Múzeumok, galériák

Település:
Budapest, 6. kerület


Postamúzeum - Kiállítás


Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 27.Kiállítás: +36 1 269 6838, Porta: +36 1 322 4240, info@postamuzeum.hu

A Postamúzeum székhelye 2012 óta a Benczúr u. 27. alatti, 1931 óta a postások művelődését szolgáló épület. A második emeleten berendezett állandó kiállítás koncepciója: miben, milyen területen tekinthető elsőnek a Magyar Királyi Posta, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként, vagy elsők között, akár a világon, akár Európában. Elsők között teremtette meg a lehetőségét a nők munkába állásának, önálló egzisztenciateremtésének; a világon elsőként állította szolgálatba a benzinüzemű motorral hajtott gépjárműveket; 1869. október 1-jén az osztrák postával egy időben vezette be a levelezőlapot, mint új küldeménytípust; magyar postatisztek munkavégzést tökéletesítő találmányait más európai posták is alkalmazták; a postamérnökök kiemelkedő munkájukkal a távíró-, távbeszélő- és rádióberendezéseket tökéletesítették; az 1933-ban megépített Lakihegyi rádióállomás szivarantennája akkor a világ legmagasabb műszaki építményének számított. 

Kézi kapcsolású telefonközpontok, csőpostaberendezés, Morse-féle távíró- és telexgépek, szünetjeladó működés közben nemcsak megfigyelhető, hanem ki is próbálható, mint ahogy levélkötegek készítése, és az értékküldemények továbbítását szolgáló zsák speciális lakattal történő lezárása is. Kiállításunk több módon is lehetőséget ad ismeretszerzésre, tevékenységek kipróbálására, az idősebb korosztálynak nosztalgiázásra, a gyermekeknek telefonon keresztül történő mesehallgatásra.

Az első terem időszaki kiállításainknak ad helyet:

Csak a forma változik…

A levelezőlap bevezetésének 150. évfordulója alkalmából „Csak a forma változik…” címmel nyílt kiállítás  a Postamúzeumban. A kiállítás címe annak legfőbb mondanivalójára, a múlt és a jelen kommunikációjának azonosságára utal. Bár az embereket motiváló érzelmek és gondolatok az évszázadok alatt szemernyit sem változtak, a forma, amelyben kommunikációjuk testet öltött, jól nyomon követhetően és látványosan változott. Mi „csupán” ezt, az évtizedeken át tartó változást szeretnénk a postatörténetbe ágyazva bemutatni.

A kiállítás attraktív és interaktív elemekkel hívja a látogatókat arra, hogy a 150 év egy-egy korszakának emberének bőrébe bújva élje át az üzenetek valódiságát, egyszerre a múltban és a jelenben. A látogatóknak alkalma nyílik beleolvasni a vidám nyaralók, szerelmesek, de akár a háborús honvédek vagy épp a hadifoglyok reménykedő levelezéseibe is. 

Nyitvatartás

Téli nyitvatartás január, február és november, december hónapokban: keddtől vasárnapig 10–16 óráig, hétfőn zárva.

Egyéb napok, melyeken zárva vagyunk: január 1., nagypéntektől húsvétvasárnapig, pünkösdvasárnap, mindenszentek napja, december 24–31.

Belépőjegy árak

Teljes árú - 1000 Ft

Kedvezményes (diák, nyugdíjas, postás) - 500 Ft

Családi (2 felnőtt + 2 vagy 3 gyermek) - 2100 Ft

Felnőtt csoportos (10 fő felett) - 600 Ft/fő

Kedvezményes csoportos (10 fő felett) - 200 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás - 500 Ft/fő

Ingyenes: 70 év felettieknek, fogyatékkal élőknek, pedagógusoknak, újságíróknak.

Az ingyenességet megfelelő igazolvánnyal igazolni kell (személyi, pedagógus, újságírói, rokkantsági igazolvány).

A múzeum ingyenesen látogatható a nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.).

 

Forrás: postamuzeum.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »