Település:
Somogy megye, Barcs


Barcsi-ősborókás


A Barcsi-ősborókás Somogy megye egyik védett területe. Korábban tájvédelmi körzet volt, ma a Duna–Dráva Nemzeti Park része. Egy része szabadon látogatható, de vannak olyan fokozottan védett részei, ahova csak engedéllyel lehet belépni.

Az ősborókás vidékének értékeire Boros Ádám botanikus már 1923-ban felhívta a figyelmet, de az első védett terület kijelölésére csak 1942-ben került sor. Ez az öt részből álló terület, az úgynevezett „Középrigóci-liget” magában foglalta a Rigóc-patak középső szakaszát, valamint a híres Patkó Bandi-fát és a hozzá közel álló, úgynevezett „lant alakú” feketefenyőt. Az ősborókás 34 km²-es területét 1974-ben helyezték védelem alá: ez lett Magyarország negyedik tájvédelmi körzete. 1996-ban ez a státusza megszűnt, mivel a Duna–Dráva Nemzeti Park részévé nyilvánították. A 6-os főút autós pihenőjétől kiindulva egy két kilométeres tanösvényt is kialakítottak a látogatók számára.

2000-ben az ősborókás nagy része leégett, az élővilág jelentős károkat szenvedett. 2014. november 12-én a tájvédelmi körzet alapításának 40. évfordulója alkalmából szakmai előadásokat tartottak és emléktáblát is avattak.

 

Forrás: Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »