A vegán kelkáposzta főzelék fő összetevője természetesen a kelkáposzta. A kelkáposzta tulajdonképpen egy óriásira nőtt, zöld rügy, amely több C-vitamint képes felhalmozni, mint a híres C-vitamin bajnokok, a kelbimbó, vagy fekete ribizli. Más néven olaszkáposztának is nevezik, ami a származására utal.
A vegán kelkáposzta főzelék elkészítése
- Készítsd ki a főzelék hozzávalóit, majd hámozd meg a közepes fej vöröshagymát és vágd nagyobb kockákra, vagy csíkokra.


- Hevíts egy lábosban olajat (én főző olivaolajat használtam), és párold meg a hagymát.
- Míg a hagyma párolódik, vágd fel a fél kelkáposztát, majd szórd a hagymára és időnként kavard át, hogy le ne égjen.

- Ha kicsit lepirult a káposzta is, akkor szórd meg az őrölt köménnyel, sóval és öntsd fel annyi forrásban lévő vízzel, hogy majdnem ellepje. Majd párold fedő alatt 20 percig.

- Eközben pucold meg a krumplit, és vágd kisebb kockákra.
- 20 perc elteltével a krumpli is mehet a lábosba, és még önts hozzá annyi forró vizet, hogy ellepje. Szórd rá a pirospaprikát is. Ekkor már csak félig fedd le, és hagyd még 20 percig főni.

- Itt az idő elkészíteni a habarást. Vedd elő a rizstejszínt és a tönkölylisztet. Egy kis tálban keverd ki a lisztet vízzel, két evőkanál főzőlével (amit a főzelékedből mersz ki) majd a tejszínnel. Ha nem szeretnél lisztet használni, akkor csak a tejszínt öntsd az edénybe és botmixerrel turmixolj bele párat. Így önmagával sűríted be a főzelékedet. Ez is működik.

- Mikor megfőtt a krumpli is, habard be a főzeléket.

- Várj addig míg rottyan egyet a főzelék, és fújj rá a folyékony füstből (4-5 fújás elég ekkora adaghoz). A folyékony füst természetesen el is hagyható, csak egy különlegesség, ami finom, füstös ízt ad a főzeléknek.

- El is készült a vegán füstös kelkáposzta főzeléked. Tálalhatod szójatejföllel, vagy a maradék kis rizstejszín pöttyökkel.

Jó étvágyat!
Szilágyi Balázs receptje