Általános iskolák

Település:
Budapest, 3. kerület


Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon


Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény - Cím: 1034 Budapest, San Marco utca 48-50, Tel.: +36 (1) 225-04-50

Bemutatkozás

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, ülő emberek, asztal és belső tér

A képen a következők lehetnek: 2 ember, evő emberek, ülő emberek, asztal és étel

A képen a következők lehetnek: 6 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, evő emberek, ülő emberek és gyermek

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, táncoló emberek és belső tér

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, gyermek, cipők és belső tér

A képen a következők lehetnek: 5 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, fa, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: 3 ember, álló emberek, hegy, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek, cipők és túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: 4 ember, túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, felhő, túra/szabadtéri és víz

 A képen a következők lehetnek: 1 személy, kerékpár, fa és túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: 4 ember, álló emberek és belső tér

Intézményünk Budapesten, a III. kerületi San Marco utcában található, 90 fős kollégium és 40 fős belső gyermekotthon működik itt teljes körű ellátással. Iskolánk környezete akadálymentesített, valamint a helyi egészségügyi ellátás is gyermekeink javát szolgálja.

Az általános iskola alsó szakaszában a tanulás mellett az önállóság és a játék fontossága jelenik meg oktatásunkban. Az általános iskola 8 évfolyamos. Tanulói 6-7 éves kortól 16-18 éves korig járnak ide, a kötelező tanítás mellett nem kötelező és rehabilitációs célú foglalkozások is vannak. Az előkészítő osztályokban, 9-10. osztály, a gyermekeket a szakiskolára készítik fel pedagógusaink. A szakiskolában, a 10. évfolyam után, 2 év alatt szerezhető meg egy szakma, melyről az iskola tanúsítványt ad. Gyermekeink az egész napos gyógypedagógiai ellátás mellett logopédiai, fejlesztőpedagógiai, gyógytestnevelői megsegítésben is részesülnek.

A tanítás nem felmenő rendszerben, hanem alsó-felső szakaszban történik. A tanulók az általános iskolai tanulmányok és a készségfejlesztő speciális szakiskolára felkészítő 9-10. évfolyam elvégzése után szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. A legfontosabb feladatok közé tartozik az alkalmazkodóképesség, a viselkedési formák és normák tudatosítása. A csoportok szándékosan heterogén összeállításúak, egy csoportban 5-10 főig vannak a tanulók. Pedagógusaink differenciált szakmai munkájukkal minden tanuló részére testhezállóvá teszik az elsajátítandó tananyagot. A logopédia, egyéni fejlesztés és a gyógytestnevelés mellett kézműves, zenei és egyéb foglalkozások egészítik ki a tananyagot. A művészetre nevelés egyre komolyabb formában próbálja a harmonikus személyfejlesztést elérni. Az ének-zene oktatása és az állandó énekkari foglalkozások a tanulók számára gyakori fellépéseket, komoly, felelősségteljes felkészülést, a színpadon és az ünnepségek alkalmával pedig jelentős önértékelési javulást hozhatnak, de a fogyatékos tanulók laikusok általi megítélésében is fontos szerepet kapnak. Az ábrázolás-alakítás során a finommotorika és kézügyesség fejlesztésén túl esztétikai igényű fejlődés is jelentkezik, értékteremtő tevékenységük általános igénnyé válik, és beépül mindennapjaikba. A testi nevelés a harmonikus mozgásra való törekvésen és az egészséges mozgásigény levezetésén túl olyan lehetőségeket is kínál tanulóink számára, mint pl. speciális olimpiákon, sportmérkőzéseken való részvétel. A gyakori sikerekből fakadó elismerés személyiségfejlesztő ereje, a külvilág véleményét formáló tényező, és nem utolsó sorban a játéknak, a vetélkedésnek egy nemes fajtája, amely a sportszerűségre való hajlamot is erősíti.

Az intézmény profilja: 3-24 éves értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok gyógypedagógiai fejlesztése, oktatása-nevelése, és a minél önállóbb életre történő felkészítése.

Fő célkitűzésünk: növendékeink minél szélesebb körű integrációja a társadalomba. Ennek érdekében nyitottak vagyunk sok intézményen kívüli programra, rendezvényre, és folyamatosan építjük a külső, segítő kapcsolatokat.

Öko Iskola

A pedagógiai programban és a helyi tantervben is megjelenik a fenntarthatóság és a globális felelősségvállalás, így azok megjelenítik a környezettudatosság és az egészségtudatosság alapelveit, és az azokat célzó pedagógiai tevékenységeket is. Az intézmény éves munkatervében meghatároztuk a tanév ökoiskolai feladatait, kijelöltük a felelős személyeket és pontos határidőket.

Kitűzött céljaink:

  • Elősegíteni a tanulók környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakulását.
  • Megértetni a fogyasztás és a környezeti erőforrások kapcsolatát, a fenntartható fogyasztás elvét.
  • A tanulók bekapcsolódnak közvetlen környezetük hagyományainak, értékeinek megőrzésébe, gyarapításába.
  • Életmódjukban a természet tisztelete, a felelősség, a környezeti károk megelőzésére való törekvés váljék meghatározóvá.
  • Megmutatni a prevenció előnyeit és formáit az egészségmegtartásban, a környezet megóvásában.
  • Igényformálás a környezettudatosságra, feladattudat erősítése, általános tájékoztatás, értékteremtés.
  • A fenntartható fejlődés ismereteinek integrálása a meglévő oktatási rendszerbe.
  • Értékközpontúság: a jelen és jövő generációk tiszteletével!
  • A kritikus gondolkodás bátorítása, a problémamegoldás ösztönzése.

Mindennapi tevékenységeink: szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, természetjárás heti rendszerességgel, túratáborok a Nemzeti Parkokban, mozgásra nevelés, kerékpározás heti rendszerességgel, zöldfilm klub, újrahasznosítással készült tárgyak, alkotások, eszközök bemutatása, használata, utcakönyvtár működtetése, ökopályázatokon való folyamatos részvétel, “Te szedd” mozgalomban való részvétel évente kétszer, folyosó zöldítési program,” Mindennapjaik a természet körforgásában” -jeles napok megtartása a hónapok-évszakok körforgásában, kiállítások szervezése mindennapos “zöld” tevékenységeinkről, túráinkról, túratáborainkról.

Boldogságóra Program a Csalogány Iskolában

A 2019/2020-as tanév szeptemberében új projekt vette kezdetét iskolánkban intézményünk csatlakozott a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságóra Programjához.
Bagdi Bella alapítványi elnök és életmódfejlesztő énekesnő kezdeményezésére indult e

a program 2014-ben, amelyhez később, szakmai munkatársként csatlakozott Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, professor emeritus és Prof. Dr. Oláh Attila egyetemi tanár, az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának vezetője is.
Dióhéjban összefoglalva ez egy életkor-specifikus élménypedagógiai program, ami a pozitív pszichológia empirikus kutatásain alapulva a diákok boldogságszintjének növelését, globális jóllétük elérését tűzte ki célul.
Iskolánk pályázat révén nyerte el a Boldog Iskola címet, amelynek oklevelét szeptember 18-án, ünnepélyes keretek között adták a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Díjátadó Gála keretében.
A Boldogságóra Program az idei tanévben immár közel ezer intézményben, százezer gyermek és hétezer pedagógus részvételével működik. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy olyan vezérfonalat adjunk a gyerekek kezébe, aminek segítségével könnyebben tudnak szembenézni a kihívásokkal, és jelentős mértékben fejlődik a boldogságra való képességük.
A Boldogság Program alkalmazásával a tanév minden hónapjában más-más témakört járunk körül, amelyek lépésről lépésre segítik hozzá a gyermekeinket a pozitív életszemlélet kialakításához.


Elérhetőség

A köznevelési intézmény hivatalos neve:
Budapest III. Kerületi Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon

Rövid neve: Csalogány EGYMI

Székhelye: 1034 Budapest, San Marco utca 48-50.

Elérhetősége: +36 (1) 225-04-50

e-mail: igazgato.csalogany@ebtk.hu, titkarsag.csalogany@ebtk.hu, csalisuli@gmail.com

Alapító szerv neve: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Alapító székhelye: 1054. Budapest, Akadémia utca 3.

Fenntartó neve: Észak-Budapesti Tankerületi Központ

Fenntartó székhelye: 1033 Budapest, Fő tér 1.

Elérhetősége: +36 (1) 437-86-52

e-mail: eszakbudapest@kk.gov.hu

Ügyfélfogadási rend
Hétfő: 12:00 – 16:30
Szerda: 8:00 – 16:30
Csütörtök: 8:00 – 13:00


Forrás: csaloganyiskola.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »