Település:
Somogy megye, Siófok


Millenium park és vasútállomás


Siófok városának központjában, közvetlenül a vasútállomás épülete előtt található a Millennium park, amely korábban Baross park néven volt ismert.

A 16 ezer négyzetméteren elterülő park a kellemes pihenési lehetőséget nyújt a városlakóknak és a látogatóknak. A park kialakításának építési munkái 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én lett átadva a siófoki polgároknak. 

A kellemes parkot a Kertészeti Egyetem professzora dr. Jámbor Imre tervezte. A siófoki Millennium park több köztéri szobornak is az otthona, a romantikus hangulatú Zenepavilonba került elhelyezésre a kiváló szobrászművész Varga Imre Kálmán Imréről készült bronzszobra. Ugyancsak Varga Imre alkotása a "Mártírok" szoborcsoport, amely szintén a park látványossága. 

A vasútállomás melletti parkban láthatjuk Kiss Sándor szobrász II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását. A parkot 2004 óta egy szökőkút is díszíti és teszi még kellemesebbé a siófoki sétálgatók számára. A Millennium park este felé is üde színfoltja a városnak, érdemes sötétedés után is arra kanyarodni, hiszen nagyon szép látványt nyújt a kivilágítása.

Vasútállomás

A Balaton déli partjának egyik legjelentősebb és leglátogatottabb települése Siófok. Vasúti csomópontként 3 irányból, Budapest, Kaposvár és Nagykanizsa felől fogadja a személy- és teherforgalmat. Az InterCity vonatok is megállnak Siófok állomásán, melyek Budapest-Nagykanizsa vonalon közlekednek. A Déli Vaspályatársaság 1861-ben nyitotta meg Buda-Nagykanizsa közötti vonatszakaszát. Siófok 1863-ban kapott vasúti megállót. A ma álló épület 1904-ben épült, felújítása 1988-ban történt meg.

Kálmán Imre szobra a Zenepavilonban

A zeneszerző, Siófok neves szülötte, az operett fejedelme karosszékben fogadja látogatóit és hódolóit a város Millennium parkjában emelt zenepavilonban. Az operettjeivel fiatalon nagy hírnévre szert tett Kálmán sikereinek tetőpontján működése helyszínéül előbb Bécset, aztán a világot jelentő Párizst és New Yorkot, majd a fasizmus pusztulása után haláláig ismét Párizst választotta. Az öreg művész, immár végleg hazatérve szülővárosába, hanyag eleganciával üldögél a hatalmas és látványos, talán valamelyik operettjében szerepelt krómacél székben. Kifogástalanul szabott öltönye, szorosra kötött nyakkendője, díszzsebkendője jelzi, hogy világfival van dolgunk.

Jobb kezében botot tart, de nem hat megtört öregnek, otthonosan érzi magát a számára készített, hófehérre festett pavilonban, miként érezhette bárhol és bármikor a világban. Mellette hajlított lábú, szép asztalka és egy krómacélból készült, hatalmas burájú állólámpa. Mintha semmi sem volna igaz és valóságos, csak kellék, a színház, egyenesen a látszatokra épülő, könnyed operettek világából. A komponista öltönye a bevágódó napsugaraktól aranyként fénylik. Ez, a figura köré varázsolt környezet valahogy hirtelen mégis elgondolkodtatóvá válik, amint az ábrázolt hős Kálmán Imre érzékletesen formált arcába nézünk.

A portré most is hangsúlyt kap, világossá teszi, hogy a zeneszerző tudatosan elfogadta ezt a kellékvilágot, tudatosan kimenekült abból a társadalomból, amely származásuk alapján minősítette az embereket és értékelte teljesítményüket. Szinte nem is egy, az úgynevezett léha világot jól ismerő valaki ül a neki készített pavilonban, az árnyékos helyre húzott kényelmes karosszékben, hanem egy pontosan számító üzletember, aki mindig tudta, minek mennyi az ára, miből kell és miből nem szabad engednie. A szobrot 1997. május 17-én avatták fel ünnepélyesen.

Mártírok szoborcsoport

A siófoki Millennium park fáinak árnyékában áll Varga Imre alkotása a Mártírok szoborcsoport-töredék, amely eredetileg Kaposvárra készült. Kaposváron az 1985-ben felavatott Mártíremlékműhöz tartoztak, azonban a rendszerváltást követően 1991-ben a régi rendszert jelképező alkotások el lettek távolítva. Így Varga Imrének a Lenin és a Tanácsköztársaság somogyi mártírjai hét szoborból álló szoborcsoportját sem kívánták látni. 

1993-ban Siófok megkérte a kaposvári vezetőséget, hogy adják át a megmaradt Varga Imre szobrokat, hogy abból gyűjteményt, egy szabadtéri kiállítást állítsanak fel. Így 1996-ban fel is állították őket a Millennium parkban. A szoborcsoport alakjai mind siófoki polgárokról lett mintázva, majd 2006-ban a művész újraformázta és kiöntötte apjának katonaruhás alakját is.

II. világháborús emlékmű

A siófoki vasútállomással szemben, a gyönyörűen rendezett Millennium parkban sétálgatva a város szívéből kimagasló víztorony felé haladva - közvetlenül a római katolikus templomkertjében - találjuk Kiss Sándor második világháborús emlékművét, melyet 1994-ben Vadász György szobrásszal közösen alkottak. A szívbe markoló II. világháborús emlékmű fehér márványból készült és egy köppenybe burkolózott kezével betemetett arcú özvegyet ábrázol. A női alak mellett egy hatalmas természetes hatású sziklaoszlop, melybe a háború áldozatainak nevei lettek bevésve.

Zuhanyozó nő

A siófoki vasútállomás épülete előtt elterülő Millennium parkban van egy kis szökőkút, a partján áll egy kecses aktszobor, amely Martsa István alkotása és a Zuhanyzó nő címet viseli. A szobor felállításának éve 1956. A Zuhanyzó nő korábban a siófoki pályaudvar peronjának díszeként fogadta az utazókat, és akkoriban valóban zuhanyozott, hiszen eredeti helyén egy szögletes formájú medencében állt és egy szökőkútból víz spriccelt a hátára. A pályaudvar átalakítása miatt azonban elbontották az eredeti helyéről, majd a Millennium parkba lett felállítva.

Könnyek kútja

Siófok Millennium parkjában a Sarlós Boldogasszonynak szentelt katolikus templom közelében áll a 2006-ban felállított Könnyek kútja elnevezésű emlékmű, amely az 56-os forradalom áldozataira emlékezik.

Az alkotást Varga Tamás szobrászművész készítette, aki fia a siófoki születésű Kossuth-díjas Varga Imre szobrászművésznek. A kőből készült műalkotás közepén egy bronzból készült mellszobor áll, amely egy lehajtott fejű könnyező nőt ábrázol. Az emlékmű arra hivatott emlékeztetni, hogy bizony 56 tragikus eseményei után sokáig tiltott volt az erkölcsi megemlékezés. A Könnyek kútja mellett áll egy oszlop, melynek tábláján a forradalom siofoki áldozatainak neve olvasható.

Forrás: nonstopbalaton.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »