ÚJ HÓBORT: NEM VÉLETLEN TERJEDNEK A TERMÉSZETES MEDENCÉK!

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
Kovács István


ÚJ HÓBORT: NEM VÉLETLEN TERJEDNEK A TERMÉSZETES MEDENCÉK!


A természetes medencéket úgy tervezik, hogy lehetőleg minél jobban utánozzák a kisebb tavakat; ezért gyakran szabálytalan alakúak, valamint sziklákkal és vízesésekkel teszik még valódibbá ezeket az épített medencéket.
Természetes medencének azonban még nem számít az, amelyet úgy építettek meg, hogy az úgy nézzen ki, mint egy természetes víztömeg. A legtöbb úszómedencével ellentétben a természetes úszómedencék vizét szervesen szűrik meg a vegyszerek helyett. A tisztított víz egy regenerációs zónán - kavicsszűrőn, vagy a vizet tisztító növényekből kialakított vizes élőhelyen – keresztül jut be.

A természetes medence előnyei

Az ilyen medencék formája nagyon rugalmasan alakítható az udvar adottságaihoz. A legtöbb alja betonnal van feltöltve, és a kavicsszűrőt a föld alá is helyezhetjük, ha zavar minket a látványa.
A természetes medencék legnagyobb előnye, hogy környezetbarátok, és ezáltal sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mint a hagyományos medencék:
Nem igényelnek klóros kezelést, vegyszeres szűrést, pH-kiegyenlítést, csupán törmeléktől mentesen kell tartani az ilyen természetes medencéket.

 

A természetes medencék hátrányai

A természetes medencékkel kiépítése magasabb kezdeti befektetéssel jár együtt, mint egy hagyományos medence telepítése, főként a szűréshez szükséges külön medence miatt.
A regenerációs zóna szükségessége azt is jelenti, hogy több területre van szükség a megépítéséhez; emellett nehéz lehet jó vállalkozót találni egy ilyen medence megépítéséhez.


A természetes medence látványa szokatlan lehet a tökéletesen tiszta, kék víz után, hiszen szerves víz az algák jelenlététől függően barnás árnyalatot kaphat, habár teljesen biztonságos úszáshoz! A természetes medencék a hideg téli hónapokban ugyanúgy befagyhatnak, mint az igazi tavak.

 

 

 



                                           Homemode.hu

 

 


Az ész nélküli, korlátlan vízpazarlás, a folyamatos locsolás és a több száz köbméternyi vizet elnyelő medencék feltöltés tehát ide vezet: a víztározók nem bírták a lakosság megnövekedett nyári igényét. Nem véletlen, hiszen

nyaranta 40–50%-kal több vizet használunk el, és ennek 70%-át a kertben tesszük

  - erről még a Greendex írt tavaly nyáron. Ennek ellenére az otthoni medencék száma egyre csak gyarapszik. A pandémia hatásaként 2020 óta egyre többen építenek medencét, hogy otthon vakációzhassanak.

Takarékoskodj!
Fontos, hogy a jelenlegi meleg időszakokban – nem csak az érintett településeken – hanem mindenhol, ügyelni kell (többek között) a kerti medencék megfelelő használatára (vízforgatás, egyéb tisztítási lehetőségek megoldása) a gépjárművek tisztítására (lehetőleg ne csapvízzel történjen), az automata locsoló berendezések használatára – hiszen ezek nem a létfenntartás nélkülözhetetlen feltételei, azonban a települési vízellátás folyamatait nagy mértékben befolyásolják.

A másik út

Azonban egyre többen ismerik fel, hogy nagy a baj, és olyan megoldások irányába indulnak el, melyek nem veszélyeztetik hosszú távon a közvetlen környezetüket, sőt, káros vegyszerek használatára sincs szükség. (A leggyakrabban használt klór például asztmát válthat ki a gyerekeknél, de nem ritkák az allergiás reakciók sem.) Éppen ezért

a biológiailag tisztuló medencék egyre elterjedtebbek Európa-szerte.

Az utóbbi években nálunk is egyre többen fordulnak az efféle tóépítés felé, sokak számára egyrészt fontos a családjuk testi-lelki egészsége és a természet védelme, másrészt pedig vágynak egy többfunkciós vízfelületre, amellyel nincsenek napi gondok és komolyabb fenntartási feladatok. A biotó egyesíti a dísztavak és a medencék előnyeit, nem csak egész évben díszíti a kertet, vegyszermentes, és ami a legfontosabb, hogy nem kell leengedni télen, így rengeteg vizet megspórolhatunk magunk és a közösségünk javára.

 

 

fürdőtavaknak két fő része van, az egyik természetesen az úszófelület, ahol ugyanolyan tevékenységek végezhetők, mint egy hagyományos úszómedencében, mint sportolás, játék, pihenés egy gumimatracon. A másik a part nagyobbik részét határoló úgynevezett regenerációs- vagy szűrőfelület, amely egy 20-30 cm mély, vízzel borított rész.

 

Ebben a részben vízi és mocsári növények élnek, amelyeknek azon kívül, hogy díszítenek, fő feladatuk a víztisztaság fenntartása, a szennyeződések szűrése, és az oxigéntermelés. Sokan kedvelik őket, mivel természetes hatást keltenek, emellett nem szükséges vegyszereket használnunk a fenntartásukhoz és így magunkat, és családtagjainkat sem mérgezzük például klórral és egyéb vegyszerekkel. A kert élővilága gazdaggá válik, hiszen a vízfelület és a növényvilág miatt idővel megjelennek új madárfajok, kisebb hüllők és ragadozó életmódú rovarok, mint a szitakötő. Ezek az állatok pedig csak jót tesznek nekünk, hiszen jelenlétükkel jóval kevesebb lesz a szúnyog a kertben.

 

Vízgyűjtő, medence vagy békarezervátum

Óriási baj, hogy az emberek nem gyűjtik ingatlanjukról a vizet, holott a mostani vízhiányok mellett egy építkezéskor alap dolog lenne, hogy csináltatunk egy ciszternát. Ha leesik az eső, azt el kell vezetni valahová: sokan a városi esőelvezetőbe küldik a vizet, ahelyett hogy a telken belül gyűjtenék, a telken belül szivárogtatnák. De akár egy kerti tó, egy biotó is alkalmas erre, persze ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell: például megfelelő méretű területre van szükség hozzá. Ha például túl kicsi a tó, és tele van, akkor nyilvánvalóan nem alkalmas vízgyűjtésre – mondta el a Pénzcentrumnak Szucsik Attila okleveles kertészmérnök, a Biotó Kft. ügyvezető igazgatója.

A rendelkezésre álló minimum terület az 7x9 méter. A tapasztalt kertészmérnök szerint azonban mielőtt belevágnánk, pár dolgot feltétlenül meg kell vizsgálni, például a logisztikát:

  • hogy egyáltalán megközelíthető-e a terület a szükséges gépekkel. 
  • Fontos tudni előtte azt is, hogy a földet, amit kiásásra kelül, hova fogja tudni a tulajdonos elvitetni – hiszen ilyen esetekben az ökológia lábnyom kérdése is előkerül.
  • El kell dönteni, hogy mire akarja a megrendelő használni: akar-e belőle öntözni például, szeretne-e benn fürdeni, tehát mi lesz a funkciója.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy egy biotó nem csak a vízről szól, hiszen egy élő hely kerül a kertünkbe: a környező állatvilágnak is otthont és vizet ad, egy élő ökológiai rendszert képez. Ezt nem lehet összehasonlítani egy holt vizet tartalmazó úszómedencével. Az egyikben élő víz van, a másikban pedig gyakorlatilag döglött víz, agyonvegyszerezve. Nincs hasonlóság a kettő között.

Az építési költsége elsősorban attól függ, hol helyezkedik el a terület, megközelíthető-e a szükséges gépekkel, honnan lehet oda anyagot szállítani. 2-3 millió forintnál kezdődik egy dísztó, de ez akár elérheti a 6-7 millió forintot, esetleg a 9 milliót is. Tulajdonképpen egy jó szakembernek megfelelő előkészítés után ez mindössze egy néhány napos művelet, optimális gépméret és körülmények között.

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

Kefires poharas piskóta
Receptek, Desszert receptek
Hozzávalók4 tojás1,5 pohár olaj4 pohár liszt2 pohár cukor2 csomag sütőpor2 pohár kefir (joghurttal is tökélet ...
üzenet.....
Nagyvilág, Érdekességek
"Üzenet a Nyugatnak Gergely Gábor Azt mondjátok, térdre kell kényszeríteni Magyarországot. Azt mondjátok, Magy ...
Akciós vagy nem is annyira? Black Friday és ami mögötte van
Nagyvilág, Érdekességek
Mind hallottunk már olyan esetekről, amikor kiderült, hogy az őrületes akció keretében jól pofára ejtették az ...
Még több pénzt lehet kérni az elavult mobilkészülékek cseréjére
Nagyvilág, Érdekességek
A jövő év első negyedének végéig hosszabbítja meg mobiltelefon készülékcsere támogatási programját a Nemze ...
„Bevállaltuk, végignyomtuk” – erről miért nem ír a német sajtó?
Nagyvilág, Érdekességek
„Bántja az embert, hogy Magyarországot sokszor rossz színben tűnteti fel a nemzetközi sajtó, valahogy odáig nem ...
Valakit szeretek
Életmód, Élet
Irta: Bertalan László
Gyerekek, halászlé, Baja
Életmód, Élet
A gyerekek is tudnak halászlét főzni Baján
Kézilabda
Életmód, Sport, fittness
Magyarország kézilabda-nagyhatalom lesz, 2025-ben már kézilabda-világbajnokságot akar rendezni
December 13. Luca névnaphoz kapcsolódó néphiedelem és népszokások
Nagyvilág, Érdekességek
Luca napjához számos népszokás és rítus kapcsolódik, amelynek gyökere a kereszténység előtti időkre vezeth ...

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »