Település:
Pest megye, Isaszeg


Honvédsírok, Isaszeg


2117 ISASZEG, Katonapallag; Megközelítés: A Sápi úton haladva a Katonapallagon találjuk a Honvédsírokat

Ezen a helyen ütközött meg Klapka serege először az osztrákokkal. Itt alakították ki az egyik sebkötöző helyet. A terület ádáz küzdelem színtere volt, melyben részt vett a lengyel légió is. Ide temették az ismeretlen nevű lengyel kapitányt és egy magyar huszárfőtisztet, Harsányi Bálintot (Ő hozta haza Galíciából a Lenkey-huszárokat).

Több száz honvéd nyugszik itt, kb. 70 fejfát állítottak a túlélők, de az osztrák csendőrség 40 évig senkit sem engedett a sírok közelébe, így a fakeresztek elkorhadtak, rajtuk olvashatatlanná váltak a hősök nevei. Turai György helybeli kovácsmester (1900-ban) a lengyel kapitány sírjára korabeli kardból szalagot kovácsolt, melyet 1947-ben a múzeum begyűjtött.
1902-ben a Vasutas Dalárda, az Acélhang, majd 1972-ben a Múzeumbarátok vezetésével Isaszeg lakossága emelt síremléket gránitkőből a Magyar Lengyel Történelmi Napok alkalmával. Ezen a területen hat síremlék található (az alsó és a felső részen). A felső részen három obeliszk (1907) alatt magyar tömegsírok halottjai nyugszanak. Velük szemben a császári katonák síremléke látható, melyet Isaszeg Nagyközség Önkormányzata állíttatott a megbékélés jegyében (1999). Koltóról, a Rákóczi-somfáról hozott somfacsemeték - közöttük zöldellve - jelképezik az összetartozást.

A csatát ismertető és térképét ábrázoló táblák mellett, mindkét oldalán gondozott pihenőt találunk esőbeállókkal, padokkal asztalokkal, erdei játszótérrel.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »