Programok / Kiállítások, vásárok

Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa

Kategória:
Kiállítások, vásárok


A koronavírusról is készült népművészeti alkotás Majsán


Nemesné Garas Klára csuhébábos munkáiból nyílt kiállítás a kiskunmajsai helytörténeti gyűjteményben. A szegény gyerekek egykori csuhéjátékaiból mára népművészeti alkotások lettek.

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a napokban Nemesné Garas Klára csuhébábos kiállítása a helytörténeti gyűjteményben. A régmúlt szokásai, jeles napjai, foglalkozásai mellett, ismert festmények alakjai is láthatók a csuhéalkotások között.

– Manapság sokszor megfeledkezünk arról, hogy a hagyományok megtartása nélkül nincs nemzeti kultúra. A népművészet a nemzeti kultúránk részét képezi, melynek egyik fő célja a tradíciók megtartása, hogy visszahozza, felélessze, megőrizze ezt a hagyományt – mondta köszöntőjében Pap Eliza, a gyűjtemény vezetője.

Patkós Zsolt, a város polgármestere a megnyitón elmondott beszédében hangsúlyozta: a művésznek legfontosabb dolga a szeretet és a boldogságot átadni a művein keresztül.

– Örömmel láttam a megnyitó előtt a kiállító teremben, hogy boldogsággal tölti el a nézelődőket mindaz, amit látnak. Nemesné Garas Klára népművészeti alkotásai ezért is nagy értékek Kiskunmajsa számára – tette hozzá a polgármester.

Nemesné Garas Klára első alkotásai is a kömpöci gyermekkort idézték, de mostanában képzőművészeti alkotások csuhéból készült másaival is kísérletezik.

– Valamikor csak natúrban zsűriztettem az alkotásaimat, de mostanában ismert festményeket, mint például Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő című képet próbáltam színezett csuhéba önteni – nyilatkozta Nemesné Garas Klára, aki a tárlatra elkészítette a COVID-19 alkotását, „Majsa első és egyben utolsó koronavírusos csutkababáját.”

A kiállítás szeptember 26-ig megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény nyitva tartási idejében: keddtől péntekig 8 és 16 szombaton 9 és 17 óra között.

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »