Programok / Családoknak, gyerekeknek

Település:
Budapest, 7. kerület

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek


Díjmentes Oktatóprogramok Csoportoknak


Okostányér -, Ételt csak okosan -, Maradék nélkül -, Szabad a gazdi -, Közlekedj okosan! -, Általános bűnmegelőzési ismeretek -, Az internet veszélyei -, Környezetvédelmi oktatóprogram

A MiniPolisz számára fontos az edukáció, ezért a társadalmi felelősségvállalás jegyében a fiatalok szemléletformálását zászlajára tűzve örömmel ad otthont változatos témájú, csoportos szemléletformáló foglalkozásoknak.

  • A csoportok részére tartott interaktív tanórák díjmentesek.
  • Az interaktív tanórákat külsős előadók tartják, ezért foglalási igényét minél előbb, de legkésőbb a tervezett látogatás előtt 2-3 héttel jelezze! Az órák megtartásának lehetősége a foglaltság függvényében változhat.
  • A foglalkozások az életkori sajátosságok figyelembevételével zajlanak: óvodásoknak játékos, mondókás formában és kb. 20-30 perces időtartamban, míg iskolásoknak szemléletformáló foglalkozással egybekötve, kb. 30-45 perces időtartamban kerül sor egy-egy tanórára.

OKOSTÁNYÉR® program

Az elmúlt 30 év alatt megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért útjára indította az Okostányér programot, mely az MDOSZ legújabb magyar táplálkozási ajánlását népszerűsíti. Az MTA ajánlásával a felnőttekre és külön gyerekekre készült anyag megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.

A szövetség célját támogatva a MiniPolisz is csatlakozott a programhoz, melynek célja az egészséges, életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján már egészen kisgyermek kortól.

Ajánlott korosztály: 6-12 év

Ételt csak okosan – Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek program

Tudta, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó események közel 70%-a a háztartásokra vezethető vissza, amelyek a helyes szokások elsajátításával és egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők lennének?

A Nébih Ételt csak okosan! programja ezúttal a legkisebbekhez hozza közelebb az élelmiszerbiztonság világát. A játékos foglalkozás keretei között a gyerekek a bevásárlólista készítésétől, a vásárláson át, egészen az otthoni teendőkig megismerkedhetnek az élelmiszerbiztonság alapjaival. Az interaktív foglalkozás keretei között elsajátíthatják továbbá a kézmosás helyes gyakorlatát, és az otthoni élelmiszertárolás fortélyait is.

Ajánlott korosztály: 4-6 év

Maradék nélkül program

Tudta, hogy évente 68 kg élelmiszerhulladék keletkezik fejenként Magyarországon, amelynek közel fele, 33 kg egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne?

A Nébih Maradék nélkül elnevezésű programjának egyik legfontosabb célja az általános iskolás diákok élelmiszerpazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosságának növelése. A tanultak hozzásegítik a gyerekeket az élelmiszerek által képviselt érték felismeréséhez, gyakorlati ismereteken keresztül pedig a fenntartható és tudatos szemlélet kialakulásához. A program elsősorban 4-6. osztályos tanulóknak szól.

Ajánlott korosztály: 9-12 év

Szabad a gazdi program

Szívügyünk a felelős állattartás, ezért a nébih szemléletformáló, „Szabad a gazdi” programjához csatlakozva élményközpontú, interaktív órák keretében adunk tájékoztatást a jövő felelős gazdijainak a háziállatok - elsősorban a kutyák, macskák- felelős tartásáról.

A „Szabad a gazdi” program célja a vásárlás helyett menhelyről történő örökbefogadás, valamint a kutyák / macskák ivartalanításának népszerűsítése, továbbá olyan, a háziállatok testi-lelki egészségével kapcsolatos ismeretek átadása, amik betartását mára törvényi szabályozások is segítik.

Ajánlott korosztály: 6-12 év

Közlekedj okosan! program

Az ORFK-OBB segíti a közlekedésbiztonsági oktatási, nevelési tevékenység gyakorlati megvalósítását, célirányosan a gyermekek, iskoláskorúak biztonságos közlekedésre való nevelését, melyre az életkori sajátosságok figyelembevételével a következő programok keretében kerül sor:

Ovi-Zsaru program

A kisebbeknek szóló Ovi-Zsaru program, játékos, figyelemlekötő és a közvetlen kommunikációra építő, főként a nagycsoportos korosztály számára kidolgozott bűn- és baleset-megelőzési témájú program, melynek célja a gyerekek biztonságérzetének erősítése, az áldozattá válásuk esélyének csökkentése, és hogy szükség esetén tudjanak és merjenek is segítséget kérni a rendőrtől.

Ajánlott korosztály: 4-6 év

Iskola rendőre program

A kisiskolások szóló, akár egész tanévre szóló program célja, a biztonságos, balesetmentes közlekedés, a szabálykövető magatartás elősegítése, a közlekedési ismeretek bővítése, és pályaorientációs céllal, a rendőrség népszerűségének növelése a fiatalság körében.

A programok során a gyermekek játékos szellemi feladatok keretében sajátíthatják el a biztonságos közlekedés szabályait. A MiniPoliszban tartott foglalkozások, a szemléletes bemutatókkal és magyarázatokkal tarkított előadást követő, kötetlen beszélgetéssel egészülnek ki.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

Általános bűnmegelőzési ismeretek

A bűnmegelőzési szakemberek oktatásokat is tartanak az általános iskolák 1-5. évfolyamának. Az órákon a filmnézést követően, a látottak megbeszélése, és azok drámapedagógiai módszerekkel történő feldolgozása zajlik. A témakör keretében az alábbi témák kerülnek feldolgozásra:

  • áldozattá vagy elkövetővé válás megelőzése,
  • fogalmak tisztázása: pl. mi számít bűncselekménynek, mi a különbség a bűncselekmény és a diákcsíny között,
  • az iskolai erőszak és a segítségkérés lehetőségei,
  • a fiatalok körében leggyakoribb bűncselekmények jellemzői (garázdaság, testi sértés, zaklatás, lopás, rablás, stb.) és következményeik,
  • mit tegyenek egyedül otthon,
  • és egy kis jogászkodás.

A MiniPoliszban tartott foglalkozásokon használt oktatási segédeszközök az iskolákban használtaktól eltérhetnek. A rendelkezésre álló időkeret miatt, javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen a szervezővel a fókusz témáról.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

Az internet veszélyei

Az internet veszélyei témakör feldolgozása során a gyerekek az ismeretek mellett információt kapnak a segítségkérési lehetőségekről, mindezt az általános bűnmegelőzési órán alkalmazott módszerek keretében. Témakörök:

  • adatvédelem,
  • képmás vagy hangfelvétel készítése,
  • különböző kihívás és bátorságpróbák (pl. Momo),
  • közösségi portálok
  • rágalmazás, becsületsértés, zaklatás, cyberbullying,
  • zsarolóvírusok, biztonsági lehetőségek,
  • internetes vásárlás.

A MiniPoliszban tartott foglalkozások esetén, a rendelkezésre álló időkeret miatt, javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen a szervezővel a fókusz témáról.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

Környezetvédelmi oktatóprogram

Az FKF Nonprofit Zrt. a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósítása mellett, a környezet védelmét, a környezettudatos gondolkodás és magatartás terjesztését is támogatja. Ehhez nyújt partnerséget a Minipolisz, aki a társadalmi felelősségvállalás jegyében a fiatalok szemléletformálását zászlajára tűzve helyet biztosít az FKF Nonprofit Zrt. díjmentes interaktív tanóráinak is.

A Környezetvédelmi oktatóprogram keretében tartott foglalkozások során a gyerekek megismerhetik a szelektív hulladékgyűjtés lényegét, a komposztálás fontosságát, az újrahasznosítás menetét, a globális környezeti problémákat és megoldásukat, valamint az FKF által ellátott hulladékgazdálkodási és köztisztasági feladatokat.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

Odafigyeléssel és a tudás birtokában mi is tehetünk környezetünkért!

Töltse le az ingyenes tájékoztató anyagokat és böngésszen tovább partnereinknél!

Információ

  • OKOSTÁNYÉR® program:
    http://www.okostanyer.hu/okostanyer-gyermek/
  • Ételt csak okosan program gyerekeknek:
    http://eteltcsakokosan.hu/gyereksarok/
  • Maradék nélkül program:
    http://maradeknelkul.hu/
  • Szabad a gazdi program:
    http://szabadagazdi.hu/
  • Közlekedj okosan program:
    http://www.police.hu/a-rendorsegrol/testulet/rendeszeti-szakterulet/baleset-megelozes
  • Általános bűnmegelőzési ismeretek:
    http://www.police.hu/a-rendorsegrol/testulet/bunugyi-szakterulet/bunmegelozes
  • Az internet veszélyei:
    http://www.police.hu/a-rendorsegrol/testulet/bunugyi-szakterulet/bunmegelozes
  • Környezetvédelmi oktatóprogram:
    https://www.fkf.hu/edukacio-kornyezetvedelmi-oktatoprogram
  • Környezetvédelmi oktatóprogram: Uzsonnadoboz projekt:
    https://www.fkf.hu/edukacio-uzsonnasdoboz-projekt
  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH):
    https://portal.nebih.gov.hu/
  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
    http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer

 

Forrás: minipolisz.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »