Település:
Fejér megye, Dunaújváros

Létrehozva:
2019-09-23 20:24:18


Duna-híd


Pentele híd Dunaújváros

Pentele híd Kisapostagot köti össze Dunavecsével, egyúttal a Dunántúlt az Alfölddel. Ismert még Dunaújvárosi híd és M8 Duna-híd néven is. A hídra Kisapostag és Dunavecse közigazgatási területéről lehet le-, illetve felhajtani. Dunaújváros közigazgatási területén mintegy 600 méter hosszan csupán áthalad. Kivitelezésére 2004. szeptember 17-én írták alá a szerződést, ám az eredeti, 2006. november 30-i átadási határidő helyett 2007. március 13-án érték el a szerkezetkész állapotot. A lakosság már egy nappal a 2007. július 23-i hivatalos átadás előtt „birtokba vehette” az új hidat.

A híd 1,7 kilométere az egyetlen megvalósult rész az M8 autópálya 475 kilométeréből.

A híd 2005–2007 között épült fel. A leállósávokkal együtt 6 sávos autópálya, kerékpárút és járda található rajta. 1995-ben hozták létre a „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesületet a híd megépítéséért való összefogásra és a térség fejlesztésére.

Az építmény Magyarország egyik legdrágább hídja: költsége 43 milliárd forint, a rávezető utakkal együtt 54 milliárd forint volt 2007-es árakon számítva.

A hozzá kapcsolódó tervezett M8-as autópályából a hídon és rávezető útjain kívül eddig semmi nem készült el, ami várhatóan jó ideig elsősorban a helybeliekre fogja korlátozni a forgalmát.

A híd neve a közeli Dunaújváros egyik korábbi nevére utal, mely Pentele volt.

/Forrás: Vikipédia/

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »