Városi Kórház, ügyeleti rend

Település:
Budapest, 11. kerület

Létrehozva:
2020-03-15 13:43:29


Szent Imre Egyetemi Oktatókórház


1115. Budapest, Xl.ker. Tétényi út 12 - 16. Tel:06/1/464-8600

Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
 
Kórházunk története
 
A XIX. század végén és a XX. század első felében a Szent Imre Kórház helyén egy „Erzsébet Sósfürdő” nevű gyógyüdülő központ működött. A fürdő története 1850 körül kezdődött, mikor a terület tulajdonosa kutakat ásatott, mert – zöldségtermelő lévén – az öntözéshez sok vízre volt szüksége. A feltörő vizet meglepően keserűnek találták, ezért 1853-ban vegyelemeztették, s a szakvéleménynek megfelelően egy évvel később Unger Ferenc budai gyógyszerész a források felhasználásával gyógyvíz-fürdőt építtetett. A vizet szorulás, gyomor- és vastagbélhurut, nőgyógyászati és mozgásszervi panaszok esetén (köszvény, csúz), valamint idült bőrbetegségek ellen ajánlották.
 
Unger Ferencről Mattoni Henrikre szállt a fürdő tulajdonjoga. Mattoni új fürdőépületet hozott létre, melynek terveit Ybl Miklós készítette. A gyógyüdülő komplexum az I. Világháború előtt élte fénykorát.
 
A két Világháború között a fürdő környezetét beépítették, minek következtében a felszíni kutak vízhozama jelentős mértékben csökkent. A természetes gyógymód e népszerű eszköze már-már elapadni látszott, mikor váratlanul 1943-ban 536 méter mélyen a kutatók 49oC hőmérsékletű termálvízre bukkantak. Nőgyógyászati fürdőkórház létesítését tervezték, az új lehetőséget azonban a II. Világháború kirobbanása miatt nem tudták kihasználni. A Háború után folytatták a már megkezdett munkálatokat, ám egy kormányrendeletnek megfelelően – és a régi álmokkal ellentétben – a dél-budai terület ellátására szolgáló, 362 ágyas, általános jellegű kórházat építettek. A Fővárosi Tanács Tétényi úti Kórháza 1950. június 20.-án nyitotta meg kapuit a rászorulók előtt.
 
A 60-as évek végén és a 70-es években jelentős mértékben megnőtt Dél-Buda lakosságszáma. A növekvő igények hatására a Kórházat új pavilonokkal bővítették: 1972-ben adták át a „C”, majd 1978-ban a „B” épületet.
A ’70-es években lezajlott fővárosi kórház-integrációk keretében több intézményt is a Fővárosi Tanács Tétényi úti Kórházához csatoltak, minek köszönhetően az ágyak száma 1980-ban már elérte a 1143-at, s miután a dél-budai alapellátást is a kórházhoz vonták, az itt dolgozó munkatársak száma 2200 főre emelkedett.
1988-ban a kórház területére egy Részvénytársaság üzemeltette művese állomást telepítettek, amely 19 éven át ideiglenes épületben működött, s közben tulajdonosa is változott. 2007-ben azután felépült a B.Braun Avitum Hungary Zrt. korszerű, új nefrocentruma, amely a kórházzal szoros együttműködésben komplex vesebeteg-ellátást biztosít a terület lakosságának.
 
Az 1990-es években részben az egészségügyi kapacitástörvény előírásai miatt, részben saját elhatározásból, valamint a „B” és „C” épületek komfortosításának következményeként a kórház ágyszáma fokozatosan csökkent. Megszűnt az integráció is. Az intézmény kötelékéből levált előbb a dél-budai alapellátás, majd a két kerületi szakorvosi rendelőintézet. Végül – 2003-ban – a kórház egy telephelyűvé vált.
 
A Szent Imre Kórház a szakorvos-képzésben, az orvos-továbbképzésben és a medikusok gyakorlati oktatásában egyaránt évtizedek óta részt vesz. 1999 őszén a SOTE az intézet Patológiai Osztályát teljes körű, az összes többi osztályt pedig részképzésre akkreditálta. Az akkreditációt 2008-ban megújították.
 
1999-ben kezdték meg a kórház teljes rekonstrukcióját, melynek első lépésében a műtéti szakmákat, valamint az intenzív ellátást magában foglaló „A” épület bővítését és átépítését valósították meg. Ennek keretében Központi Műtőblokkot alakítottak ki, folyamatosan működő, új Sürgősségi Egységet hoztak létre, korszerűsítették a hotelszolgálatot és modern, digitális eszközökkel látták el a célszerűen telepített képalkotó diagnosztikát.
 
A jelenleg 678 ágyas Szent Imre Kórházban az aktív ellátást a Sürgősségi Betegellátó Centrum, az Operatív Szakmák Mátrix Szervezete, a Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezete, valamint az osztályszerkezetben működő Neurológia és Pszichiátria képviselik. A hosszabb idejű ápolást nyújtó egységek: a Neurológiai (Stroke-) Rehabilitációs Osztály, a Krónikus Pszichiátriai Osztály, a Krónikus Osztály, a Geriátriai és Geronto-pszichiátriai Rehabilitációs Osztály.
 
A Sürgősségi Centrumban a Sürgősségi Betegellátó Egység mellett Intenzív Terápiás Egység, és Központi Műtő és Aneszteziológiai Szolgálat található. A Sürgősségi Betegellátó Egységhez közvetlenül kapcsolódik az Országos Mentőszolgálat és a Főnix Betegszállító Szolgálat kihelyezett egysége, valamint a Főnix által üzemeltetett alapellátási ügyelet. A 2009-ben létrehozott Speciális Intenzív Ápolási Egység a korábbi Postoperatív Őrző, a Koronária Őrző és a Neurointenzív Terápiás Egység jogutódjaként alakult meg.
Az Operatív Szakmák Mátrix Szervezetéhez Általános Sebészeti-, Érsebészeti-, Plasztikai Sebészeti-, Szülészeti-Nőgyógyászati-, Fül-Orr-Gégészeti- és Szemészeti Profil tartozik.
A Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezetének egyes profiljai a következők: Nefrológiai- Hipertónia Profil, Angiológiai Profil, Gastroenterológiai Profil, Kardiometabolikus Centrum – ezen belül Kardiológiai Profil, Endokrinológiai- és Diabetológiai Részleg, valamint az Obezitológiai- Lipidológiai Profil, a Klinikai Onkológiai Profil és a Kiemelt Hotelszolgálati Egység.
 
A klinikai osztályok munkájához korszerű színvonalú központi diagnosztika szolgál háttérül. A laboratóriumban hematológiai és kémiai vizsgálatokat végeznek. A ritka, különleges vizsgálatokhoz külső szolgáltatót vesznek igénybe. A Képalkotó Diagnosztikai Osztályon hagyományos röntgen, ultrahang diagnosztikai, mammográfiás és denzitometriás egység, valamint CT és izotóp laboratórium várja a betegeket, valamint az angiográfiás részleg.
 
A kórház osztályainak számos beteg-klub, illetve egyesület köszönheti létrejöttét, ilyen például a több mint 20 éve működő Lipid Klub, a több mint másfél évtizedes Daganatos Betegek TUBA Klubja, valamint a nemrég létesített Őszirózsa Menopauza Klub, a Kismama Klub, a Szülésre Felkészítő Klub, a Gasztro Klub, a Cukorbeteg Klub, a Sclerosis Multiplex (SM) Klub.
 
A Szent Imre Kórház 2009-ben a dél-budai felnőtt lakosok fekvőbeteg-ellátó intézménye. Az intézmény ellátási kötelezettsége azonban kiterjed két agglomerációs településre (Etyek és Mány) is.
A járóbeteg-ellátás a Bártfai utcai Rendelőben és a „K” épület földszintjén elhelyezett kórházi Szakambulanciákon folyik.
 
A kórház teljes rekonstrukciójának második üteme a ’C”, illetve az „R” épületek korszerűsítését tűzte ki célul, s emellett egy új, 180 férőhelyes hotelépület – „K” épület – is elkészült már. A három épület a "C", az "R" és a "K" használatba vétele 2010 végére be is fejeződött.
A harmadik ütem célkitűzése a „B” épület, egy új kiszolgáló és igazgatási épület, valamint a kazánház és a műhelyépület rekonstrukciója, mely még várat magára.
 
Szent Imre Egyetemi Oktatókórház 1115 Budapest, Tétényi út 12-16. Telefon: 464-8600   időpont kérés: 06/1/464-8686   Fax: 203-3645 E-mail: pr@szentimrekorhaz.hu
Forrás:szentimrekorhaz.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »