Település:
Tolna megye, Tolna


Tolnai mozi


Tolnai mozi története

 

Fortuna mozi a Deák Ferenc utcában

A két világháború közötti Tolna megyei mozik történetét bemutató sorozatunk befejezõ cikkében Tolnára visszük el olvasóinkat. A megyében lévõ városok beturendes névsorában utolsó helyen szereplõ település, mozi történeti szempontból, a vizsgált időszakban az elsõ helyet érdemelte ki. Ugyanis itt - igaz, hogy csak a húszas években - egyszerre két olyan vállalkozás is mûködött, mely filmvetítéssel foglalkozott. Az egyik a Deák Ferenc utcában lévõ Fortuna Mozgó. Ide a mutatványosi engedélyt Szegedi Szüts Ferencné 1921-ben kapta.


A másik a Ferenc József utca (ma Bajcsy Zsilinszky utca) több épületét is kipróbáló Nemzeti Mozgó. Itt 1920-ban még két társengedélyes volt Liebhauser György és Wolf Ferenc személyében. 1925-tõl azonban, Wolf lemondása után Liebhauser egyedül maradt. A két mozgó, szinte az indulástól kezdve, állandóan „harcban" állt egymással. Ez nemcsak a versenybõl adódó természetes ellenérdekeltségbõl, hanem a forgalomra jelentős hatást gyakorló ingatlan birtoklásáért folytatott küzdelembõl is következett. A központi helyen lévõ Deák Ferenc utcai épület fekvésénél fogva kedveltebb helye volt a nézõknek. Ehhez további elõnyök társultak még. A kb. 400 fős nézőterû Fortuna 100-zal több látogatót tudott leültetni, mint a kb. 300 fos befogadó képességû Nemzeti. Míg a Ferenc József utcai épület, illetve épületek csak időlegesen átalakított helyiségek voltak, addig a Fortuna alapvetõ rendeltetése a filmvetítés volt. Késõbb az ellentéteket tovább élezte az a belügyminiszteri döntés is, mely a Tolnán működtethetõ mozik számát egyben határozta meg. A két vállalkozó között, a kölcsönös feljelentések miatt elmérgesedõ ügyet 1924-ben, majd 1927-ben Budapestről érkezett miniszteri tisztviselõ vizsgálta ki, aki a két félt megegyezésre kötelezte. Ennek során - az 1927 januárjától vállalkozását többszöri meghosszabbítással szüneteltetõ - Szütsné , a bevételbõl neki biztosított részesedés fejében, lemondott engedélyérol.
Így a Fortuna megszűnt, a Nemzeti pedig átköltözött a Deák Ferenc utcai épületbe - amely ma kereskedelmi vállalkozásnak ad otthont -. Az ellentábor személyi összetételében idõ közben változás történt.
A Liebhauser rokonságához tartozó vitéz Umbrai Ferenc (nevét Oszvaldról magyarosította Umbraira) lépett elõtérbe, aki, a korszak végéig, az egyetlen tolnai mozi üzemeltetõje maradt.

 

Aradi Gábor
levéltáros

 

Forrás: http://tolna.hu

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »