Olasz paradicsomos spagetti recept
Olasz paradicsomos spagetti recept
A spagetti főzési ideje 8 perc, maga a szósz ezalatt elkészíthető. 15 percre azért van szükség, hogy még a vizet is felforrald, illetve a végén a tésztát a szósszal összeforgasd.
A recepthez a hozzávalókat két főre adom meg (a recept alatt lásd, hogy miért), a képeken egy személyre készítettem, tehát fél adagot.
- Tedd fel a spagetti főzővizét forrni, és közben készítsd elő a paradicsomot és a szósz hozzávalóit: vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, negyedekbe a koktélparadicsomot. Reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.
- Ha a víz felforrt, sózd meg és tedd bele a spagettit. A tésztát az első 1-2 percben keverd át néha, uátna hagyhatod főni, nem kell keverni. A dobozon feltűntetett ideig főzd, ez általában 8 perc.
- Egy serpenyőben lassú tűzön melegítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a hagymát. Lassú-közepes lángon 2-3 percig dinszteld. Ne piruljon, csak puhuljon.
- Add hozzá a fokhagymát, és dinszteld még fél percig.
- Add hozzá a felvágott paradocsimokat. Továbbra is lassú-közepes lángon, időnként átforgatva hagyd a paradicsomokat kiengedni az ízüket kb. 5 percig.
- Sózd és borsozd a szószt, illetve szórd meg szárított oregánóval. Ennél a pontnál tehetsz bele egy kevés sűrített paradicsomot. Ez a szószban elolvad, és sokkal intenzívebbek lesznek tőle az ízek!
- Ha a tészta kész, szűrd le, vagy egy tésztaszedővel szedd egyenesen a forró serpenyőbe. Mindenképp tegyél félre a főzővízből, mert ezzel fogjuk az igazi olaszos szószt készre főzni.
- Nagy lángon forgasd meg néha a tésztát a szószban. Adj hozzá igény szerint a főzővízből. Ez nem lesz sok, kb. fél-egy evőkanálnyi. A cél, hogy 1-2 perc alatt sűrű szósz álljon össze.
- Szedd a paradicsomos spagettit tányérra, és szórd meg a tetejét a mozarella és a parmezán sajttal, esetleg még egy kis oregánóval addig, amíg forró. Tálald azonnal.
Az olasz paradicsomos spagetti kész. Tálald melegen akár főfogásként egy szuper vacsorára, de akár előételként is úgy igazán olaszosan.
Olasz paradicsomos spagetti tipp
Mivel ennek a tésztának a “lelke” a paradicsom, ezért minél finomabb, minél édesebb, minél inkább szezonban várásolt vagy akár termesztett, annál finomabb lesz az étel. Viszont a sűrített paradicsommal a kissé ízetlen paradicsom hiányosságait is ellensúlyozhatod szezonon kívül.
Érdemes nagyobb serpenyőt használni, és nem nagy adagot készíteni egyszerre. Igazából a két adag – aminek itt a mennyiségét megadtam – a javasolt maximum egyszerre, az is egy nagy serpenyőben. Ez amúgy 4 főnek elég lehet, ha van még más fogás is. Ennek az az oka, hogy a teljes ízhatáshoz a szószba főzés után érdemes beleforgatni a tésztát, összerázni, és a főzővízzel felöntve elérni az igazi szószosságot. Ez pedig kevésbé fog múködni nagyobb adagnál.
Jó étvágyat!
Szilágyi Balázs receptje
HelyiVilága magazin ajánló
Helyi látnivalók
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók