Település:
Somogy megye, Balatonboglár

Létrehozva:
2019-10-16 22:05:06


Evangélikus Templom


Balatonboglár, Hétház utca 17. Istentiszteletek időpontja: vasárnap 11 óra A Nagy Tamás által tervezett balatonboglári evangélikus templom a Várdomb oldalába simulva, a természetvédelmi terület peremén helyezkedik el.

A templom építését meghívásos pályázat előzte meg; a győztes pályamű fontos erénye volt a természeti környezetbe való illeszkedés, mely a részben domboldalba nyomott templomtérrel valósult meg, amelynek egy darabig csak felső ablaksávja látszik ki, majd szép fokozatosan az egész templomtömeg, valamint ennek tojásdad alakját hangsúlyozó, kör alaprajzú harangtorony is előbukkan.

A templomteret két oldalról a gyülekezeti terem (mely egybenyitható a templomtérrel) és a lelkészi hivatal veszi körül, az egészet pedig a cinterem illetve körben az ehhez kapcsolódó templomfal fogja össze. Az épület megjelenésében is a naturális elemek dominálnak, mint a terméskő falazat vagy a fa. Ez utóbbi a templombelsőben is meghatározó elem, mely megjelenik mind a kettős kupola ácsszerkezetében, mind a tölgyfaberendezésben.

A templombelső karakterét meghatározza az oldalfalak tetején panorámaképszerűen körbefutó magas ablaksáv, mely a tervezési szándék szerint a környező erdős rész fáinak lombkoronáját engedi láttatni. Így válik a szakrális tér szerves részévé a természet, a hívők az Isten által alkotott természet ölére kerülnek.

A templom az istentiszteletek mellett a kiváló akusztikája mellett rendszeresen helyet ad kórus és kamarakoncerteknek, valamint elsősorban az egyházhoz kötődő képzőművészeknek is kiállítóhelyet biztosít.

Forrás: balatonikaland.hu

 

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »