Óvjuk a Természetet!

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Szeged HelyiVilága


Óvjuk a Természetet!


7 + 1 módszer, amivel mi is védhetjük a környezetünket a hétköznapokban

Napjainkban egyre többször olvashatunk arról, hogy milyen veszélyben van a bolygónk. Életmódbeli változásokat javasolnak a szakemberek, amihez előbb a gondolkodásunkat kell megváltoztatni, hogy a mindennapjainkban a legapróbb cselekedeteinkkel is tegyünk azért, hogy óvjuk a természetet. Segítségképpen íme 7 + 1 módszer, amivel mi is védhetjük a környezetünket a hétköznapokban.

Javítsuk az otthonunk energiahatékonyságán

Ma már sok mindent tehetünk azért, hogy minél energiatakarékosabb legyen az otthonunk. Törekedjünk arra, hogy az összes elektromos készülék ilyen környezetbarát legyen, de a nyílászárók szigetelésével, korszerűsítésével is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb energiát kelljen felhasználnunk. Vagy például vásárolhatunk energiatakarékos izzókat is. Ha lehetőségünk van rá, kipróbálhatjuk a napkollektorokat is!

Vásároljunk a helyi termelőktől

A multik kényelmes lehetőséget kínálnak arra, hogy egy helyen mindent megvásásrolhassunk, amire csak szükségünk lehet. Környezetbarát megoldás azonban, ha a helyi termelőktől vásároljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. De ha van helyben olyan termelő, házi tejhez és sajthoz is hozzájuthatunk. Megspórolva ezzel a tömegtermelés és a szállítás költségeit, valamint annak környezetkárosító hatásait.

Fotó: iStock.com/spukkato

Fotó: iStock.com/spukkato

 

Szelektív hulladékgyűjtés

Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetünk legyen. A hulladékot gyűjtsük szelektív módon, és ha van rá lehetőségünk, komposztálhatjuk a szerves hulladékot. A fölösleges tárgyakat adományozzuk el. Az üzeletekben, piacokon ne kérjünk műanyag zacskókat, használjunk helyette táskákat, vászonszatyrokat vagy fonott kosarat.

Spóroljunk a vízzel

A víz jelenléte az életünkben az egyik legtermészetesebb dolog, sokszor észre sem vesszük, hogy mennyit elpazarlunk belőle. Pedig a világ vízkészletei is végesek. Legyünk tudatosan jelen, akármikor megnyitunk egy vízcsapot, és a szükséges mennyiségen felül ne folyassuk fölöslegesen a csapot. Szereljünk fel olyan csaptelepet, amelyik kevesebb vízfogyasztást tesz lehetővé. Ha elzártuk, a víz ne csepegjen a csapból.

Válasszunk környezetbarát gyártókat

A különböző használati tárgyak vásárlásakor nézzük meg a címkéket, és a gyártó adatait végigböngészve válasszuk azokat a dolgokat, amelyek ökobarát módon készültek, vagy amelyik gyártó garantálja, hogy a környezetvédelem mellett tették le a voksukat.

Autózzunk kevesebbet

A fosszilis üzemanyagkibocsátás nagymértékben befolyásolja a környezetünket, hozzájárul a légszennyezéshez és a globális felmelegedéshez. Ha tehetjük, autó helyett válasszunk más módot a közlekedésre – főleg a városon belüli közlekedés esetén. Kerékpározzunk vagy sétáljunk, de alternatív megoldásként ott a tömegközlekedés is. Ha mégis autóba kell szállnunk és megtehetjük, fontoljuk meg egy hibrid vagy elektromos jármű beszerzését.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

 

Újrahasznosítás

Törekedjünk arra, hogy a különböző használati tárgyainkat újrahasznosítsuk, vagy lehetővé tegyük azok újrahasznosítását. Ez utóbbit a már említett szelektív hulladékgyűjtés révén is megtehetjük. De mi magunk is újrahasználhatunk, felújíthatunk dolgokat az otthonunkban ahelyett, hogy rögtön kidobnánk vagy újat vennénk valami helyett.

Keressünk környezetbarát társaságokat

Ha szeretnénk környezettudatosan élni, de nem tudjuk, merre induljunk, keressünk olyan társaságokat, csoportokat, akik segítséget tudnak nekünk nyújtani ebben. Akár egyes iparágak szakértőivel is felvehetjük a kapcsolatot, hogy tanácsot kérjünk abban, milyen termékeket vásároljunk, vagy milyen szolgáltatást válasszunk. Minél több információ áll a rendelkezésünkre, annál többet tehetünk azért, hogy mi is védjük a környezetünket a hétköznapjainkban.

 

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

Tenyérnyi cukiság
Cukiságok, Állati cukiságok
Tudta, hogy a mangó csökkenti az öregedés jeleit?
Életmód, Élet
A mangó egy édes, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai man-gay szó portugál formájából, a mangából származ ...
Mikor volt Szentgrót első említése?
Helyi történetek, Helyi történetek
A kéziratot az akkori zalaszentgróti plébános állította össze korabeli történeti kiadványok és okmányok alap ...
A csillagképek története
Nagyvilág, Érdekességek
Az éjszakai égbolt csillagai közti könnyebb eligazodás érdekében, az emberek már évezredekkel ezelőtt az egym ...
Őz
Cukiságok, Állati cukiságok
Élőhelye Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. ...
Zebra
Cukiságok, Állati cukiságok
A zebrák (Hippotigris) a lófélék családjába (Equidae) tartozó emlősök, amelyek Közép- és Dél-Afrik ...
A rejtett város – Machu Picchu
Nagyvilág, Érdekességek
Az egykori Inka Birodalom romvárosa Machu Picchu évszázadokig érintetlen maradt. Az Andok hegyvonulatai között hel ...
Ételekkel kapcsolatos tények ,tévhitek .
Egészség, Tévhitek
Mandulatej egy üvegpohárban, mellette mandulaszemek. Az egészséges táplálkozást megvalósítani manapság nem is ...
Kutyusoknak olvasnak kisiskolások egy menhelyen .
Cukiságok, Állati cukiságok
A Missouri Menhely Olvasási Program keretén belül kisiskolások gyakorolhatják a hangos olvasást kutyusoknak, ami m ...

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »