Hivatalok, hatóságok

Település:
Heves megye, Eger


Megyeháza


3300. Eger, Kossuth Lajos út 9. Tel: +3636523700

 
Megyeháza 
 
 
Az egri megyeháza a barokk épületeiről nevezetes Kossuth Lajos utca 9. számú épülete.
 
Megyeháza
County Hall, Eger
Elhelyezkedése
Megyeháza (Magyarország)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 54′ 07″, k. h. 20° 22′ 37″
 
 
Története
 
Heves vármegye közgyűlése 1747 decemberében határozta el, hogy a megyének állandó székházat kell építeni, mivel addig a hivatalos ügyeket a tisztviselők lakásukon intézték, a hivatalos iratokat különböző helyeken őrizték, a megyegyűléseket pedig a püspöki palotában tartották. Ehhez Barkóczy Ferenc püspök javaslatára megvásárolták a Fekete Sas fogadó helyét, és ezen a telken építhették fel az U alakú hivatali épületet, aminek terveit Gerl Mátyás bécsi építész készítette el.
 
Az udvarában álló épület (tervezte: Gerl Ignác) 1769-től a 20. század elejéig a megyei börtön volt, majd a megyei levéltár irodái kaptak benne helyet. A börtönépület közepén kialakított kápolna falába nyílásokat vágtak, hogy minden rab „részt vehessen” a miséken. A fölső emeletet 1838–39-ben építették a korábbi épületre az evangélikus rabok számára — nekik külön kápolnát alakítottak ki.1832-ben selyemgombolyító üzemet építettek a közelben a rabok foglalkoztatására.
 
Látnivalói
A barokk homlokzatot három, kőből faragott, aranyozott címerek díszítik:
középen Magyarország régi címere,
jobb oldalon Heves megye címere,
a bal oldalon az építtető Barkóczy Ferenc püspök címere.
A főkapu feletti félköríves betétrács kovácsoltvas díszítése Fazola Henrik munkája. A díszrácson három aranyozott szobrot helyezett el: a Hit, a Remény és az Igazság allegóriáit. A megyeháza külső falán kicsiny emléktábla emlékeztet a várost 1878. augusztus 31-én elpusztító árvízre.
 
A kapubejáró alatti a város jelképeivé is vált híres kapuk ugyancsak Fazola Henrik művei: a két kaput és főbejárat fölött díszrácsot 1758–61 között készítette el. A címeres kapu a jobb oldalon, eredeti helyén áll; ezen az épület homlokzatán elhelyezett három címert kovácsoltvasból formálta meg. A bal oldali, szőlőfürtös kapu eredetileg a második emeleten, az ülésterem és a lépcsőház között állt. A két kapu a rokokó művészet kiemelkedő alkotása.
 
Az udvarban az egykori megyei börtön, épületét Gerl József (Gerl Mátyás unokaöccse) tervezte, ugyancsak barokk stílusban, ami a börtönökre egyáltalán nem volt jellemző. 1764-69 között építették; a homlokzaton levő kálvária szobrait Singer Mihály készítette.
 
1993-ban az épületet múzeummá alakították. 
 
Forrás: Wikipédia
 
 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »