Múzeumok, galériák

Település:
Heves megye, Eger

Létrehozva:
2019-11-05 12:40:51


Város a város alatt


3300. Eger, Városfal út 1. Tel:+36704145004

 
A „Város a város alatt” Eger egyik kiállítóhelye az Eger alatti pincerendszer egy részében. Bejárata a Városfal u. 1. szám alatt, az egykori Gyertyás Borok Házából (ma időalagút) nyílik.
 
 
Város a város alatt
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 53′ 60″, k. h. 20° 22′ 19″
 
Története
 
1687-ben a törökök elhagyták Eger városát. A visszatérő püspök – Fenessy György – viszont már nem akarta újjá építtetni a régi gótikus palotát a várban, hanem vásárolt két építési telket a városban és egy vadonatúj palotát kezdett építtetni. Az építőanyagot, ami a riolit tufa volt, a palota mögötti illetve alatti domboldalból termelték ki. Így mire felépült a palota, egy hatalmas pincével is rendelkeztek. A 4 kilométer hosszú pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig nyúlt el a város alatt. Szükség is volt a pincére, hiszen ebben tárolták a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő borvidékek borainak dézsmáját (tizedét, decimáját). Ez az egri püspökségnek évente 10-13 millió liter bort jelentett bevételként. Ennek a mennyiségnek egy részét tárolták ebben a pincében. Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, a víz elvezetéséről nem gondoskodtak, ezért falai többhelyütt megrogytak, a pince életveszélyes lett. A 80-as évek elején vasbeton szerkezetekkel megerősítették, a különösen veszélyes szakaszokat betömedékelték.
 
2007-ben egy nyilvános szavazás a pincerendszert Magyarország hét legérdekesebb építészeti emléke közé sorolta.
 
Látnivalók
A pincerendszer egész évben látogatható. A kb. 45 perces séta első felében, a pince múltját és jelenét, a pinceépítés, szőlőtermelés, borkészítés mutatják be. Második korabeli szakmákkal, foglalkozásokkal ismertetik meg a látogatókat.
 
A pincerendszer bejárata a Városfal u.1. szám alatt van. A pince hőmérséklete állandóan 12 °C, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. Tárlatvezetés óránként, a látogatás időtartama 45–50 perc.
 
Nyitva: október 1.-től - április 30.
              naponta 10:00 - 17:00
 
              május 1.-től - szeptember 30.
              naponta 10:00 - 20:00
 
Forrás:Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »