Település:
Zala megye, Lenti


Lenti és környéke


Göcsej, Hetés és általában a Zala kevésbé ismert nyalánksága a szokatlan elnevezésű pörkölttorta, melyet cukorból és dióból (esetleg mogyoróból, mandulából, vagy szezámból) készítenek. Közismert elnevezése a grillázs, melynek legkorábbi leírása 1743-ból maradt fenn, bár ekkor még ’török papírosnak’ nevezték, s az égetett cukrot virágszirmokkal elegyítették. A csonthéjasok az 1700-as évek végén váltották fel a virágokat. A pörkölttorta az 1930-as évek óta lakodalmak, keresztelők, eljegyzések, születés-és névnapok kedvelt csemegéje, mely egyediségét készítője ügyességének, fantáziájának köszönheti. Az égetett cukrot ugyanis bárhogyan lehet formázni, bár tény, sok gyakorlás és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy olyan szép darabok kerüljenek ki a kezünk alól, mint amilyet az iklódbördöcei Farkas Jenőné készít. A délután folyamán még egyszer visszatérünk Iklódbördöcére, ahol kóstolót kapunk Tóth Károly termelő mangalica termékeiből, melyek régen minden háztartás állandó alapanyagai voltak.

Forrás : utazom.com Utazási iroda

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »