Programok / Bor és gasztronómia

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka

Kategória:
Bor és gasztronómia


Holdvölgy Prémium Vertikális Kóstoló Mátészalkán


Szatmári Múzeum Kossuth út.5., Mátészalka

             Részletek
 
      Vertikális Prémium Holdvölgy kóstoló Mátészalkán!

Egy különleges vertikális kóstolóval érkezik hozzánk Gincsai Tamás borakadémikus, a mádi Holdvölgy Pincészet főborásza. Két tétel után három évjárat Visiont és Eloquence-t hasonlíthatunk össze. Minderre a Mátészalkai Borestek keretében lesz lehetőségük a borbarátoknak, július 31-én, pénteken 19.00 órától a Szatmári Múzeumba.

Az egykoron a nyíregyházi Krúdy Gimnázium biológia-kémia szakán végzett fiatalember a budapesti Corvinus Egyetem diplomázott, diplomamunkáját a tokaji aszú élettani hatásáról írta. Tizenöt éves kora óta érdekli a szőlészet a borászat, 2002 őszén járt Mádon szüretelni, s ahogy emlékszik rá, az a nap élete egyik meghatározó élménye volt. Édesanyja rosszallóan nézett rá, amikor mutatta az aszúszemeket, minek nekünk penészes szőlő, de Tamás rögtön mondta: ezek nem akármilyen szőlőszemek, ezek Tokaj kincsei.

Az egészséget mindig is fontosnak tartottam, vallja Tamás, ezért különösen érdekelt a borok, és ezen belül a tokaji aszú élettani hatása. Alaposan beleástam magam ebbe a témába, és rádöbbentem, hogy az aszú rendelkezik a legtöbb jótékony hatással a borok közül. Aszúkóstolókon szoktam is a vendégeknek mondani, hogy ami a poharukban van, az a legjobb természetes B-vitamin és szelénforrás, tele számos más fontos nyomelemmel, sőt: jelentős mennyiségben tartalmaz szerotonint, vagy más néven boldogsághormont is.” Előbb a Dereszlánál Bai Edit irányítása mellett dolgozott, majd Villány a Vylyan Pincészetnél Ipacs Szabó István mellett elsajátíthatta a rozé- és vörösbor készítés technológiáját.

Több mint hét éve erősíti a Holdvölgy csapatát, ahol Berecz Stephanie-től vette át a stafétabotot. Az első önálló évjárata a 2013-as volt, akkor készítette el a Vision-t, furmint, hárslevelű és kabar fajták egyedi arányú házasításával. Ez annyira jól sikerült, hogy az összes bora közül erre a tételre a legbüszkébb! Tamás újító szellemiségét és kiváló stílusérzékét dicséri, hogy a Vision az elmúlt években elnyerte a hongkongi Decanter Asian Wine Awards aranyérmét, a San Franciscó-i világverseny dupla aranyérmét, emellett az amerikai Wine And Spirits magazintól 90 pontot, a texas-i TexSom International Wine Awards világversenyen pedig különdíjat kapott. A Vision mára a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban több mint húsz Michelin-csillagos étteremben is kóstolható. „Az utóbbi évek díjai közül azok, amelyekkel részben vagy egészben már Gincsai Tamás munkája is elismerésre került: a 2012-es és 2015-ös évjáratú Exaltation sárgamuskotály aranyérme és Top10 minősítése a Muscats du Monde világversenyen.

A Nyíregyházi Borest kóstoló borai:

Hold and Hollo UPPP 2019
Hold and Hollo Dry 2017
Holdvölgy Vision 2018
Holdvölgy Vision 2017
Holdvölgy Vision 2014
Holdvölgy Eloquence 2010
Holdvölgy Eloquence 2008
Holdvölgy Eloquence 2007

A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött, melyet e-mailen (cherryland@keletnet.hu, vagy igazgato@szatmarimuzeum.hu, ) keresztül, vagy telefonon Dr. Cservenyák László 30/903-071, SMS-ben, Messengeren, esetleg Viberen lehet megtenni!

A rendezvényen a borokhoz hideg borfalatkákat, házi sonkát, és tarját, füstölt kolbászt, sajtokat, péksüteményeket, a 383 The Kopjáry Water prémium ásvány és a Bakos Szikvíz szóda vizét szervírozunk kedves vendégeinknek.

A kóstoló végén, lehetőség lesz a megkóstolt borokból -akár nagyobb mennyiségben is - vásárolni!

A kóstoló ára: 8500 Ft

Érdeklődés, foglalás:
Dr. Cservenyák László 30/903-071
Információ: nyhborozo.hu, Facebook/nyhborozo.hu
 
 
     Forrás:  események fb. csoport

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »