Település:
Bács-Kiskun megye, Kerekegyháza
Disznóvágás a Rendek tanyán

A megtartó hagyományhoz tartozik a disznóölés is, ez rendszeres benne van nekünk, magyaroknak a téli programjainkban
Disznóvágás a Rendek Tanyán
A megtartó hagyományhoz tartozik a disznóölés is, ez rendszeres benne van nekünk, magyaroknak a téli programjainkban. A filmen éppen csapatot építünk, ahogy manapság nevezik a közösségi programokat. Nálunk ez megszokott, hogy hagyományainkat átadjuk a fiataloknak, s arra kíváncsiskodóknak. A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület immár 17 éve ugyanitt a Rendek Tanyán alakult meg a hasonló gondolkodású emberekből, akik a mai napig szeretettel kézműveskednek és adják át a kultúránkat.
Disznóvágás a Rendek Tanyán - videó (youtube.com)
Kiváló csapatot építettünk mi ezen a napon, mivel a Kecskeméti Piacigazgatóság munkatársait hívtuk meg a programra. Jó érzés olyan emberekkel dolgozni történetesen most a Slow Food CE projektben, akik látják a program lényegét, s tenni is tudnak érte. Mi az Egyesületünkkel már 16 éve dolgozunk a Slow Food Biodiverziotásért Alapítványban, ahol kiváló nemzetközi kapcsolatokat tudtunk kiépíteni. A Piac nagyon jó teret tud biztosítani ahhoz, hogy tovább vigyék ezt a fajta gondolkodásmódot, amelyben az „Ízek bárkája” és az „Emlékek Magtára” a fő szempont.
Másképp lehet megbeszélni a szakmai munkához szükséges feladatokat a terített asztalnál és természetesen az azt megelőző munkálatokban is, ahol éppen az a lényeg, hogy mi hogyan készül. Mindenkinek megadatott, hogy saját emlékei, tudása szerint kapcsolódott be akár a bélmosási folyamatba vagy már a kolbász, hurka töltésébe.
Pontosan az ehhez hasonló hagyományok átadására, tovább vitelére van és lenne szükség minden szakmában. Mire a cikket írom addigra a Piacigazgatóság munkatársai a külső filmes szakértő segítségével éppen a huszadik riporton vannak túl. Ezekkel az elkészült filmekkel is segítjük majd a felnövekvő generációk munkáját. Láthatják, hogy mennyi munka kell ahhoz, hogy egy-egy vállalkozást végig tudjanak vinni. Fontos a munka szeretete, amelyben mindenki megtalálja sokszor egy életre az örömét.
A munka öröme, haszna nem csak anyagi segítség számunkra, hanem egészségünk alapja is. Minden olvasónak kívánok hasonló örömöket, melyben nekem már néhány évtizede részem van.


HelyiVilága Magazin ajánló









Helyi látnivalók









Helyi Programok / események









További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók








