Település:
Budapest, 7. kerület


Bélyegmúzeum - Kiállítások


Cím: 1074 Budapest, Hársfa utca 47., Telefon/fax: +36 1 342 3757, Nyitvatartás: Hétfő kivételével minden nap 10-től-18 óráig

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

A Bélyegmúzeum gyűjteményeinek darabszáma mára meghaladja a 13,5 milliót, ebből a kiállítóteremben hozzávetőleg 550.000 db látható. Mivel itt a világ valamennyi országa által kibocsátott valamennyi bélyeg – kevés kivétellel – egy helyen megtekinthető, a múzeum egyedülálló a hasonló jellegű intézmények között. Gyűjti a magyar bélyeg születésének minden rekvizítumát, a tervező grafikus által papírra vetett vázlatokat, a nyomdai előállításhoz változtatás nélkül felhasznált eredeti grafikákat, a felhasználáshoz kapcsolódva az első napi borítékokat, az alkalmi levelezőlapokat, valamint a „futott” postai küldeményeket. Tárgyi gyűjteményeinek két legnagyobb csoportját alkotják a nyomóeszközök és az alkalmi bélyegzők.

A „Világegyetem, bélyegtörténelem” című állandó kiállítás földrészenként, azon belül alfabetikus sorrendben országonként mutatja be a bélyegeket a francia Yvert katalógus számainak sorrendjében. Legnagyobb, egyben legteljesebb anyagát a magyar bélyegek képezik.

A gyűjteményből a  bélyeg előtti időből származó un. „előfutár” levelek, bélyegzések, a magyar bélyegek grafikái, valamint a gyártásukhoz használt nyomóeszközök sem hiányoznak, mint ahogy a leghíresebb tévnyomatok, a piros 1867-es 3 krajcáros Kőbánya bélyegzésű teljes levélen, a Fordított Madonna és a Nagymánya sem.

Igazi filatéliai világsztárok a világ első, 1840-ben Angliában kiadott bélyege a Black Penny, az osztrák Vörös Merkúr, a Görögország által kibocsátott első sport motívumot ábrázoló sorozat, a Moldvai ökörfejesek, a nápolyi Trinacria bélyegek, vagy a Zürich kanton által kibocsátott 4 és 6 rappen értékű bélyegek. Kiemelést érdemelnek a Maurítius újnyomatok, a New Brunswick-i Hiú postamester, vagy a Hawaii misszionárius bélyegek, ezek mellett valódi aranylemezből préselt bélyeg, ékszerbélyeg, három dimenziós, selyemszálas, csipke, sőt még csokoládé illatú bélyeg is várja a kíváncsiakat. Titokszobánkban nagyító és UV-fény alatt tekinthetők meg a bélyegek papírjába beépített, szabad szemmel láthatatlan biztonsági, illetve díszítő elemek.

IDŐSZAKOS KIÁLLÍTÁSOK

BATICZ BARNABÁS ÉS BENEDEK IMRE KIÁLLÍTÁSA

2019. november 23-án nyílt meg a Bélyegmúzeum kiállítótermében Baticz Barnabás és Benedek Imre bélyegtervező grafikusművészek közös grafikai kiállítása.

Nem véletlen, hogy mindig együtt emlegetjük őket, hiszen a Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzése után szinte rögtön közös céget alapítottak, és azóta is együtt dolgoznak, ami valljuk be, igazán kivételes a magyar grafika világában. Ez is oka annak, hogy munkáik összefonódtak, és bár habitusuk különböző, grafikai világuk a különbözőségek ellenére is harmóniát mutat. Nem is lehet ez másként, hiszen előfordul, hogy egyikük a bélyeget, másikuk a borítékrajzot tervezi egy-egy bélyeg megjelenésekor. Az is természetes és egyértelmű volt, hogy kiállításukat nem egyénileg, hanem közösen rendezik.

Aki körülnéz a kiállítóteremben, jelentős és fajsúlyos eddigi életművet láthat, és ennek értékelésében az sem zavarhat minket, hogy tudjuk, számos alkotó év áll még a két grafikusművész előtt, ráadásul nem is lezárt alkotói korszak eredményét tárjuk közönség elé.

Nagyszámú elismerés, díj nyertesei, az utóbbi időben, pontosan 2014-től, nem volt olyan Bélyegnap, amelyen ne valamelyikük nyerte volna el az év legszebb bélyege díjat, nem beszélve a mindkettőjük által birtokolt, A Magyar Posta Művészeti Díja (2000 Imre, 2011 Barnabás) elnevezésű kitüntetésről.

Benedek Imre és Baticz Barnabás tervezték az utóbbi idők számos díjnyertes, különleges nyomdatechnikával készült bélyegeinek jó részét – köztük a Kalcitkristály és a Lámpa Múzeum kincseit bemutató kisíveket, valamint a két Seuso-blokkot -, amelyek a kihelyezett eszközök, a 3D-s szemüveg, illetve az UV-lámpák segítségével teljes értékű élményt nyújtanak. A legújabb, modern nyomdai eljárások alkalmazásával azonban jól megfér a hagyományos grafikai technikákból való kiindulás, hiszen, mint az a kiállításban is látható, a tervezés első lépése általában szabadkézi rajz.

