Oktatási intézmények

Település:
Nógrád megye, Bátonyterenye


Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium


3078. Bátonyterenye, Váci Mihály út 5. Tel: +3632553220

Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium
 
A Mi Sulink...
 
Iskolánkat 1962-ben hívták életre, azzal a céllal, hogy a helyi általános iskolát 12 évfolyamos iskolává alakítsák át. Kezdetben az általános iskolával közös épületben működött gimnázium, közös volt a tantestület is, hiszen a két gimnáziumi osztály nem tudta volna elegendő órával ellátni a középiskolai tanárokat, de annyi egyetemet végzett tanár sem volt, amennyire szükség lett volna. A gimnáziumi osztályok bővülése miatt 1965 kérő őszén önálló épületbe költözhetett az iskola és önálló tantestület alakult.
A 70-es évek elejétől megállt a tanulói létszám növekedése, ezért a két szomszédos településen (Nagybátony-Kisterenye) működtetett két gimnáziumot összevonták 1973-ban. A Nagybátonyi Gimnázium 3 osztállyal és 4 tanárral költözött át Kisterenyére. Ekkor 11 osztály működött 20 fős tantestülettel. 
Azóta minden évben decemberben, a költő születésének havában tartjuk meg iskolánk Váci rendezvényét, a Váci Napokat. A téli szünet előtti héten matematika, történelem és szavalóverseny zajlik, melyre a környék általános iskolásait is meghívjuk. Idegen nyelvi, anyanyelvi versenyek is zajlanak, régi hagyományai vannak a tanár-diák mérkőzéseknek is. a szünet előtti utolsó napon tartjuk a Váci Gálát, ahol tanulóink lépnek fel, ekkor kerül sor a díjak átadására is.
1993-ban a Művelődési Minisztérium elfogadta a tantestület által kidolgozott gimnáziumi tantervet, és engedélyezte az osztály indítását, így az 1993/94-es tanévtől gimnáziumunk 4 és 6 évfolyamos szerkezetűre módosult. A 6 évfolyamosok eredményesen szerepelnek a megyei- és országos tanulmányi versenyeken. Sokan tesznek közülük sikeres nyelvvizsgát.
Az ezredfordulóra a tanulói létszám csökkenésével csökkent a jó tanulók aránya is, de a gimnázium továbbra is betölti kettős funkcióját, a jó tanulókat felkészíti a felsőfokú tanulmányokra, a gyengébbeket pedig az érettségi vizsga letételében támogatja.
A 2005/2006-os tanévtől a Loránttfy Zsuzsanna Kollégiummal együttműködve részt veszünk a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programjában.
 
Azok a tanulók, akik 9. osztálytól végig kitűnő eredményt érnek el, a ballagáson a Váci-díjat vehetik át. Ugyanekkor adjuk át a Váci-jelvényt is, amelyet azok kapnak, akik legalább jelesek voltak és sokat tettek iskolánkért is.
 
Forrás:iskola honlapja

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »