az ingatlanfejlesztői és irodaüzemeltetői funkciók bővülése miatt 2006-ban a Graphisoft szoftverfejlesztői és ingatlan üzletágágait kettéválasztották: míg az előbbi a Nemetschek cég tulajdonába került, addig a Park a fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó Graphisoft Park SE holding részvényeit 2006 óta a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzik.

A Graphisoft Park építészete

A Park épületeinek tervezésekor meghatározó volt az Óbudai Gázgyár építészeti öröksége, mely több építészeti részletben is visszaköszön. Jellemzőek például téglaburkolatú homlokzatok, melyeket az irodafunkció támasztotta igényeknek megfelelően különböző méretű üvegfelületek tagolnak. Az épületegyüttest változatos táj- és kertépítészeti megoldások, továbbá különböző szobrok és köztéri műalkotások egészítik ki, a folyóval való közvetlen kapcsolatot pedig a Park Duna felőli oldalát szegélyező sétány biztosítja.

A Graphisoft Park főbb bérlői

A Parkban bérlői között számos információtechnológiai cég található, mint pl. a névadó Graphisoft, a Microsoft vagy az SAP AG. Ezen felül több biotechnológiai és gyógyszeripari cég irodái és laboratóriumai is működnek a Park területén mint pl. a Servier Gyógyszergyár, de itt működik az angol nyelvű egyetemi részképzésekre specializálódott Aquincumi Technológiai Intézet is.

 

Forrás: Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »