Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2019-09-01 13:16:17


Szegedi Tudományegyetem Füvészkert


Az SZTE Füvészkert története, látványosságai

A füvészkert története 1922-re vezethető vissza. Ekkor költözött a kolozsvári egyetem Szegedre. Az egyetemet Szeged városa 20kh szántófölddel ajándékozta meg, füvészkert létesítése céljából.

A növényekkelvaló betelepítést, az alapító igazgató, Győrffy István gyűjtőutak anyagának felhasználásával 1925-ben kezdte meg.  1929-30-ban növényvédő üvegház létesült, 1931-ben pedig elkészült az első tó.

1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került Szegedre az indiai lótusz, ami azóta is a kert különleges látványossága. Sajnos, az óföldeáki állomány megsemmisült. 1940-től Greguss Pál professzor töltötte be az igazgatói posztot.

A füvészkert napjainkig fejlődik és bővül új fajokkal, valamint látványosságokkal. A későbbiekben ezekről írok bővebben.

A főbejáratot és a pénztárt elhagyva találkozhatunk  az üvegházakkal, mely több részre van osztva. Itt tekinthetjük meg a trópusi üvegházat, valamit a trópsi  lepkeházat, számos növénygyűjtemény van, mint pl. pozsgások, kaktuszok, bromélia-félék, levéldíszgyűjtemények, pálmafák, stb. 

Az üvegházakat elhagyva találkozhatunk a Lótuszos tóval, melynek közepén egy buddha szonor található, körülötte Indiai lótuszokkal, keleties hangulatot idézve. Ebben jelentős szerepet játszik a tavon fekvő  Japánkert is, melyből kettő is található a füvészkert területén. 

A füvészkert ezen oldalában található még a nemrég felújított sziklakert, valamint a híres rózsakert, ahol 25 rózsafajtát csodálhatnak meg a látogatók.

A sok kultúrából származó látnivalót elhagyva egy hatalmas arborétumban találhatjuk magunkat, de ha tovább megyünk várnak még meglepetések.

Az egyik ilyen a levendulagyűjtemény a levendulaházzal, mellette nemsokkal pedig fűszer- és növénykert található, mely bemutatja a tanyasi életet és annak haszonnövényeit.

 H.Barbara

 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »