Szerkesztő ajánlja

Település:
Komárom-Esztergom megye, Esztergom


Babits Mihály háza


Aki Esztergomba látogat, feltétlenül keresse fel, a Babits Mihály Múzeumot, pazar kilátáson kívül, a költőről sok minden megtudható.

Kísértetlakból emlékház

Pilinszky János húsz évvel a költő halála után Holt próféta a hegyen című írásában írt arról, hogy mit jelenthetett az esztergomi ház Babitsnak élete utolsó éveiben: "Végső menedékét az esztergomi Előhegyen csendes és védett szigetnek szánta talán a barbárság 'tengerszintje' felett, de ez a sziget utoljára megszűnt védett terület, zárt övezet lenni, s egy költő-próféta magaslatává változott." 

Pilinszky Babits halála után két évtizeddel egyébként elég lehangoló képet festett az előhegyi ház állapotáról: gazdátlanná vált, kikezdte a pusztulás. Török Sophie arról panaszkodott Pilinszkynek, hogy a ház kísértetlakká vált. Hogy ez mit jelent, arról a legkülönbözőbb legendák keringenek. Az egészen biztos, hogy Babits halála után nem sokkal Török Sophie átadta valakinek a házat, minden bizonnyal egy helyi tanárnak, hogy viselje gondját, mert ő már nem szívesen járt oda. G. Tóth Franciska elmondása szerint Babits özvegye számára a hely jelentése megváltozott, a betegség emléke rányomta a bélyegét mindenre, szétdobált lavórok, injekciós tűk emlékeztettek a betegség utolsó szakaszára, amikor Babits már morfiumot is kapott. 

A második világháborús bombázások idején aztán találatot is kapott a magára hagyott ház, majd újabb tulajdonosok vették birtokba. Állítólag kupleráj is működött falai között egy ideig, majd állatokat is tartottak benne. Szerencsére bárki is használta a Babits halálát követő zavaros években az épületet, úgy tűnik, az autogramfalra mindenki vigyázott. Végül 1960-ban az Országos Műemléki Felügyelőség védetté nyilvánította a házat, az épületet helyreállították, azóta pedig emlékhelyként látogatható. A 2008-as Babits-évforduló idején ismét teljes felújításon esett át, korabeli falfestményeit, feliratait iparművészek restaurálták, és 2009-ben nyílt meg az az enteriőrkiállítás, amely immár hűen idézi meg a ház korabeli hangulatát. Babitsék egykori bútorai megsemmisültek, de szerencsére Török Sophie nagyon szeretett fotózni, így az ő fényképei jól dokumentálják a házuk állapotát. A jelenleg látható tárlatról a kurátor azt mondja,a kiállításrendezés egyik szempontja az volt, hogy az elveszett tárgyakat fotók alapján pótoljuk, és egy enteriőrkiállítás jöjjön létre.

Forrás: Index

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »