Település:
Bács-Kiskun megye, Soltvadkert


Soltvadkert I. és II. világháborús emlékmű


6230 Soltvadkert, Hősök tere

„1930. december 10. Soltvadkert község képviselőtestülete elhatározta, hogy a község 200 hősi halottjának emléket szoborral örökíti meg, A szobrot Kalotay Ottó budapesti szobrászművész készíti, s a jövő tavasszal leplezik le.”

„1931. május 2. A soltvadkerti Hősök szobra elkészült. Az eddigi tervek szerint május 31.-én lesz a szobor ünnepélyes leleplezése, amelyen részt vesz József királyi herceg, aki az ünnepi beszédet mondja.”

A teljes menetfelszerelésben puskájára támaszkodó, tekintélyes bajuszú 2,2 méter magas katona keleti irányba néz. A három méter magas mészkő talapzaton „AZ NEM LEHET, HOGY ANNYI SZIV HIÁBA ONTA VÉRT…” felirat olvasható. A hátoldalán három, a két oldalsó részen két oszlopban összesen 333 név van bevésve. Ebből 11 név a második világháborúban elesett katonáé. A mészkő talapzat 2,8x2,2 méter alapterületről indulva lépcsőzetesen csökkenő alapterületű hasábokból áll. Az emlékművet impozáns park veszi körül sétányokkal, padokkal, szökőkúttal és gondozott virágágyásokkal.

Forrás: https://www.kozterkep.hu/15703/I_vilaghaborus_emlekmu_Soltvadkert_1931.html#

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »