Település:
Csongrád megye, Mindszent


Mindszenti templom


A Mindszenti templom (Szent Péter és Pál apostol templom) római katolikus templom Miskolc belvárosában, a Mindszent téren.

Templomunk története


Mindszenti templom (Szent Péter és Pál apostol templom) római katolikus templom Miskolc belvárosában, a Mindszent téren. 1724-ben kezdték építeni barokk stílusban, mai formáját 1880-ban nyerte el.

A helyen, ahol most a templom, az ITC székház és a Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóság épülete által határolt Mindszent tér található, a középkorban egy Mindszent nevű település főtere terült el. A mai templom helyén a falu kápolnája állt. Miskolcon ez az egyetlen hely, ahol mindig katolikus templom állt, nem volt protestáns egyházé; volt, hogy évtizedekig a város egyetlen katolikus temploma volt.

A kápolnát, mely a templom helyén állt, 1507-ben említik először. Mellette a szegények kórháza állt. 1562-ben a diósgyőri vár úrnője, Fánchy Borbála felújíttatta. A 18. század első felében Althan Mihály Frigyes apát lebonttatta a nemrég felújított kápolnát, és megkezdődtek a templom építési munkálatai. A templomot egyes történészek szerint Giovanni Battista Carlone tervezte, aki a minorita templomot is. 1748-ban szentelték fel a még nem teljesen elkészült templomot. A homlokzat, a szobrok, öt oltár és a szószék már készen voltak, a belső kialakítás azonban még nem volt teljes.

1761-ben kezdték el építeni az új ispotályt a templom mellett. A plébánia épülete 1778-ban épült.

A század második felében a templomon összevitatkozott az egri érsekség és a munkácsi püspökség. Mária Terézia végül a diósgyőri uradalomra bízta a templom védnökségét.

1857-ben a városban járt Ferenc József, és látván az épülő templomot, felajánlotta, hogy fedezi az egyik torony költségeit. Az egri érsek szintén felajánlott egy nagyobb összeget. Ezekből és a hívők adományaiból 1864-ben belekezdtek az eklektikus stílusú tornyok felépítésébe, és az év végére az egyik fel is épült, nem sokkal később pedig a másik is. A tornyok 62 méterre magasodnak. Így kialakult a templom mai külseje. Az oldalfalak 20 méteresek, a templom hosszúsága 36 méter, szélessége 15 méter. Az altemplomban ma is működő temetkezési hely található.

A főoltár, a négy mellékoltár és a keresztelőmedence Johann Michael Singer egri szobrász alkotása. A főoltárt 1748. november 21-én szentelték fel. A felette található héber felirat jelentése: Isten [aki van]. A főoltár képe 1855-ben készült, Kovács Mihály egri festő alkotása, Szent Péter és Pál apostolokat ábrázolja. Kovács Mihály festette a templom többi oltárképét is, 1879-ben. (A Szeplőtelen Szűz, Szent László a déli oldalon; Szent József, Szent István az északi oldalon.) A freskókat Takács István mezőkövesdi művész készítette 1951-ben. A Keresztút a II. világháború után készült, Meilinger Dezső miskolci festőművész alkotása. Az orgona Angster József pécsi orgonaépítő műve, 1903-ban készült.

A templom előtt áll a barokk stílusú Csupros Mária-szobor (1738). A templomtól nem messze található kálvária stációit és kis kápolnáját 1864-ben szentelte fel Bartakovics Béla egri érsek.

Forrás: Mindszenti Plébénia és Wikipedia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »