Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Ibrány


Ibrányi Református Egyházközség


4484 Ibrány, Iskola u. 1.

        Református templom

 

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, román eredetű, gótikus átépítéssel, 1510 körül. Átalakítva és bővítve a 18-19. sz-ban, déli és nyugati faragott kő kapuja késő gótikus.
:
A falu legmagasabb partján álló, K-Ny-i tájolású, átalakított, gótikus teremtemplom, Ny-i végén négyszög alaprajzú, 19. századi, háromszintes toronnyal (37 m).
A torony homlokzatai faltükrösek. Az alsó szint Ny-i oldalán található faltükörben, középtengelyben helyezkedik el egy félköríves lezárású, kőkeretes bejárat, fölötte pedig egy kisméretű, félkör alakú ablaknyílás. A második szint Ny-i faltükrében egy félköríves lezárású, zsalugáteres ablaknyílás van. A harmadik szint minden egyes oldalán nagyméretű félköríves lezárású, vakolatkeretes, zsalugáteres ablaknyílások láthatóak. A főpárkány a négy homlokfalon magas, timpanonos díszítést alkot, erről indul a négyszög alapú gúlasisak. A torony sarkai homorúan, a sisak élei egyenesen élszedettek
A templom Ny-i, oromzatos homlokzatának sarkait egy-egy átlós támpillér támasztja.
A hajó D-i homlokzata 2+ajtó+3 tengelyes; az ablakok között összesen három támpillér helyezkedik el. Az itt látható magas, csúcsíves ablakok kőrácsai hiányoznak. A szemöldökpárkányos D-i kapu kőkerete egymást átható pálca- és kőtagokból áll. Fölötte, befalazott kőlapon 1866-os felirat olvasható.
A szentély a hajóval azonos szélességű és a nyolcszög három oldalával záródik. Négy sarkát egy-egy támpillér erősíti. K-i homlokzatán, a koszorúpárkány alatt, egy káróablak, DK-i homlokzatán pedig egy csúcsíves ablak van. A szentély É-i sarkánál lévő támpillér ténylegesen már az É-i falat és nem a sarkot támasztja. Ezt nem számítva tehát, a hajó É-i homlokzatánál három egytagú támpillér figyelhető meg. Az É-i fal K-i végében, a szentély kezdeténél látható a sekrestye befalazott bejárata. Korábban - 1809-ig - itt volt a templom alatti kripta bejárata is.
 
     Forrás: muemlekem.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »