Település:
Heves megye, Gyöngyös


Református templom


azonosító: 56617

törzsszám: 2070

szélesség (lat): N 47° 46,893'

hosszúság (lon): E 19° 55,543'

védettség: Műemléki védelem

jelleg: Építmény név jellemző: Mai eredeti kategória: Szakrális építmény eredeti főtípus: templom eredeti típus: ref. templom jelenlegi kategória: Szakrális építmény jelenlegi főtípus: templom jelenlegi típus: ref. templom megye:

Heves helység:Gyöngyös cím: Arany János u. 2-4.

helyrajzi szám: 2141/1, 2141/2

település KSH kódja: 5236 földhivatal: Gyöngyös Körzeti Földhivatal

állapot: Kifogástalan

rövid leírás: Szabadon álló, az utcavonalba kerítésfallal csatlakozó, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos, íves záródású templom. Enyhe kiülésű, pilaszterpárokkal és timpanonnal kiemelt bejárati rizalit, két oldalán attikafalas, a hajó homlokzatától előrelépő falszakaszokkal. Síkmennyezetes hajó, a hajó két rövidebb oldalán falazott karzatok. A karzatokon, a falazott szószéken és a szegmentíves ablakok belső lezárása felett barokk füzérdíszek.

Berendezés: 18. század vége. Építtette a város református gyülekezete (építész: Rabl Károly). 1844-ben bővítették az épületet, ekkor készült a homlokzati torony (építész: Császka János). A templomkertben (hrsz.: 2141/2): parókia és iskola épülete, valamint az egykori ref. temetőből származó sírkövek. külső leírás: Szabadonálló, az utcavonalba kerítésfallal csatlakozó, egy homlokzati tornyos, íves szentélyzáródású templom, bejárati tengelyét pilaszterek ? és timpanon zárja a főpárkány magasságában. A templomkertben a református temetőből való sírkövek vannak egymásra halmozva. Utcai homlokzata és tornya kalsszicista. A késő barokk, szegmensíves ablakok a homlokzaton keretezetlenek, belül füzérdíszesek.

 

FORRÁS WIKIPÉDIA

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »