Csokoládé Múzeum és a csokoládé története

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
Henyei Helga Tünde


Csokoládé Múzeum és a csokoládé története


Az egykori grófi vadászbirtok udvarán hatalmas méretű muzsikus szobrok, és kedves kis figurák fogadják a belépőket – és persze a Wágner kúria tulajdonosa, a Csokoládé Múzeum megálmodója, Farkas Elemér.

 

2008 óta várja nagy szeretettel a Csokoládé Múzeumi Kiállítás a látogatókat. A kakaófát ábrázoló kapu kitárul, a vendégek belépnek az épületbe, és máris érzik a csokoládé fenséges illatát, és a csokoládé szökőkútból mindjárt meg is kóstolják az Istenek eledelét. A Csokoládék tere nyújtja a vendégek számára a kulturális feltöltődés lehetőségét: százéves csokoládé készítő és boltos eszközöket, régi nagy csokoládé gyárosok remekre sikerült termékeit csomagolásait tekinthetik meg. Itt minden tárgynak meg van a maga története. Következő lépésként saját csokoládét készítenek a résztvevők, aztán forró csokoládéval a kezükben ülnek be a filmmúzeumba, hogy egy korabeli film segítségével, visszatekintsünk a csokoládé érdekes történetére. Közben nem csak szem és lélek kap táplálékot, csokoládékóstolók sora kapcsolódik a film történéseihez. A film után előadást hallgatnak a csokoládéról, kérdéseket tehetnek fel az előadónak. Befejezésképpen a Csokoládé Múzeum mintaboltjában kedvükre válogathatnak a legfinomabb csokoládékból. De mi is az a csokoládé?

A Theobroma cacao (kakaófa) gyümölcse és a termésének magjai a kakaóbabok, melyek nélkül nem létezhetne csokoládé, ha csak nem a fehér csokoládé, bár a fehér csokoládé egyértelműen a hagyományos csokoládéból született ötlet.

Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók előtt is ittak csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést. A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba. 1569-ben V. Piusz pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. 1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet. Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.
A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét, ezzel nemcsak a csokoládé íze és minősége javult, de egészségesebbé is vált, bár akkoriban ez még nem volt elsődleges szempont.
Az első csokoládészelet 1847-ben született és nem okozunk vele nagy meglepetést ha eláruljuk, hogy a svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Az viszont melepő lehet, hogy a ma ismert csokoládé formátum, ilyen, viszonylag rövid történettel dicsekedhet.
Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét.
A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

Hazánkban a II. világháború után csak igen szerény választékban és minőségben készült csokoládé, azok is nagy állami gyárakban. A legismertebb a Szerencsi és a Budapesti Csokoládégyár volt.
A rendszerváltás után hazánkat is elárasztották a nagy, nyugati élelmiszireipari vállalatok, amelyek ontani kezdték a világmárkákat, az import révén pedig a világ minden részéről érkeznek különleges minőségi csokoládék. 
A képet tovább árnyalja, hogy az utóbbi évtizedben több tucat hazai kisüzem, u.n. csokoládé manufaktúra létesült, melyek többnyire kis családi vállalkozások és a kreativitás mellett a minőségre, az igényességre és az egészséges, természetes alapanyagok dominanciájára is ügyelnek.

Forrás: wikipédia


 

 


 

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola
Budapest, 19. kerület
Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola 1194 Budapest, Csengő ...
Szigetvári Városi Könyvtár
Baranya megye, Szigetvár
A szigetvári Városi Könyvtár egy általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár, állománya több, mint 53 000 k ...
Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola
Budapest, 16. kerület
1932 szeptemberében kezdte meg első tanévét Corvin Mátyás Reálgimnázium néven, a Mátyásföldi Nyaralótulajdo ...
Szigethalom - Központi Háziorvosi Ügyelet
Pest megye, Szigethalom
2315 Szigethalom, Szabadkai utca 71. (Egészségházzal szemben, a régi Takarékszövetkezet épületében) Telefon: ...
Óvodák és Bölcsödék
Győr-Moson-Sopron megye, Fertőd
  Óvodák és Bölcsődék   Fertődi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde   Cím:    9431 Fertőd, Madách sé ...
Pizza Piccolino
Győr-Moson-Sopron megye, Győr
9021 Győr, Kazinczy utca 16. +36 96 314 461 fb.com/PiccolinoPizza/timeline
Györffy István Nagykun Múzeum
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag
5300 Karcag, Kálvin u. 4.
Városi Sportcsarnok Békéscsaba
Békés megye, Békéscsaba
A békéscsabai Városi Sportcsarnok egy multifunkcionális, mintegy 2300 férőhellyel rendelkező, modern sportcsarnok
Shell
Zala megye, Zalaegerszeg
Cím: Zalaegerszeg, Hock János u., 8900     Nyitva tartás:    péntek 6:00–22:0 ...

További helyi szolgáltatók »