Programok / Szabadidő, sport, életmód

Település:
Budapest, 3. kerület

Kategória:
Szabadidő, sport, életmód


Római part


Budapest III. kerületének 4,7 km-es Duna-menti sétánya. Kikapcsolódás, szórakozás, gasztronómia, sport egész nap és este

A „Római”. Így idézőjellel, mert fogalom. Ikonikus hely, amelynek legfőbb vonzereje kétségkívül a Duna közelsége adja. Ahol kikapcsolódhat, regenerálódhat bárki, korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül, mert itt mindenki megtalálja a kedvére való tenni-, enni- és innivalót.

A part természetes fövenyes jellege, ezáltal a Duna közvetlen megközelíthetősége, a természet közelsége ritka adottság. Nem véletlenül ez sokak kedvenc bringás és/vagy evezős helye.

A Római-parton hódolhatunk a vízi-evezős sportok iránti szenvedélyünknek, hiszen jó néhány sportegyesület kínál kölcsönzési, oktatási, szervezett vagy egyénileg teljesíthető túrázási lehetőséget.

Csónakházak

A vízi-evezős turizmus a 20. század második felében folyamatosan fejlődött, a Római-part a főváros vízisport-paradicsomává vált, több tucat csónakház épült fel a környéken. Bár a vízi sportok iránti tömeges érdeklődés fokozatosan csökkent, a Duna közelsége továbbra is vonzó a természetkedvelők és sportolni vágyók számára. A csónakházak jelentős részét lebontották, néhány közülük azonban – mint például a Bíbic vagy a Hattyú – még ma is üzemel és várja a látogatókat.

Gasztronómia és szórakozás

A Római-part az aktív szabadidős lehetőségek mellett komoly gasztronómiai és szórakoztató kínálattal várja a helyieket és a turistákat egyaránt.

A parton és a part menti utcákban számos vendéglátóhely működik, közülük talán a legismertebb a Fellini Római Kultúrbisztró, ahol nyáron még kertmozi is üzemel. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha épp tele van, mert rengeteg másik hangulatos hely közül választhatunk, mint például, A Hely, a NAP bácsi, a Két RomBusz, a Gombro’c, a Gyradiko vagy a Csónakház Mulató, hogy csak néhányat említsünk a változatos kínálatból.

A Rómainak egy-két éve már saját termelői piaca is van, a Duna-parttól háromperces sétára a Nánási udvaron, jegenyefákkal körülölelt barátságos területen. A Római Parti Piac szombat délelőttönként elsősorban a főváros vonzáskörzetéből érkezett kistermelők saját készítésű finomságaival várja a vásárlókat. Találhatók a piacon cukormentes szörpök, lekvárok, jó minőségű húsok, sonkák, szabadtartású csirkék tojásai, mézek. Kóstolhatunk ízletes sajtokat, tepertő- és chilikrémet, vadhúspástétomot, de vehetünk kézműves natúr szappant és más kozmetikumokat is.

Tippek

  • A Római-partot a legegyszerűbb kerékpárral bejárni, ha a sajátunk nincs kéznél, a Szentlélek téri HÉV megállótól egy perc sétára kölcsönözhetünk bringát a Berguson Kerékpárkölcsönzőben.
  • Ha a szárazföld helyett inkább a vízen tennénk kirándulást, kajakot, kenut bérelhetünk például a Rómaifürdő Sport Egyesület bázisán.
  • Érdemes a nyári főszezonon kívül is ellátogatni a Rómaira, tavasszal és ősszel remek sétálóhely, a gyerekeket pedig várja a „kavicsmennyország”. Talán nem gondolnánk, de a part télen is gyönyörű, főleg, ha egy-egy tartósabban hideg idő hatására a Duna vize is elkezd megfagyni, ilyenkor gyönyörködhetünk a part mentén a jégtáblákban is.

Megközelíthetősége

Tömegközlekedéssel: A Szentendrei HÉV Aquincum, Rómaifürdő, Csillaghegy és Békásmegyer megállóitól, vagy a MÁV esztergomi vonalának Aquincum vasúti megállójától lehet megközelíteni kb. 10-15 perces gyaloglással. A 34-es busszal a Királyok útján közlekedik. Bármelyik Királyok útjai megállónál leszállva pár percre van a part. A 106-os busz Nánási úti megállójától két perc alatt elérhető a part. A nyári időszakban a BKV hajójáratával is megközelíthető.

Autóval: Szentendrei út felől a Duna felé haladva.

Kerékpár: Szentendre felé tartó kerékpárúton.

  

  

  

  

  

 

Forrás: obuda.hu

Képek: Facebook

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »