Oktatási intézmények

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Újfehértó


Szent István Gimnázium és Szakgimnázium


4244 Újfehértó, Eötvös u. 25.

        Az intézmény rövid története

 


Az intézmény 1961-ben nyitotta meg kapuit egyetlen gimnáziumi osztállyal, amelynek létszáma 41 fő volt. A képzés 1964-ben kibővült mezőgazdasági szakközépiskolai képzéssel gyümölcstermesztő és faiskola-kezelő szakon. Az iskola 1965-ben költözhetett az új épületbe, amelyben már 7 gimnáziumi és 2 szakközépiskolai osztály kezdte meg a tanévet. 1969-ben elkezdődött esti tagozaton a felnőttek oktatása is. Az 1972-ben megszűnő mezőgazdasági szakközépiskolai képzés helyébe 1978-ban a textilipari szakközépiskolai képzés lépett. 
Az intézményben 1981 és 1988 között szünetelt a gimnáziumi képzés, helyette a szakközépiskolai képzés bővült. Elkészült egy tanműhely és 1984-ben beindult a fonalgyártó és szövő szakmunkásképzés, amely 1989-ben, a szakmunkásképzés 1994-ben, a textilipari szakközépiskolai osztály pedig 1996-ban megszünt. A ruhaipari szakközépiskolai oktatás tovább folytatódott, amelyre technikus minősítő képzés épült 1997-ben.

A gimnáziumi képzés keretében emelt szintű reál- és humán irányultságú osztály kezdte meg mûködését 2001-ben, majd az ezt követő évben indult újra a gimnáziumi felnőtt képzés és a ruhaipari szakiskolai oktatás is nappali tagozaton. A következő években egyre inkább alkalmazkodni kellett a munkaerő piac elvárásaihoz, így szerepelt a beiskolázási tervünkben, többek között, belügyi rendészeti és pedagógiai asszisztens képzés is.

Jelenleg az informatikai és az általános gimnáziumi képzés a két pillére oktató-nevelő munkánknak. Az iskola működtetője 2008-ig Újfehértó város önkormányzata volt, ezt követően, 2012. szeptemberéig, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat. A megyei önkormányzat végezte el az intézmény közel teljes körű felújítását, felismerve azt, hogy a városnak szüksége van egyetlen középiskolájára.

2012 szeptemberétől tartozunk a KOSZISZ irányítása alá. Ez idő alatt folytatódott az iskola korszerűsítése és a képzési kínálat bővítése. A Gondviselésnek köszönhetően iskolánk is részese lehet annak az apostoli munkának, amelynek célja a felnövekvő nemzedék oktatása mellett, a hitbeli megerősítésük.

Nagy gondot fordítunk nemzetünk igaz történelmének a megismerésére is, ezért olyan Nemzeti Emlékparkot építettünk iskolánk díszudvarára, amely egyedülálló a maga nemében. Intézményünk védőszentje, Boldog Kolping Adolf mellett, államalapítónk, első szent királyunk, István.

Nagy utat járt be iskolánk az elmúlt fél évszázad alatt. A több mint 3000 tanuló, akik nálunk tanultak, becsületes magyar emberekké váltak.


   Forrás:  kszigujfeherto.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »