Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nagykálló


Szilágyi István Emlékház és helytörténeti gyűjtemény


Szilágyi István Emlékház és helytörténeti gyűjtemény


Nagykállóban kevés klasszicista épület maradt fenn, ezért a Szilágyi Emlékház sajátos építészeti értéket képvisel. Az oszlopos tornácú kúriaépület felújítására, átalakítására 2005-ben F. Balku Katalin tervei alapján került sor. A földszintes épülethez egy igényesen kialakított park is tartozik. Az épület falán egy emléktábla jelzi, hogy „Arany János Iza-parti hű barátja”, a múzeum névadója, Szilágyi István itt született.

1819-ben Nagykállóban született pedagógus tanulmányait Debrecenben folytatta. Református főiskolai igazgató-tanár és író volt, s Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Szilágyi István – Arany János diáktársaként és barátjaként – Petőfi Sándorral is egy ideig együtt lakott. Tanári munkájának 40 éves jubileuma alkalmából Ferenc József-renddel tüntették ki.

A Szilágy Istvánról elnevezett múzeumban a város múltjának apró kincseit, emlékeit őrzik. A helytörténeti gyűjteményben 4000, főként néprajzi tárgy segítségével a látogató betekintést nyerhet az elektromosság előtti élet tárgyi világába, s megismerheti Nagykálló alkotó szellemiségét is. A gyűjtemény anyaga 2008-ban „Az év Múzeuma” elismerő oklevélben részesült. A múzeum öt tematikus helyiséggel rendelkezik. Itt az érdeklődő megismerheti a 400 éves táncballada, a Kállai Kettős történetét, koreográfiáját, illetve megtekintheti Kálló egykori várának makettjét, az 1848-49- es szabadságharc fennmaradt helyi emlékei mellett, a város néprajzi, ipartörténeti, mezőgazdasági hagyatékát is.

 

 

Forrás: http://nagykallo.hu

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »