Település:
Bács-Kiskun megye, Kerekegyháza


Disznóvágás a Rendek tanyán


A megtartó hagyományhoz tartozik a disznóölés is, ez rendszeres benne van nekünk, magyaroknak a téli programjainkban

Disznóvágás a Rendek Tanyán

A megtartó hagyományhoz tartozik a disznóölés is, ez rendszeres benne van nekünk, magyaroknak a téli programjainkban. A filmen éppen csapatot építünk, ahogy manapság nevezik a közösségi programokat. Nálunk ez megszokott, hogy hagyományainkat átadjuk a fiataloknak, s arra kíváncsiskodóknak. A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület immár 17 éve ugyanitt a Rendek Tanyán alakult meg a hasonló gondolkodású emberekből, akik a mai napig szeretettel kézműveskednek és adják át a kultúránkat.

Disznóvágás a Rendek Tanyán - videó (youtube.com)

Kiváló csapatot építettünk mi ezen a napon, mivel a Kecskeméti Piacigazgatóság munkatársait hívtuk meg a programra. Jó érzés olyan emberekkel dolgozni történetesen most a Slow Food CE projektben, akik látják a program lényegét, s tenni is tudnak érte. Mi az Egyesületünkkel már 16 éve dolgozunk a Slow Food Biodiverziotásért Alapítványban, ahol kiváló nemzetközi kapcsolatokat tudtunk kiépíteni. A Piac nagyon jó teret tud biztosítani ahhoz, hogy tovább vigyék ezt a fajta gondolkodásmódot, amelyben az „Ízek bárkája” és az „Emlékek Magtára” a fő szempont.

Másképp lehet megbeszélni a szakmai munkához szükséges feladatokat a terített asztalnál és természetesen az azt megelőző munkálatokban is, ahol éppen az a lényeg, hogy mi hogyan készül. Mindenkinek megadatott, hogy saját emlékei, tudása szerint kapcsolódott be akár a bélmosási folyamatba vagy már a kolbász, hurka töltésébe.

Pontosan az ehhez hasonló hagyományok átadására, tovább vitelére van és lenne szükség minden szakmában. Mire a cikket írom addigra a Piacigazgatóság munkatársai a külső filmes szakértő segítségével éppen a huszadik riporton vannak túl. Ezekkel az elkészült filmekkel is segítjük majd a felnövekvő generációk munkáját. Láthatják, hogy mennyi munka kell ahhoz, hogy egy-egy vállalkozást végig tudjanak vinni. Fontos a munka szeretete, amelyben mindenki megtalálja sokszor egy életre az örömét.

A munka öröme, haszna nem csak anyagi segítség számunkra, hanem egészségünk alapja is. Minden olvasónak kívánok hasonló örömöket, melyben nekem már néhány évtizede részem van.

 
 
Forrás: Okomuzeum.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »