Vendéglátó helyek

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka


Tóth Kastély


Mátészalka, Almáskert u. 1, 4700 Telefonszám: (06 44) 502 927

                  Kastély Szálló

E helyet elbódult szerető keresé ki magának,
   És szomorú fákkal rakta meg a szomorú.
Őt a tavasz, ősz, egyaránt s tél és nyár sírva találta,
   Mint bujdokló rém jár vala lombjai közt.
Nézz be utas, s ha talán elszúnyadt volna, kivánjad:
   Álma legyen boldog: élete nem vala az.”
Akinek menedéket adott ez a táj
1849 őszén, a levert szabadságharcunk hősei menekülni, bujdosni kényszerültek.
Vay Mihály gróf mátészalkai kúriája az egyik gyűjtőhelye volt azoknak, akik a „keserű kenyeret” ették. Vadász Miklós álnéven ide érkezett Vörösmarty Mihály a nemzet nagy költője, a Szózat írója és sógora, Bajza József is. Hosszú volt, vagy csak hosszúnak tűnt, azaz idő, amit itt töltöttek – nem tudni, de az biztos, hogy a gróf édesapjától kapott ajánlólevél segítette később is útjukat.
A kúria, ami befogadta a nemzet nagyjait, ma már nem áll, de a helyén épült fel 1925-ben az a „szatmári szecessziós” stílusú kis kastély, ami 1995 óta Tóth József és felesége tulajdonában van, s ahol egy alapos és mindenre kiterjedő, szakszerű felújítás után, egy kedves, kellemes, barátságos szálló működik.
A tulajdonosok ma is ápolják a bujdosók, különösen Vörösmarty emlékét: Barátaik és az érdeklődő városlakók 2001-ben megalapították a Mátészalkai Vörösmarty Kört. Minden év november 19. (a költő halálának napja) és december 1. (a költő születésnapja) között, úgynevezett Vörösmarty Napokra kerül sor. Ilyenkor irodalomtörténeti előadások, szavalóversenyek, komolyzenei programok váltják egymást a kastélyszálló halljában, éttermében. 2008-ban először került megrendezésre a Vörösmarty Borverseny, ami hatalmas sikert aratott.
A Kör aktívan részt vesz a város közéletében is, sok, sok kezdeményezés, jótékonysági akció fűződik nevéhez.
A Tóth házaspár felkérésére 2003-ban Melocco Miklós Munkácsy és Kossuth-díjas szobrászművész elkészítette azt a reliefet, amely a kastély több százéves platánfára néző ablakában van elhelyezve, s amely az öreg, elgyötört, utolsó verseit elégető költőt, s társát, Bajzát ábrázolja. Az alkotás alatt elhelyezett márványtáblán a következő felirat olvasható:
Itt, hol egykor a Vay kúria állt, talált menedéket 1849 őszén Vörösmarty Mihály és Bajza József. A Vadász Miklós álnéven bujdosó nagy magyar költő, a nemzeti tragédia súlyától összeroppanva égette el utolsó verseit, majd maga is rövidesen elemésztődött. Ezt fogalmazta meg alkotásában Melocco Miklós, és ezért állíttatta ez emléket az Úr 2003. évében Tóth József és családja, akik a Mátészalkai Vörösmarty Kör alapítói.”
Kastélyszállónknak az elmúlt években sok, sok kedves vendége volt a világ minden tájáról - köztük közismert művészek, tudósok is.
 
   Forrás:  kastely-szallo.com

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »