Település:
Bács-Kiskun megye, Tompa

Létrehozva:
2019-11-14 12:43:08


Szent Anna Templom Tompa


Tompán a Szabadföldön található két műemlék jellegű épület, a Szent Anna-templom és a Redl-kastély.

MŰEMLÉK

 

Településünk nem hosszú történelmi múltra tekint vissza, ebből adódóan műemléki épületekkel nem bővelkedünk.

Tompán a Szabadföldön található két műemlék jellegű épület, a Szent Anna-templom és a Redl-kastély. A templom 1893-1905 között épült neogót stílusban Wágner Károly tervei alapján. A Redl-kastély ugyancsak neogót stílusban épült. A kastély utolsó ura báró Podmaniczky Endre főispán volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a II. világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Később volt raktár, termelőszövetkezeti iroda, 1957 óta a Fővárosi Tanács (Jelenleg Fővárosi Önkormányzat) kezelésében van, pszichiátriai betegotthonként működik.

kastely.jpg

Közvetlenül a kastély mellett áll a római katolikus Szent Anna-templom. A neogót stílusú templomot az egykori házi kápolna alapzatára Wágner Károly építette 1893-tól 1905-ig.

 

btemplombels.jpg

A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész irányításával.

 

btemplom2.jpg

Az épület tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay-gyár készítette.

 

A templom tornya 35 méter magas. A gót építészet elemeit magán viselő torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat – így az apostolokét is – magyar szobrász készítette, akinek nevét sajnos nem tudjuk bizonyosan. Az attika falakon díszköpőket láthatunk, amelyek állatokat ábrázolnak, s mindegyik más állatot mintáz.

A templomból számtalan kegytárgy maradt az utókorra, jelenleg Kalocsán az érsekségben őrzik őket. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából, dr. Dankó László érsek elrendelésére. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.

A Szent Anna templom megtekintése előzetes egyeztetés alapján lehetséges. Ezzel kapcsolatban kérjük, keressék Kovács Sándor tanyagondnokot a 06-70/430-1040-es telefonszámon.

Forrás: wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »