Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc


Avasi kilátó Miskolcon


Az Avasi kilátó vagy Avasi tévétorony a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik.

Avasi kilátó

Avasi kilátó
Miskolc, Avasi.jpg
Település Miskolc
Típus Antenna
Elhelyezkedése
Avasi kilátó (Miskolc)
Avasi kilátó
Avasi kilátó
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 05′ 53″k. h. 20° 46′ 11″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 53″, k. h. 20° 46′ 11″térkép ▼
 

Az Avasi kilátó vagy Avasi tévétorony a miskolci Avason található 72 méter magas tévétorony, amely kilátóként is működik. 1963-ban épült korábbi épület közelében; a város egyik jelképe (az avasi templom harangtornya mellett).

Az első torony ezen a helyen 1906-ban épült, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen is megállt. A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején Rákóczi zászlaját tűzték ki rá, majd 1907-ben lebontották.

Az első állandó torony 1934-ben épült ezen a helyen. Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezte, a Deszkatemplomhoz hasonló stílusban. Az épületet 1943-ban tűz rongálta meg, 1956 decemberében pedig majdnem teljesen elpusztult; helyi – bizonyítatlan – legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor.

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, az előző kettővel ellentétben már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóból Miskolc felé több mint 180 fokos panoráma nyílik. 10 méter magasan helyezkedik el a 257 m2 nyitott kilátó-terasz, és 15 méter magasságban egy 200 személy befogadására alkalmas presszó is helyet kapott benne, ami a 2000-es években többnyire nem üzemel.

Több városi buszjáratnak is végállomása a kilátó közelében lévő buszpályaudvar (a menetrendben Avas kilátó néven szerepel)

Forrás:wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »