Település:
Csongrád megye, Mindszent


Bozó kereszt Mindszent


Amikor a négy lány megszületett, Bozó János fogadalmat tett ha a következő gyermek fiú lesz, akkor a földút mellé egy keresztet állíttat.

 

Bozó János kereszt, 1860

 

Mindszenttől 650 méterre Szegvár felé

 

A keresztet állítatta Bozó János, aki 1820 körül született Mindszenten.
Bozó János és felesége házasságából valószínűleg öt gyerek született. Ebből négy lány és egy fiú.
A történet úgy szól, hogy amikor a négy lány megszületett, Bozó János fogadalmat tett ha a következő gyermek fiú lesz, akkor a földút mellé egy keresztet állíttat.
Ezért Bozó János, fogadalmához híven, akácfából ácsoltatott keresztet és fémből feszületet a keresztre. A kereszt állítása 1860-ban történt, amikor József nevű fia született.

Forrás: Vida Mihály

Tóthné Apró Anna segítségével.
Fényképezte, feltöltötte: Kővágó Zsolt

Forrás:http://www.muemlekem.hu/kereszt/show/12493

 

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A kereszt a Mindszentről, Szegvárra vezető út mellett, jobb oldalon a műút és a vasút között, településünktől É-ra, kb, 1,5 km-re található. A keresztet Bozó János és felesége állíttatta l860-ban, hálából az Úr Jézus tiszteletére, mivel kérésük meghallgattatott és ötödik gyermekük fiú lett, Bozó József. A keresztet Bozó János akácfából ácsoltatta, a keresztre tömör öntöttvas feszület és az INRI felirat került. A kereszt az Úr Jézus keresztre feszítése emlékezetére áll az út szélén, s az elmúlt hosszú időben többször került renoválásra. 1930-as években a Bozó család örökösei új akácfa keresztet állítottak a régi helyére, l951-ben egy katonai hadgyakorlat okozta sérülést a környékbeli emberek állítottak helyre, l974 őszén egy vihar a keresztet ledöntötte, mely korábban már meggyulladt és a kereszt hátsó fele elszenesedett. Márk Lajos plébános a keresztet újra állíttatta és beton alapra helyeztette. A kereszt és környezetének gondozása 30 év alatt eléggé kritikussá vált. 2007-ben Vida Mihály felkereste a keresztet állító Bozó János dédunokáját- Bozó Pál-és a kereszthez kötődő családokat, hogy adományaikkal a keresztet újítsák fel. Adományokkal, több ember kétkezi-, az Úr Jézus tiszteletére végzett munkájával a felújított keresztet Soós Dénes plébános 2007 szeptemberében újraáldotta. Két évvel később a kereszt bekerítésre került, melyet kapuval is elláttak, hogy az emlékezők virágaikat a kereszthez tehessék. 6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett A kereszt másfél évszázados története bizonyítja, hogy az Úr Jézus keresztjének tisztelete, fennmaradása, annak érdekében tett erőfeszítések nyomot hagynak az emberek lelkében, védik, őrzik, hagyományozzák múltunk emlékezetét. 7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források) Vida Mihály: Útszéli keresztek

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »