Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2019-10-09 18:52:00

Cikk írója:
Rácz Edith


A táj napja

Gazdaság-világnap-táj
Országos rendezvénysorozat indul a táj nemzetközi napja alkalmából

    Budapest, 2019. október 9., szerda (MTI) - Országos rendezvénysorozat indul a táj október 20-ai nemzetközi napja alkalmából, amelyhez több magyar szervezet is csatlakozott - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

    Közleményük szerint az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját 2017-től Európa-szerte a táj nemzetközi napjaként ünneplik.
    A szervezetek Magyarországon idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a magyar táj értékeire és védelmére a lakosság figyelmét.
    Közölték: az éghajlatváltozás miatti szélsőségek hatásának mérséklése érdekében a többletvizeket vissza kell tartani, amelyhez a tájgazdálkodás reformja is szükséges. A táj és a víz kapcsolatának javítása a lakosság, az agrárium és az önkormányzatok összefogásával valósulhat meg, amelyhez az agrártárca és a Belügyminisztérium mintaprojektjei nyújtanak segítséget.
    Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére a vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be a helyben érintetteknek, amelyben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez.
    A nemzeti park igazgatóságok és a natúrparkok immár hagyománynak tekinthető módon terepi programokkal, túrákkal, tájsétákkal várják az érdeklődőket, ahol a táj jellegzetességeit megtapasztalva kerülhetnek közelebb az érdeklődők az adott táj természeti és kulturális értékeihez.
    Kitértek arra is, hogy pénteken nyílik meg az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM, amely a víz és az ember kapcsolatát eddig soha nem látott módon mutatja be. A múzeum nyílt napot tart a táj nemzetközi napján, akkor a VÍZEUM kiállítás, a múzeum Látványtára és Galériája ingyenesen látogatható lesz.

bfn \ gjé

MTI 2019. október 9., szerda 12:48

/Forrás: mti.hu/

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »