Kategória:
Cukiságok, Állati cukiságok

Létrehozva:
2019-09-22 10:35:01

Cikk írója:
Kecskemét HelyiVilága


Őz


Élőhelye

Az őz az erdős sztyeppék és a kis erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek szarvasféléje. Kedveli azonban a nádasokat, magas füves bozótosokkal tűzdelt térségeket is. Az erdők közül a nyitott, táplálékban gazdag, felújuló jellegűeket kedveli (vágásterületek, erdőtüzek utáni foltok). Az emberi hatások a történelmi időket tekintve az őznek kedveztek, például a zárt erdők kitermelése, szűz területek feltörése és a gyepesítés, intenzív mezőgazdálkodás. A viszonylag vékony hótakarót és a rövid hóborítást igényli. Elterjedésének északi határa a hozzávetőleg 30 cm magasságú tartós hótakaró vonalával esik egybe. A hegyvidékeket nem kifejezetten kedveli, 2400 méternél magasabban ritkán fordul elő.

Táplálkozása

 
Őzbak

Az őz elterjedési területének egészét tekintve mintegy 1000 növényfajt fogyaszt. A táplálékfajok mintegy 25%-a fás szárú, 55%-a kétszikűekből és 15%-a egyszikűekből tevődik össze. Az északi és alpesi területeken a gombák és zuzmók fogyasztását is leírták. A téli, táplálékhiányos időszakban fenyőfélék tűleveleit is eheti. Az őz táplálkozására a nagyfokú válogatás a jellemző, a nagy energiatartalmú, magas víztartalmú és könnyen emészthető táplálékokat kedveli. Kis bendője és az emésztő csatornán való gyors áthaladás miatt gyakran, de kis mennyiségeket kell ennie. Rendesen a nap 24 órája során 5-7 alkalommal táplálkozik, a köztes időben rendszerint elfekszik és kérődzik. Legaktívabbak az esti és hajnali szürkület idején. A táplálék összetétele az évszakok és az egyedi szokások szerint is változhat, de a pillanatnyi elérhetőség erősebben befolyásolhatja az összetételt. Télen a rendelkezésre álló táplálék fogyásával a fogyasztott növények változatossága csökken, ami miatt az anyagcsere sebessége és a táplálékfelvétel is csökken. Tavasszal az anyagcsereráta, az energiaigény és az emésztési folyamatok is növekszenek. Ősszel a koncentrált táplálékok (termések, magvak és gyümölcsök) fogyasztása emelkedik, összefüggésben a téli zsírtartalékok felhalmozásával.

Ellenségei

 
Őz portré

Ahol előfordul, a hiúz és a szürke farkas a legveszedelmesebb ragadozói. Az őzgidák ivarérettsége előtt jelentős veszteségeket okozhatnak a rókák, és ahol előfordul, a vadmacska. Főleg télen szintén nagy kárt okozhatnak az őzállományban a kóbor kutyák. Ilyenkor az őzek különösen érzékenyek a zavarásra energetikai kiszolgáltatottságuk következtében.

Szaporodása

 
Őzgida

A bakok első életévük végére válnak ivaréretté. Ennek ellenére kicsi a valószínűsége, hogy többségük 3 éves kora előtt részt venne a szaporodásban. Ennek oka, hogy az őzbakok territoriálisak és kevés bak képes hároméves kora előtt territóriumot foglalni. A territórium birtoklása és annak minősége meghatározza, hogy egy-egy bak a párzási időszakban hány sutával párosodhat. Az őzbakok március és október-november között aktívak ivarilag, de az üzekedési időszak július-augusztusra korlátozódik. A suták többsége 14 hónapos kora körül válik ivaréretté, de számos adat bizonyítja, hogy kedvező táplálkozási körülmények között már életük első telére ivaréretté válhatnak. Az őz monoösztruszos faj, az ösztrusz jellemzően 36 óra időtartamú. Az őz az egyetlen szarvasféle, amelynek embrionális fejlődése nem folyamatos. A termékenyülést követően a magzati fejlődés megáll a morula stádiumban, amikor az embrió a méhbe jut. A magzat csak december végén, januárban ágyazódik be és az embrionális fejlődés csak ezt követően folytatódik. Ezt a késleltetett beágyazódásnak nevezett jelenséget nem a fotoperiódus szabályozza, hanem a blasztociták fejlődése. A késleltetett beágyazódás miatt az vemhesség ideje 264 – 318 nap között változhat. Az őzgidák április és július között születnek meg, nagy többségük május-júniusban. A kifejlett őzsuta jellemzően 2 őzgidát ellik, de előfordulhat három, sőt nagyon ritkán a négy utód is. A csak egy őzgidát ellő suták általában a fiatal és idős egyedek közül kerülnek ki, illetve az élőhely gyenge minőségét vagy a túlnépesedést (sűrűségfüggő szabályozás) jelzi az egy szaporulatot produkáló suták magas aránya. A megszülető őzgidák súlya 1-1,7 kg, teljesen kifejlett pettyes szőrzettel és látással jönnek világra. A születés utáni néhány napban gyakorlatilag védtelenek, ilyenkor éri őket a legtöbb ragadozók okozta veszteség. Az őzsuta a kicsinyeit néhány hónapig szoptatja. Az első hónapban naponta ötször szophatnak, a másodikban 2-4 alkalommal, majd ezt követően egy-két alkalommal. A tejtermelés augusztustól kezd csökkenni és kora őszre teljesen elapad. Ritkán előfordul, hogy decemberig eltart a suta tejtermelése. Az őzgidák az elválasztáskor már teljes egészében növényi táplálékokat fogyasztanak. A szaporulat növekedése gyors, kéthetes korukra születési súlyukat akár meg is duplázhatják, őszre a kifejlett testtömegük 60-70%-át érik el.

Természetvédelmi helyzete

A magyarországi természetvédelem az őzzel semmilyen szempontból sem foglalkozik. Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt nem áll. Védelmét a vadászati szabályozás biztosítja a vadászidényeken és az engedélyezett vadászati módszereken keresztül. A Berni Egyezmény III. Függeléke szerint védett faj.

Forrás:wikipédia

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

Zalai Szent Mihály Gyógyszertár Bt
Zala megye, Lenti
8960 Lenti Takarék köz 10/a 0692 351035 FORRÁS:  google.hu
Molnár Imre Citeragyűjtemény
Pest megye, Szigetszentmiklós
Információ A gyűjtemény létrehozója Molnár Imre népi iparművész, aki saját hangszergyűjteményét 1996-ban ...
Vörösmarty Művelődési Ház
Pest megye, Fót
Több mint 8 évtizede a kultúra szolgálatában 1932-ben a fóti Gazdakörnek, a „Hangya” Szövetkezetnek és a f ...
Gyermek háziorvosi ügyelet
Bács-Kiskun megye, Lajosmizse
Gyermek háziorvosi ügyelet Lajosmizse, Dózsa György út 104-106 Telefonszám: 06-76/356-173 Tel: 06-76/356-184
Arany János Kulturális Központ
Pest megye, Nagykőrös
Nagykőrös, Szabadság tér 7, 2750 Telefon: 53/550 040 E-mail: muviroda@korosikultura.hu
Kecskeméti Gábor Kulturális Központ
Békés megye, Békés
A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ saját szervezésű programjai mellett kedvelt helyszín céges rendezvények, ...
Körös-völgyi Természetvédelmi Terület bemutatóház
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Mezőtúr
Körös-völgyi Természetvédelmi Terület bemutatóház   A Körös folyó 28 kilométer hosszú peresi holtágnak ...
Védőnők
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nagyhalász
VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 4484 Ibrány, Nagyhalászi u. 1. Telefon: +3670-459-5382 Várandós tanácsadás: I. körze ...
La Montanara Pizzéria - Étterem
Zala megye, Hévíz
Cím: Hévíz, Szent András u. 2, 8380 Telefonszám: (06 83) 343 150   FORRÁS:  google.com

További helyi szolgáltatók »