A kiállítás anyaga nemcsak a bélyegekből és bélyegtervekből, hanem Benedek Imre és Baticz Barnabás egyéb, alkalmazott grafikai alkotásaiból is ad ízelítőt. Így láthatók általuk tervezett kiadványok, könyvborítók, arculattervek, a terem közepén elhelyezett monitoron pedig Benedek Imre művészi fotói futnak, amikből számos darabot megcsodálhattak már azok, akik többek között facebook oldalát is követik.

A kiállítást, amely 2020 május közepéig látogatható, Csegezi Tamásné, a Magyar Posta nyugalmazott filatéliai igazgatója, és Vagyóczky Károly grafikusművész, a Pénzjegynyomda egykori művészeti igazgatója nyitották meg.

BÉLYEG-ETŰDÖK

2020. március 6-án nyílt új kamarakiállításunk, amely Szendrei Judit bélyegek felhasználásával készült képeit mutatja be. A bélyegmozaikokból Szendrei Judit alkotásain egy merőben új, egyéni művészi világ születik, amely a bélyeget nem a rajta fellelhető információk, hanem, színek és alakzatok szerint csoportosítva és felhasználva illeszti egy nagyobb egységbe, amely az alkotó részek eredeti rendeltetésétől független, új információt közvetít felénk. A Debrecenben élő művésznő 2015 óta „fest” bélyegekkel, első kiállítása 2018-ban volt. 2019 őszén a HUNFILA’19 nemzetközi bélyegkiállításon is részt vett alkotásaival. A tárlat, amelyet Marozsán Imre, a Magyar Posta filatéliai osztályvezetője és Mándi Tibor, a Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör elnöke nyitott meg, 2020. április 20-ig tekinthető meg a Bélyegmúzeum kiállítótermében.

Szendrei Judit – Bemutatkozás

2015-ben készítettem az első képemet bélyegekből a magam örömére. A képek készítése nyugalmat hozott és az alkotás semmivel össze nem hasonlítható örömét. Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom.

Első kiállításom 2018. október elején nyílt meg munkahelyemen Debrecenben az addig készült 35 képből. Első látogatóim biztattak, mutassam meg a képeket minél több embernek. Így jutottunk el Londonba a Stampex kiállításra 2019 februárjában. Ezt áprilisban Hollandia, Gouda követte. Itt is egy bélyegkiállításhoz kapcsolódóan állítottam ki néhány képet.

2019 nyarán a Cirkusz című képem kalandos úton eljutott Albániába, a Tiranában lévő királyi palotába, ahol most Albánia első és egyetlen királyának unokája II. Leka Zogu herceg él feleségével.

2019 augusztusában a szervezők meghívására a debreceni Virágkarneváli programok résztvevőit varázsoltam el „Bélyegek és Virágok” című kiállításommal.

Ezt követte októberben a budapesti Hunfila2019 rendezvényen való megjelenés. A gyönyörű Stefánia palotában lehetőségem volt a legkedvesebb, legjobban sikerült 36 képemet kiállítani. A Stefánia-beli kiállítást követő meghívás alapján néhány képem eljutott a Szent István Egyetem által rendezett 2019. évi Őszi Kertészeti Napokra.

Ez az év is dolgosan indult, már volt egy kiállításom a Hatszín Teátrumban Budapesten, a képeim száma pedig megduplázódott – a nyolcvanat is meghaladja -, és egy képem, az „Együtt Krisztussal” nagy megtiszteltetésben részesült, a vásárosnaményi görög katolikus közösség fogadta be, közösségi termük dísze lett.

Most itt, a bélyegek szentélyében mutathatom meg pár képem segítségével, hogy a már kidobott, „semmire nem jó” bélyegekből is lehet szépet létrehozni. Az értéktelen bélyegek általam életre kelnek, segítségükkel létrejön valami új, különleges.

A képeket nézve olyan egyszerűnek tűnik, pedig több ember munkája van benne: édesanyám, lányom áztatják, válogatják a bélyegeket; férjem pedig a menedzserem. Szóval ez egy családi projekt.

Czimer-Szendrei Judit

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁOK

Legendás bélyegek

Múzeumok remekművei a világ bélyegein

A bélyegmúzeum rejtett kincsei

Az 1871. Kőnyomatos és Réznyomatos kiadás változatai

Nyitvatartás:

Hétfő kivételével minden nap 10-től-18 óráig.
A múzeum január 1-jén, november 1-jén és december 24-től 26-ig zárva tart.

Belépő díj – Entrance – EintrittÁr / Price
Diák jegy
Students
Student
500 Ft
Felnőtt jegy
Adults
Erwachsene
1000 Ft
Nyugdíjas és postás jegy
For retired
Für Pensionist
500 Ft
Családos belépő (két felnőtt, 2 vagy több gyermek)
For Family
Für Familien
2100 Ft
Csoportos felnőtt belépő (10 fő felett)
Adults group
Erwachsene gruppe
600 Ft / fő
Kedvezményes csoportos (10 fő felett) 200 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozás 500 Ft/fő

Kapcsolat

Telefon/fax: +36 1 342 3757

Cím: 1074 Budapest, Hársfa utca 47.

A Bélyegmúzeum az Erzsébet körútról nyíló Dob utca és a Hársfa utca sarkán található.

Email: iroda@belyegmuzeum.hu

 

Forrás: belyegmuzeum.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »