Molnárfecskék Szolnokon

Kategória:
Nagyvilág, Érdekességek

Cikk írója:
H. Barbara


Molnárfecskék Szolnokon


Molnárfecsketelep

 

Molnárfecsketelep
Fészkek a Ságvári Endre körúton
Fészkek a Ságvári Endre körúton
Ország  Magyarország
Település Szolnok
Elhelyezkedése
Molnárfecsketelep (Szolnok)
Molnárfecsketelep
Molnárfecsketelep
Pozíció Szolnok térképén
é. sz. 47° 10′ 39″k. h. 20° 11′ 42″Koordinátáké. sz. 47° 10′ 39″, k. h. 20° 11′ 42″térkép ▼
 

Molnárfecsketelep[1] Szolnok legjelentősebb természeti értéke, az épített környezet és a természet együttélésének szép példája. A régebbi építésű belvárosi házak erkélyei, balkonjai alá molnárfecskék építették fel fészkeiket. A legtöbb fészek a Ságvári Endre körúton található.

Az ország legnagyobb ismert fészkelő telepe 1980 óta[2] védett egyedi természeti érték. Jász-Nagykun-Szolnok megye 33 helyi jelentőségű védett természeti területének egyike.[3]

A közeli Zagyva és a Tisza árterei, partjai mentén rengeteg rovar él, amelyek képesek eltartani több száz molnárfecskepárt a városban.

Molnárfecske

verébalakúak rendjéhez, ezen belül a fecskefélék családjához tartozó molnárfecskék testhossza 13 centiméterszárnyfesztávolsága 26-29 centiméter, testtömege 13-23 gramm. Nagy csapatokban vonuló madár, repülő rovarokkal táplálkozik.

A molnárfecskét veszélyezteti a fészkelésre való helyek megfogyatkozása. Magyarországon védett állat, eszmei értéke 10 000 forint.

A molnárfecskék Magyarországon áprilistól októberig rendszeresen fészkelő madarak. A fészek agyagból készül, elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia. Egy fészekaljban 4-5 tojás van. A szülők felváltva kotlanak, körülbelül két hétig. A fiatal madarak 3,5-4 hetes korukban repülek ki

Emléktábla

 
Emléktábla

Magyar Madártani Egyesület Szolnok Megyei Helyi Csoportja emléktáblát állított 1982-ben, a fecskék védelmének évében:

E madarak jelentősége nemcsak a rovarok és szúnyogok számottevő pusztításában rejlik, hanem a telep nyüzsgő élete üde színfoltja is forgalmas városunknak.
 


 

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »