Szerkesztő ajánlja

Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa


A hidegpárásításról


Téli időszakban a család aprónépénél is gyakoriak a felső légúti megbetegedések. Ezekkel előbb-utóbb orvosnál kötünk ki, aki alaposan kioktat, hogy hogyan lehet kúrálni a kis beteget, és tanácsot ad a gyerekszoba levegőjével kapcsolatosan. Elmondja, hogy egyrészt gyakran kell szellőztetni, másrészt ne legyen se túl meleg, se túl hideg a szobában, harmadrészt pedig figyelnünk kell a levegő megfelelő páratartalmára.

A megfelelő páratartalom az én szememben mindig egy érdekes fogalom volt. Azt gondoltam, hogy kimosok egy-két adag ruhát, a gyerekszobában kiteregetem, és ez elég ahhoz, hogy a száraz lakás egy kicsi szobájának levegőjét megfelelően dúsítsa nedvességgel. Persze, ha a ruha nem szárad túl gyorsan, és minden nap kimos az ember két adaggal belőle, és minden nap eltűri a szárítót az általában amúgy is eléggé játékoktól zsúfolt gyerekszobában, akkor jó megoldás lehet. Mi viszont most elérkeztünk arra a pontra, hogy akárhogyan is rendezgetem a gyerekszoba bútorait, a szárító nem fér be. A radiátorra ugyan tudok tenni egy-két törölközőt, vagy nagyobb vizes holmit, de azok egy óra alatt megszáradnak és onnan semmi értelme nincs, csak lomosítja a szobát.

Érthető tehát, hogy a kisszoba levegőjének páratartalma minimálisra csökkent, ami miatt kicsi fiam légútja kiszáradt, könnyen megtelepedtek benne a vírusok, a légcsöve begyulladt, éjjel köhögni kezdett, a köpetürítés nehézkes lett, és hajszál híján nálunk is felütötte fejét a krupp. Ugyan az orvos megnyugtatott, hogy ez még nem az, bár nagyon hasonlít a köhögése ahhoz, de a lelkemre kötötte, hogy azonnal párásítani kezdjük a gyerekek szobáját, mert ha a légutak beszűkülnek, akkor vagy az ügyeleten kötünk ki, vagy adhatom utolsó megoldásként a szteroidos kúpot… Nos, ezt el szerettem volna kerülni. Így jutottunk el a ruhaszárítótól az ultrahangos hidegpárásító készülékig.

Megvettük, beüzemeltük, és szinte azonnal érezzük a jótékony hatását:

  1. A levegő kellemesen nedves. Jó levegőt venni. Csöpögtettem bele két csepp eukaliptuszt is, és így szinte olyan, mintha valami gyógykúrán lennénk a saját otthonomban.
  2. A kisfiam köhögése szinte azonnal elmúlt, de legalábbis közel sem olyan ijesztő, mint volt. Gondolom, a pára a légcsövét nedvesíti, ezáltal csökken a köhögési inger, és a letapadt váladék felköhögését is nagyban könnyíti.
  3. Mindezeken fölül, ha nem köhög olyan sokat a manó, akkor jó eséllyel nem csap át a köhögés hányásba, úgyhogy egy-két kellemetlen percet és egy-két adag mosást is spórol vele az ember.
  4. A bőröm nem szárad ki. Az arcom kevésbé ráncosodik. (Ne nevess, ezek is fontos szempontok, noha nem csak a gyerekről szólnak.) A gyerekek ekzemás foltjai kevésbé viszketnek.
  5. Segít a duzzadt nyálkahártya megnyugtatásában. Köhögő roham, kruppos légzészavar esetén szinte azonnal megoldja a problémát. A melegpárásítás ilyenkor egyébként sem jó, mert az esetleg gégeduzzanatot okozhat, ami még jobban növeli a fulladás veszélyét.
  6. Az orr nyálkahártyája is nedvesebb, csökken az orrvérzés veszélye.
  7. A normál teregetéssel, gőzöléssel ellentétben nem lesz vizes a fal, nem ázik föl a tapéta, nem penészedik a szoba sarka.

Összességében tehát, ha kiszámoljuk, hogy egy hidegpárásító készüléket mennyiért szerez be az ember, és egy esetleges betegség esetén mennyit költ el gyógyszerre, akkor mindenképp azt kell mondanom, hogy ez a szerkezet megéri a pénzét. Viszont ne ezt vegyük alapul, hanem gondoljunk gyermekünk egészségére, nyugodt alvására, kellemes közérzetére. Ne várjuk meg, amíg a kellemetlen tünetek betegségbe csapnak át, hanem akár teregetéssel, akár párásító készülék vásárlásával gondoskodjunk arról, hogy legalább a gyerekek hálószobájának páratartalma 40-60 százalék között legyen.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »