Hivatalok, hatóságok

Település:
Pest megye, Albertirsa


Albertirsa Vasútállomás


Albertirsa Vasútállomás

 

Felvételi épület


A mai Magyarország második vasútjaként épült 1847-ben a Magyar Középponti Vasúttársaság Budapest-Cegléd-Szolnok vonala. Ennek típusépülete az Albertirsán is látható, tömegében még teljesen eredeti felvételi épület (homlokzatdíszei már nincsenek meg, tetőszerkezete már újabb), mely Paul Eduard Sprenger császári mérnök tervei szerint épült típusépület.
Az állomásépületet kívül-belül kifestették a 2000. évi felújításkor, ma már azonban ráférne egy újabb. Menetjegykiadás, forgalmi szolgálat van. A személyvonatok ütemes menetrend szerint közlekednek, de a zónázó, illetve gyorsvonatok egy része nem áll meg itt. Ettől függetlenül óránként két vonattal is eljuthatunk ide a Nyugati pályaudvarról.

Egyéb épületek


A felvételi épületen kívül az állomás méretéhez képest meglepően kevés más célú épület van. Egy szabadonálló WC, mely típusterv alapján épült anno, egy üres felvonulási épület és egy használaton kívüli raktár van az állomás területén. Az állomáson részben fedett, magasperonok vannak, melyeket aluljárón át lehet megközelíteni. Ugyancsak az aluljárón keresztül juthatunk át az állomás túloldalára is. Érdekes megoldás, hogy az utcáról akár kerékpárral is lehajthatunk az aluljáróba. A lejáró falait nemrég vakolták újra, így most (még) grafiti mentes. Vajon meddig? A váróterem falait viszont sajnos falfirkák ékítik.

Vendéglátás, kerékpár-megőrző


Egy kocsma is működik az állomás épületében. Közvetlenül a kijárat mellett egy trafik van. Habár a vasút kettészeli a várost, mégsem építettek zajvédő falakat. Csupán betonkerítés választja el a vágányokat az úttól és a házaktól. Az állomás tőszomszédságában parkolót alakítottak ki a személygépkocsival érkezők számára. Kerékpármegőrző szolgáltatást is üzemeltet egy élelmes vállalkozó. Fedett, őrzött helyen hagyhatjuk a drótszamarat, míg megjárjuk a fővárost, ügyes-bajos dolgainkat intézve vagy épp munkába menet. Néhány havi bérlet árát kifizetve egy új kerékpárról mondunk le.

Albertirsa a vonal hétvágányos állomása, melyet 2000-ben a Vecsés-Albertirsa EU-s projekt keretén belül újítottak fel részlegesen. Motoros állítású kitérőket, fényjelzőket, valamint fél- és fénysorompóval biztosított vasúti átjárókat találunk itt az állomás mindkét végén.
A hét vágányból hat vonatfogadó. Az első vágánynak van egy rakodóvágány kiágazása is, ami egy oldalrakodóval kiegészített raktárépülethez vezet. Látszik, hogy egykor jelentős áruforgalmat bonyolítottak itt, bár ma már lakat van a rakodóterületre vezető út kapuján. A kezdőpont felőli oldalon is van egy rakodóterület ütközőbakban végződő vágányokkal, fordulóúttal, de első pillantásra látszik, hogy hosszú ideje nem használták semmire. A MIRSA Rt. (hűtőház) telephelyére vezető iparvágányt már a fák is benőtték itt-ott. (képek és szöveg: Sándor Antal)
 
Forrás: http://vasutallomasok.hu/allomas.php?az=albe

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »