Pajzsmirigy betegség kezelése

Kategória:
Egészség, Megelőzés

Cikk írója:
Orbán Anita


Pajzsmirigy betegség kezelése


Mit csinál a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy többek között az anyagcserét szabályozza. Ha zavar van a működésében, akkor az energiatermelés és felhasználás ritmusa felborul.

A nyakunkon, a gégénél, a légcsövet közrefogva található, a férfiaknál jól látható ádámcsutka alatt. A nyaknak ezen a részén található a nőknél is szervezetünk hormontermelő részlege.

 • A hormontermelést az agyalapi mirigy TSH hormonja – Thyroidea (pajzsmirigy) Serkentő Hormon -, a pajzsmirigy működést szabályozó hormon irányítja. Ha a TSH hormonoktól megfelelő utasításokat kap a termelési részleg, akkor a hormontermelés kielégítő szintű. Ilyenkor a véráramba éppen megfelelő mennyiségű kerül a többféle megtermelt pajzsmirigy hormonból.
  • Ha azonban „munkamániás” a TSH, akkor túltengésre,
  • ha pedig lusta, akkor elégtelenségre vezet a hormontermelés irányítási zavara.
  • Azért, hogy egy kicsit még kacifántosabb legyen a dolog, hozzá kell tenni, hogy kevés pajzsmirigy hormon termelődésnél, alulműködésnél a vérben kimutatható TSH hormon értékének szintje megemelkedik, túlműködésnél pedig lecsökken.
  • Ennél azért bonyolultabb a folyamat. Ha azonban a két leggyakoribb pajzsmirigy probléma valamelyikétől szenved, akkor az érthetőség kedvéért elfogadható magyarázat lehet ez a hormonok működésére. Ha azonban esetleg az orvosira jár, akkor a saját érdekében ne tesztelje a vizsgáztató humorérzékét ezzel a levezetéssel.

Az anyagcserén kívül más folyamatokat is szabályoz testünkben:

 • Koordinálja a gyermek és csecsemőkori fejlődést is. Nemcsak a növekedést, a testi fejlődést, hanem az agy fejlődését is. Emiatt a pajzsmirigy hormonok elégtelen mennyisége miatt törpenövés, szellemi leépülés következhet be.

Az elégtelen mennyiségnél ritkábban fordul elő a túltermelés. A túlműködés legáltalánosabb jele a lesoványodás.

A pajzsmirigy betegségek kialakulásának több oka is lehet

 1. Örökletes hajlam is állhat a háttérben.
 2. Egyes autoimmun betegségek is vezethetnek a kialakulásához.
 3. A felgyorsult életmód, az állandó rohanás, a stressz sem kedvez a pajzsmirigy egészséges működésének.
 4. Oka lehet a túlságosan kevés jódfogyasztás.

Önnél mi állhat a háttérben?

Pajzsmirigy megnagyobbodás

A pajzsmirigy működésének üzemanyaga a jód. A jód segítségével termeli a hormont. Jódhoz az élelmiszerekből és a vízből jutunk. Ha túl kevés jód jut a szervezetünkbe, akkor a jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához (strúma) vezet. Ezzel próbálja biztosítani azt, hogy mégis elegendő hormont termeljen.

Pajzsmirigy megnagyobbodás esetén az egyébként kicsi szerv kitapinthatóvá is válhat. A megnagyobbodásnak az a veszélye, hogy benyomhatja – ezzel szűkítheti - a légcsövet, vagy akár még a helyéről is elnyomhatja.

A megnagyobbodás még nem biztos, hogy befolyásolja a hormontermelés mennyiségét. Éppen ezért jódhiánynál a szükséges mennyiségű jód beviteléről kell gondoskodnunk, és nem szabad a pajzsmirigy megnagyobbodására bekövetkező hormontermelés növekedésre számítanunk.

A pajzsmirigy betegségek 4 csoportba sorolhatók

Pajzsmirigy alulműködése

Legsúlyosabb formájában a pajzsmirigy alulműködés felnőttkorban mixödémához, gyermekkorban pedig a törpeség kialakulásához vezethet a hormonpótlás elmaradásakor. 

Pajzsmirigy túlműködés

A nők betegsége a pajzsmirigy túlműködés. A jelenlegi rohanó, stresszes világban azonban a férfiaknak is egyre gyakrabban problémát okoz. 

Pajzsmirigy gyulladás

Elsősorban a nők betegsége. Autoimmun betegség vagy vírusos fertőzés következtében jön létre. A gyulladás tipikus tünete a fájdalmas duzzanat. Az általánosan jelentkező tünetek (például gyengeség) mellett még ízületi fájdalmakkal is járhat. 

A pajzsmirigyrák ritka betegség

Egymillió emberre 10-30 megbetegedés jut. Meg kell operálni minél hamarabb, és sugárterápiát kell használni, ha szükséges.

Ön melyik problémával küszködik?

Melyek lehetnek a pajzsmirigy betegség tünetei?

Sok szervünkre lehet hatással a pajzsmirigy működésének zavara.

 • A megnagyobbodása azonban még nem jelenti feltétlenül a hormontermelés zavarát.
 • Megnagyobbodásnál is lehet normális a hormonok termelése, de növekedhet és csökkenhet is.

Az egyes tünetek különböző súlyosságú panaszokat okozhatnak.

 1. Fokozódó illetve csökkent alapanyagcsere
  • A túlműködés fokozza az anyagcserét. Tehát a panaszos fokozódó étvágya ellenére, a fokozódó anyagcserével mégis csökken a testsúlya. Sokszor jellemző tünet a hasmenés.
  • Alulműködésnél ezzel szemben a testsúly nő a rosszabb étvágy ellenére is. Jellemző tünete a székrekedés.
 2. Szív és érrendszeri panaszok
  • A túlműködés tünete a nyugalmi állapotban is magas pulzusszám. Gyakran előforduló tünet a vérnyomás emelkedése, és idősebb korban a szívritmuszavar.
  • Alulműködésnél csökken a pulzusszám. Gyakran megemelkedik a vérnyomás, és súlyosabb eseteknél szívritmuszavar is jelentkezhet.
 3. Légzési problémák
  • Fulladás, nehézlégzés jelentkezik a hormontermelés bármilyen irányú zavarára. Ez azért van, mert csökken a szervezet teherbíró képessége.
 4. Idegrendszeri tünetek
  • A pajzsmirigy által termelt hormonok alacsony szintje tompává, álmossá tesz. Feledékenyek lehetünk, és csökken a libidó is.
  • A magas hormonszint viszont alvászavart és ingerlékenységet okoz.
 5. Menstruálás, teherbe esés
  • A pajzsmirigy alulműködése ritkábbá, túlműködése gyakoribbá teszi a menstruációt.
  • Ugyanakkor a fogamzó képességet mindkettő rontja, terhességnél pedig a vetélés kockázatát növeli.
 6. „Gombóc van a torkomban”
  • A stresszes helyzetek gyakran okoznak ilyen tüneteket.
  • A megnagyobbodott pajzsmirigy is nyomhatja a légcsövet, ami nemcsak fulladást, hanem nyelési problémákat is okozhat.
 7. Bőr- és hajtünetek
  • A nyirkos bőr a túlműködés jellemző tünete. Alulműködésnél a száraz bőr mellett köröm is repedezetté válik, és a fokozódó hajhullás is megfigyelhető.

Milyen tüneteket tapasztal?

Pajzsmirigy problémák kezelése

A pajzsmirigy működés helyreállítása nem csak gyógyszerekkel lehetséges. Pajzsmirigy problémája kiváltó okának a felismerése és megszüntetése a legtöbb esetben pajzsmirigye működését is helyreállítja.

A stressz hogyan kapcsolódik a pajzsmirigyhez?

A napnál is világosabb, hogy az állandó rohanás, a határidők szorítása, a megfelelési kényszer igencsak igénybe veszi a hormon és az idegrendszerünket is. Ha felgyorsult életünket teherként éljük meg, és ez állandósul, akkor a pajzsmirigy működésében is megjelenik ennek az egészségünket károsító hatása.

 • Ha rendszeresen mozog, akkor nemcsak az alakja és az állóképessége lesz jobb, hanem sokkal könnyebb lesz a mindennapi feszültségeknek a feldolgozása is.
 • A rohanás közben az önmagára figyelés, a befelé fordulás, a meditálás is segít szellemi egyensúlyának a megőrzésében.
 • stressz legyűréséhez külső segítséget is kérhet egy szakembertől. A szakember
  • különféle meditációs technikák elsajátítása mellett,
  • évszázadok óta hatásos természetgyógyászati módszerekkel,
   • pl. talpreflexológia masszázzsal és
   • fülakupunktúrás addiktológia kezeléssel segít a feszültség oldásában, és lelki egyensúlyának a visszaszerzésében.

Megfelelő táplálkozással

Ha szervezetében kevés a jód, akkor könnyen lehet, hogy ezt jódhiányos táplálkozása okozza. Ilyenkor – ha egyébként nem szenved a magas vérnyomástól is – a legkézenfekvőbb a jódozott só fogyasztása.

Ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, akkor ezzel bélrendszere egyensúlyát is megőrzi illetve visszaállítja. Ha tudja, vagy gyanítja, hogy allergiás vagy allergiás lehet valamelyik élelmiszerre, akkor ne fogyassza ezt, mert ez is gyulladást okozhat a szervezetében. 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »