Település:
Budapest, 14. kerület


Fővárosi Állat- és Növénykert


Cím: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12., Központi telefonszám: 06 / 1 / 273-4900, Információs vonal: 06 / 1 / 273-4901, E-mail: info@zoobudapest.com

Jelenlegi épületek és építmények

Elefántház
A Pálmaház

A 2010 szeptemberében átadott, az eredeti tervek (Kós Károly–Zrumetzky Dezső) alapján átépített Bölényház
Az újjáépített Sarkvidéki panoráma
A 2011-ben átadott India-ház
A 2006 novemberében átadott, az eredeti tervek alapján újraépített Krokodilház
A 2010 januárjában átadott Ausztrál ház
A 2010 júniusában átadott Madagaszkár-ház
Az Elefántház bejárata
 
 Borjúfóka
 
Kaffer szarvasvarjú 
 
 Berber makákó
 
 Szélesszájú orrszarvú
 
 A Dámgazella egy alfaja, a Mhorr gazella
Komodói varánusz
Déli szélesszájú orrszarvú
Vörös bivaly
Társas prérikutya

Az állatkert jelenleg is meglévő épületei közül a jelentősebbeket az alábbi lista tartalmazza. Zárójelben szerepel a tervező(k) neve és az átadás éve is.

Főkapu (Neuschloss, 1912)
Elefántház (Neuschloss, 1912)
Norvég ház (Kós és Zrumeczky, 1912)
Szarvasház (Kós és Zrumeczky, 1912)
Fácános (Kós és Zrumeczky, 1912)
Makiház (egykori Bambi-ház, Kós és Zrumeczky, 1912)
Variház (egykori Rágcsálóház, Kós és Zrumeczky, 1912)
Ausztrál ház (korábban Madárház (Kós és Zrumeczky, 1912))
Madagaszkár-ház (korábban Majomház (Kós és Zrumeczky, 1912))
India-ház (korábban Tigrisház (Kós és Zrumeczky, 1912))
Nagy-szikla (Végh és Benke, 1912)
Kis-szikla (Végh és Benke, 1912)
Pálmaház (Végh, Räde és Ilsemann, 1912)
Xantus János-ház (korábban Természet Ékszerei (egykori Madártelelő, FTI, 1954))
Emberszabásúak háza (BUVÁTI, 1987)
Pákásztanya (egykori Vidraház, BVTV, 1988)
Madármentő állomás (egykori keltető, Beőthy, 1988)
Mérgesház (egykori Kenguruház, Beöthy, 1991)
Bonsai Pavilon (Kis és Szlabey, 1998)
Dél-Amerika-ház (Kis, 1999)
Dombház (Kis, 2004)
Krokodilház (Eredeti tervek alapján Czégány, 2006)
Szavanna-ház (Gall, 2008)
Bivalyház (Eredeti tervek alapján Construm Kft., 2010)
Zsiráfház (Eredeti tervek alapján Construm Kft., 2010)
Koalaház (Gall, 2015)
Holnemvolt Vár épületei (Végh, Gall, 1908, 2018)
Bagolyvár (Szkalnitzky és Koch, 1866)

 A fenti listán szereplő épületek mind az Állatkert klasszikus területén találhatók.

Élő gyűjtemény

Zoológiai gyűjtemény

Az emlősök szinte minden jelentősebb csoportjának képviselőit láthatja a közönség, így a gyűjteményben akadnak:Az állatkert 1067 állatfaj körülbelül tíz és félezer egyedét mutatja be. Széles áttekintést nyújt a Föld élővilágának sokféleségéből, benne valamennyi kontinens állatvilágának képviselői megtalálhatók. A sok egyed miatt a gyűjtemény nemzetközi összehasonlításban is számottevő, a látogató az állatkertekben legnépszerűbb emlősök és madarak mellett hüllőket, kétéltűeket, különféle halakat és gazdag gerinctelen gyűjteményt láthat.

- erszényesek (például koala, egyszínű kuszkusz, ecsetfarkú patkánykenguru, nyugati szürke óriáskenguru),
- vendégízületesek (kétujjú lajhár, sörényes hangyász),
- rovarevők (például keleti sün),
- denevérek (például nílusi repülőkutya, Lyle-repülőkutya),
- főemlősök (például vörös vari, gyűrűsfarkú maki, törpe selyemmajom, vöröskezű tamarin, ugrótamarin, arany oroszlánmajmocska, keleti éjimajom, közönséges mókusmajom, aranyhasú mangábé, mandrill, huszármajom, fekete langur, sziamang, orangután, gorilla),
- ragadozók (például jegesmedve, mosómedve, ormányos medve, vörös macskamedve, kiskarmú vidra, nagyfogú borznyest, tundrafarkas, erdei kutya, csíkos hiéna, oroszlán, szibériai tigris, perzsa leopárd),
- úszólábúak (borjúfóka, kaliforniai oroszlánfóka),
- ormányosok (ázsiai elefánt),
- előpatások (sziklai szirtiborz),
- páratlanujjú patások (például onager, szélesszájú orrszarvú, síkföldi tapír),
- párosujjú patások (például nílusi víziló, a dámgazella egyik alfaja - a mhorr gazella, síksági nyala, vörös bivaly, babirussza, sivatagi varacskosdisznó, kétpúpú teve, zsiráf), valamint
- rágcsálók (például hutia, szirti tengerimalac, vízidisznó, nagy mara) is.

A madarak közül igen gazdag a papagájok gyűjteménye (olyan különlegességekkel, mint a jácintkék ara, a vörösfülű ara, vagy a kea), de figyelmet érdemelnek a rendszeresen szaporodó rózsás flamingók, a sisakos kazuárok és az emuk, a pápaszemes pingvinek, a Nagy-tó vízimadarai, valamint a Pálmaház és a Madárház belső terében látható trópusi madárfajok.

A hüllők közül a krokodilok (mississippi aligátor, nílusi krokodil), a teknősök (például borneói folyamiteknős, vöröshasú huszárteknős, szenes teknős, sarkantyús teknős), valamint az úgynevezett pikkelyes testű hüllők (például Haiti-orrszarvúleguán, nappali gekkó, fehérajkú piton, gaboni vipera, sztyeppi varánusz) számos faja is látható.

A kétéltűeket több békafaj (például afrikai karmosbéka, amerikai ökörbéka), valamint farkos kétéltűek (például bordás gőte, mexikói axolotl) képviselik. Különlegességnek számít a foltos szalamandrák tenyészállománya.

A tengeri halak többsége a Pálmaház alatti Akváriumban látható. A Némó nyomában című animációs film bemutatása óta igen népszerűnek számító trópusi halfajok, így például a rózsalakó bohóchal és a palettás doktorhal mellett a barnasávos bambuszcápa, a tehénhal, a Picasso-íjhal, valamint a holdmakréla is megtalálható a medencékben bemutatott összesen 200 tengeri faj között. Az édesvízi halakat a kert több pontján is bemutatják, a hazai vizekben is előforduló fajok (például kecsege, viza, kárász, ponty, európai harcsa) mellett a trópusi édesvizek halaiból is gazdag gyűjtemény van.

A gerinctelenek nagy része az ízeltlábúak közül kerül ki. A pókszabásúakat többféle madárpók, illetve különféle skorpiók képviselik, de akadnak a gyűjteményben ikerszelvényesek, valamint számos rovar is. Különösen az egzotikus rózsabogár fajok szaporításában értek el jelentős eredményeket. Érdekesség a veszpárium, azaz a darázs-bemutató, ahol a közönség a déli papírdarazsak életét, táplálkozását és építő tevékenységét figyelheti meg. A gerinctelenek további csoportjait képviselik az achátcsigák, illetve az Akváriumban található gerinctelenek, köztük a korallok és a viaszrózsák számos faja.

A nagyvárosi közönség számára valóságos egzotikumot jelentenek a Holnemvolt Vár udvarán látható magyarországi háziállatfajták. Az 2018-ban kialakított létesítményben hucul lovat, magyar tarka szarvasmarhát, gyimesi racka juhot, mangalica sertést, valamint különféle hazai baromfifajtákat (például erdélyi kopasznyakú tyúk, magyar lúd) mutatnak be.

Botanikai gyűjtemény

A Fővárosi Állat- és Növénykert – amint a neve is mutatja – nemcsak állatkertként, hanem növénykertként is működik. Növénygyűjteménye mintegy 2000 különféle fajból, alfajból és változatból áll. A botanikai kollekció igen fontos része az úgynevezett dendrológiai gyűjtemény, vagyis a park fáinak sokasága. Amellett, hogy a csaknem összefüggő lombsátor hozzájárul az állatkert jellegzetes hangulatához, liget jellegéhez, számos említésre érdemes fafaj, illetve egyed található a kert területén. A legidősebb fa alighanem a Nagy-tó partján álló tekintélyes platán, amelyet valószínűleg még az intézmény alapítása előtt ültettek. A pontosan ismert korú fák közül a Dél-Amerika Kifutó szélén álló kanadai nyár a legidősebb: 1910-ben ültették. A kert faóriásai között számos további faj, így a fehér nyár, a magas kőris, a kocsányos tölgy, és a vénic-szil is megtalálható, sőt, fennmaradt egy az 1930-as években ültetett páfrányfenyőkből is.

A szabadföldi tájkertészet a kert szinte minden pontjára kiterjed. Már a tél végén, a tavasz legelső napjain kinyílnak a téltemető szirmai, és ettől kezdve egészen késő őszig mindenütt virít valamilyen érdekes növény. Említést érdemel a tigrisek kifutója mellett található amur flórakert, a jegesmedvék szomszédságában található sziklakert is. A Japánkert kialakításának munkálatai 1963-ban kezdődtek meg, így ma már terebélyes lombozatú fák teszik gazdaggá. A Japánkertben található fajok mindegyike honos Japánban, a kert kialakítása a japán kertépítészet hagyományait követi. Legszebb képét a japán díszcseresznye tavaszi virágzásakor mutatja.

A trópusi növények gyűjteményének központja a Pálmaházban található: a termetes washingtoniától a banánon át egészen a szágópálmáig számos érdekes trópusi növényt láthat itt a látogató. A szomszédos citruskert üvegházában elsősorban a mediterrán és szubtrópus területek néhány haszonnövényével ismerkedhet a közönség: köztük olyan fajokkal, amelynek a termését mindenki jól ismeri, magát az egész növényt azonban már jóval kevesebben.

Szórakozási lehetőségek

Az állatkertben számos szolgáltatás szórakoztató program várja a látogatókat:

  • pónilovaglás (a nyári szezonban)
  • pónilovas kocsikázás (a nyári szezonban)
  • „elektrovili” elektromos kisvonat (a nyári szezonban)
  • „állatok akcióban” etológiai bemutató (a nyári szezonban)
  • állatok látványetetése (előre meghirdetett időpontokban)
  • elefántetetés (az állatgondozók felügyelete mellett) (nyáron minden nap, az év egyéb időszakában hétvégente, az időjárástól függően)

A sétautak és állatházak akadálymentesítettek, kerekesszékkel is megközelíthetők. A vakok, illetve gyengénlátók ismeretszerzését állat-kisplasztikák és Braille-írásos feliratok segítik.

Jegyárak

Érvényes: 2019. április 1-jétől.

Az állatkerti belépőjegyek és bérletek érvényesek a Holnemvolt Várba, a Hetedhét Palotába, a Varázshegybe, a Pálmaházba és az Akváriumba is.

Fontos, hogy amennyiben a  belépőjeggyel az Állatkertbe történik először a belépés, akkor a kezelt jeggyel csak az Állatkerten belüli, a Holnemvolt Várba tartó átjárón lehet a Holnemvolt Várba átmenni. Kimenni az Állatkertből és utána visszamenni a Holnemvolt Várba, a már kezelt jegyekkel, nem lehet!

A jegyekre nyújtott különféle kedvezmények nem vonhatók össze. A kedvezményes jegyek igénybevételéhez a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatása szükséges.

 Támogatói jegy 5.000 Ft 
 Felnőtt jegy
3.300 Ft 
 Gyermek jegy 2-18 éves korig
 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kísérővel látogathatják az állatkertet.
2.200 Ft 
 Babajegy 2 éves kor alatt ( KÖTELEZŐ!)
200 Ft 
 Diák jegy
 18 év fölött - érvényes diákigazolvány bemutatása szükséges!
2.500 Ft 
 Szenior jegy
 65 év felettiek részére váltható, fényképes igazolvány bemutatása szükséges!
2.500 Ft 
 Családi jegy
 Két felnőtt és egy (18 éven aluli) gyermek részére
 Kiegészítő gyermekjegy minden további gyermeknek: 2.000 Ft.
8.000 Ft 
 Csoportos felnőtt jegy
 Minimum 10 fős szervezett felnőtt csoportok részére. Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés   vagy jegyfoglalás nem szükséges.
3.000 Ft/fő 
 Csoportos gyermek jegy (2-18 éves korig)
 Minimum 10 fős szervezett gyermek csoportok részére. Csoportos látogatás esetén előzetes   bejelentkezés vagy jegyfoglalás nem szükséges.
 10 főként 1 fő kísérő ingyen léphet be a csoporttal.
2.000 Ft/fő 
 Csoportos diák jegy (18 éves kor fölött - érvényes diákigazolvánnyal)
 Minimum 10 fős szervezett diák csoportok részére. Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés   vagy jegyfoglalás nem szükséges.
 10 főként 1 fő kísérő ingyen léphet be a csoporttal.
2.000 Ft/fő 
 Csoportos szenior jegy
 Minimum 10 fős 65 éven felüliekből álló csoport részére. Az életkort igazoló fényképes igazolvány  bemutatása szükséges.
2.000 Ft/fő 

 

Kapcsolat

Budapesti Állatkert
1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12

Levelezési cím:
Budapesti Állatkert
1371 Budapest 5, Pf.: 469

Telefonszámaink:
Központi telefonszám: 06 / 1 / 273-4900
Információs vonal: 06 / 1 / 273-4901

E-mail:
info@zoobudapest.com

 

Forrás: Wikipédia, zoobudapest.com

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »